Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 1390En upphetsad fågelskådare flaxade vilt med armarna och utbrast: Det är vår, det är vår! - Jo nej, sade jag... ingen har väl bestridit er äganderätt... ja, du menar förstås årstiden! Han instämde. Han hade fångat uppgifter i flykten om de första flyttfåglarna i Hangö. Men
 • Möten, virus och mänskor, del 1389Änkefru Memoria Melin visade mig sitt kylskåp. Där fanns ingen mat. "Jag är gammal och nu lever jag på minnen", gnolade hon med darrande stämma. I skåpet fanns gamla papperslappar och gulnade ark, där fanns en mängd små föremål, stenar, torkade blommor och mycket annat. Det
 • Möten, virus och mänskor, del 1388Småskolan var ett trivsamt gammalt hus och det stod på en backe utan omgivande, synliga stängsel. Jag skulle egentligen ha inlett med bekännelsen att jag nu, nära livets slut, insett att jag tyckte om den tiden. Men man får bara inte börja en skrivelse med 'jag'. Men dessa stä
 • Möten, virus och mänskor, del 1387Nu kan det avslöjas! Elma (55) slår ett överraskande faktum i bordet: det är gröt hon äter på morgonen! Alla nyttjare av sociala medier är chockade! Och inte blir upphetsningen mindre av det hon sedan tar sig före! Hon går ut på promenad iklädd en grå vinterrock som förs
 • Möten, virus och mänskor, del 1386Nu får det vara nog med färger, tänkte jag, men vädret var av en annan mening. En blå vind blåste upp och tvingade sig på mitt medvetande. "Hur luktar blått? Hur luktar blått?" envisades den i alla springor. Och jag måste, bara måste, berätta. Det gula från i förrgår är gl
 • Möten, virus och mänskor, del 1385Det stog ett mörksvart åskmoln borta vid horisonten. Det slog sig för knäna och gapskrattade och log så innerligt belåtet som bara ett stormmoln ler. I jämförelse med henne som satt vid bordet. Hon var försänkt i en djup bedrövelse. Hon hade mist pengarna, sålt både smöret
 • Möten, virus och mänskor, del 1384Hur doftar gult? undrade jag den 17:e ds. Gults doft har egentligen en liten, liten anstrykning av rött. Inte mycket, bara så mycket som får rum på ett knappnålshuvud när alla änglarna är ute på uppdrag. Men det är nog. Min mormor var finsk men hon hade en svart päls som ho
 • Möten, virus och mänskor, del 1383- Är Sixten här? - Hur så? - Jag har ett ärende till Sixten. - Vad gäller saken? - Det är en sak jag helst vill tala om med Sixten. - Jag vet inte om han är här just nu. - Men jag tyckte jag såg Sixten gå hitåt? - Nå, du kan försöka se om han är där borta...
 • Möten, virus och mänskor, del 1382Generande. Vardagliga. Upprörande. Likgiltiga. När man blir gammal och snart skall dö, är det en mängd minnen från fordom som bildar kö vid medvetandets tröskel. Märkliga är de inte. De är alla utan bestående värde, som ett gammalt kåseri i Det Bästa. Unika är de bara i den
 • Möten, virus och mänskor, del 1381Den knäppskalle / fantast / foliehatt jag nämnde i det föregående, bor i en elegant synvilla vid stranden. Jag har tagit del av hans dagordning och som den företer vissa enskildheter av allmänt intresse, finner jag det vara under min värdighet att dela med mig av mina insikter oc
 • Möten, virus och mänskor, del 1380Fantast eller knäppskalle? Galning, idiot, dumhuvud? Foliehatt? Det är svårt att finna ut den exakta betydelsen för det som på finska benämns 'hörhö'. Etymologin är också oklar, osäker. På förekommen anledning var det mig angeläget att finna en exakt definition för att o
 • Möten, virus och mänskor, del 1379En schweizisk tidning spekulerar i Putins eventuella dubbelgångare. Jag vill för min del bidra till diskussionen med en del äkta vara. Det råkar sig så att ett flertal kända ryssar funnit en tillflyktsort i Karis. Det är bara några dagar sedan jag mötte Medvedev sist. Jag m
 • Möten, virus och mänskor, del 1378Det var en gång för mycket länge sedan en neger som bodde ensam på en folkhögskola på självaste julafton. De andra eleverna reste hem men Ghana ligger alldeles för långt borta. Därför blev han inbjuden att fira högtidsaftonen tillsammans med rektorns familj på andra sidan gata
 • Möten, virus och mänskor, del 1377En veckotidning måste jag avbläddra - det fanns inget annat. Den tidningen var en märklig tidning. Eller är det dess läsare som är det? För på var och varannan sida fann jag tips och tvångstankar om Hur Man Härdar Ut. En hel bukett med orkidéer. Gör det, så får din kropp
 • Möten, virus och mänskor, del 1376Det var femton grader kallt på morgonen. Vid halvsjutiden stod en bil med tända lyktor och påslagen motor på parkeringsplatsen. En ung man i närheten hade putsat de isiga fönstren och pratat i en mobiltelefon. - Jaså? sade jag. Men där slutade redogörelsen. Min granne bara
 • Möten, virus och mänskor, del 1375För den som sover finns inte tiden. Den ligger hoprullad vid sängens fotända. Det är fördelaktigt. Döden, säger Skriften, är som en sömn. Men sömnen fördenskull inte en död - när man sovit nog, vaknar man ju. Nu talar vi på mänskors sätt om att gå i sömnen. Då kan man star
 • Möten, virus och mänskor, del 1374Att gå i sömnen är ett underskattat existensmodus. Det har många fördelar; bl.a. får man både vila och motion samtidigt. Tyvärr är denna förmåga inte allom given och när så någon gång är fallet, brukar Allom inskränka sina somnambula excesser till barndomen. Varför det?
 • Möten, virus och mänskor, del 1373Jorden runt har jag aldrig rest. Inte heller har jag besökt alla de forna kommunistländerna i Europa efter Sovjetunionens sönderfall. Från mitt första besök i Paris har jag därför inget som helst minne av någon sentimentalt-litterär vandring längs kajerna. Latinkvarteren ha
 • Möten, virus och mänskor, del 1372Fredrik i det föregående heter något annat. Det han berättade kan inte återges i enkelt referat, jag gjorde vad jag kunde. Det var brottstycken, de hängde ihop då han berättade, men hur de gjorde det kan jag inte minnas så långt efteråt - flera dagar har gått. (Och jag referer
 • Möten, virus och mänskor, del 1371FREDRIK Om jag själv mött Döden någon gång? Ja, det har jag: han brukade sitta med sin rollator utanför antikvariatet under ett gammalt träd. Det var ett märkligt träd! Där såg jag en stor rovfågel en gång, en främmande och vild - mitt i staden. Men då hade Död
 • Möten, virus och mänskor, del 1370Det är ju ändå rätt sällan man läser dikter av någon som känner döden och vet vad den är. Heidi Liehu, som jag översatte för några dagar sedan, skriver också (och åter beklagar jag att alla rader här måste börja längst till vänster) såhär, fast på finska: Jag är ensam med
 • Möten, virus och mänskor, del 1369I smärtans kupoltält är luften tunn av hat. Där blir man aldrig hemmastadd. Det finns ingen bot för smärtan. Den kroppsliga och fysiska livnärs av hatet. Det finns inte heller något hopp. Hon som hatar har offrat mina barn och därmed sörjt för att en ny generation skall hålla
 • Möten, virus och mänskor, del 1368Alla de avsikter som klibbar vid tingen. Alla de förväntningar som blåser upp våra föremål. Döden har liknats vid ett avklädande och att närma sig den är skrämmande på ett sätt som befriar. Att få vila från själva sömnen. Att slippa luta sitt huvud mot det ingen längre kan lut
 • Möten, virus och mänskor, del 1367Det var fredag em. och S-kön var lång men Miranda tappar aldrig tålamodet. En tant böjde sig mot henne: Förlåt? - HA EN BRA DAG! röt Miranda mjukt. Sedan var det Pänttis tur. Ölburkar i mängd. - Ha en pra tak! log Miranda inkännande. Följande kunder - ett par - ver
 • Möten, virus och mänskor, del 1366Innan jag nås av hemmets (enklast att kalla alla mina jordiska uppehållsorter 'hem') rand, passerar jag två gubbar denna snöiga söndag i oktober (det är inte oktober men det klingar bäst och datum saknar betydelse för sens moralen). - Det snöar liksom litet! säger den ene. Jag
 • Möten, virus och mänskor, del 1365Reflexionerna i ett tidigare inlägg för mig in på ett ämne som gör att jag inte undertecknar detta med eget namn. Det är den hemliga ministern. Taburetten inrättades på 80-talet och därför har vi inte sett till några större meningsfulla demonstrationer sedan dess (den stora oc
 • Möten, vir BREAKING BREAKING BREAKINGDär jag strövar omkring i otålig väntan på en ny, en ny Musset får jag en hjärtans dag bland andra dagar en diktbok av Heidi Liehu i min hand. Hon skriver t.ex. såhär, fast på finska - det är en dikt i mängden: En gyllene soluppgång över stadens elände. Måsarna
 • Möten, virus och mänskor, del 1364Då såg jag, och jag såg hennes ansikte. Mitt ibland skrålande banditer, skrattande banditer satt hon. Jag hade sett hennes rygg, det mörka håret, flätan i nacken, ölburken i den lyfta handen. Men nu kände jag igen henne. Hon hade haft ett barn, ett enda, och den våldsamma
 • Möten, virus och mänskor, del 1363En okänd äldre man haltade fram till mitt bord och satte sig. - Goddag pastorn, sade han. Vem var han? Jag betraktade honom noga men såg inget bekant i hans drag. Var har vi träffats förr? undrade jag. - Inte tror jag att vi har träffats förr. Hur visste du att jag är
 • Möten, virus och mänskor, del 1362Han satte sig bredvid mig men på en högre nivå. (Det var kallt.) Jo, han frågade nog artigt först: ”Får jag slå mig ner?” Men då bänken var frusen, satte han sig på ryggstödet. Han hade svår- och skrivläsigheter, han hade haft arbete i en kassa och även om saldot i det lång
 • Möten, virus och mänskor, del 1361För inte så länge sedan såg jag på ett av stadens filialbibliotek ett skönlitterärt samlingsverk med dikter av bl.a. Runeberg. I vart fall uppgavs en av dikterna - det var Kung Fjalar - vara skriven av Runeberg. Men vid läsningen var det något som inte stämde. Rim saknas i
 • Möten, virus och mänskor, del 1360Har du varit i systemet? frågade mig och envisades en berusad man. Har du varit i systemet? Systemet. Jag har varit i systemet, sade han. Ja - åtminstone känner jag Svart-Alf. Han bor i systemet - ungefär som ett tandtroll. Man ser den / honom inte men desto handgripligare är
 • Möten, virus och mänskor, del 1359Stor som ett litet hus vältrade han sig framåt i den trånga kassakön. Jag tror inte att det var avsiktligt men en liten zigenerska, en försynt och korrekt liten herreman samt några barn kastades åt sidorna vid hans framfart. Han hivade upp alla sina väskor och kassar på bandet
 • Möten, virus och mänskor, del 1358Då allt skryt är mig lika fjärran som Västanfjärd från New Hampshire, inskränker jag mig till blotta omnämnandet av att jag för någon månad sedan färdades 13 nautiska mil i ett sträck med kajak. Det var mellan en stor och en liten sjö i vårt insjösystem och klockan var omkring
 • Möten, virus och mänskor, del 1357- Hej, Mark. Det är angenämt att träffa dig. Är ditt hem beläget på vänstra sidan om skolan? - God eftermiddag, Maria. Nej. När äter läraren vanligen middag? - Läraren tycker mycket om bröd, smör och smaklig ost. - Brukar läraren varje år åka till Milano för att se på do
 • Möten, virus och mänskor, del 1356Hildur har en syster som skall bli vanvårdare. Det är den första kullen på fjorton som utbildas i Yrkeshögskolan. Beteckningen är ny men yrket är ju ett av världens äldsta (jordbrukare var det första). Det är de nya och sterila höghusområdena som framtvingat denna nya yrkes
 • Möten, virus och mänskor, del 1355PROLEGOMENA ZUR DAS PROBLEM DER KONVENTIONELLEN MORAL. EINE KURZE ZUSAMMENFASSUNG. I följd av min utfästelse i det föregående: När Jafet dalsade norröver, mötte han vandaler, goter och små hugenotter som alla vandrade på vänster sida. Ordet ’moral’ kommer av latinets mo
 • Möten, virus och moral, del 1354Hur det nu var och hur jag nu fladdrade i hennes bokhylla fann jag en titel som väckte mitt häftiga begär. Den frågade jag henne om jag fick låna. Sedan lyssnade jag på henne en stund med uppskattningsvis 0,4-0,6 öra och skyndade därefter hem med Moralens problem (ja, titeln
 • Möten, virus och mänskor, del 1353Det var den minsta demonstration jag sett, och det vill inte säga mycket. Uppe till vänster på riksdagens trappa höll de till, en hög talare med en megafon. Där fanns en slogan på punkterad kyrilliska och en vindstekt flagga med grönt och gult eller rött. En kvinna talte i
 • Möten, virus och mänskor, del 1352Goethe är tråkig. Det heter att man behöver vara "Goethereif" för att uppskatta honom. Men man kan också bli övermogen. Jag bläddrade i alla fall. I Gesammelte. Plötsligt var de där! Tänk att vi hade alldeles samma bekantskapskrets. Johann Wolfgang och jag. Han på 17-
 • Möten, virus och mänskor, del 1351- När går bussen? undrade jag. - De får gärna skjuta mig en kula för pannan! sade hon glatt. Mellan dessa repliker föll också några andra. Jag tvingades förklara att jag inte innehade några kännykör med förbindelse och vidare ansatt tillstod jag att jag inte önskar bli kontro
 • Möten, virus och mänskor, del 1350- Han betyder ingenting för mig längre! förklarade M-M på cafét. - Ja... sade jag. Vill du ha en påtår? - En halv. Absolut ingenting. Det är någonting jag kommit över och jag struntar fullständigt i hur han har det nu. Eller vad han har för sig. - Socker? Mjölk? - Mjö
 • Möten, virus och mänskor, del 1349Jag har återsett en ängel. Hon satt på tåget och hon kände inte igen mig. Uppriktigt sagt såg hon litet struntförnäm ut. Hon sysslade med sin mobiltelefon och det verkade som om yttervärlden inte existerade för henne. Hon ignorerade den. Hon såg bortskämd ut! Inte den sort
 • Möten, virus och mänskor, del 1348- Ja, inte bryr man sig då mycket om vad som händer i Finland! sade hon i R-kiosken förebrående. Det var en tid efter självständighetsdagen och det var transportstrejk och den hade varslats i flera dagar och alla andra hade begripit att det inte går några bussar. Alla andra lä
 • Möten, virus och mänskor, del 1347Det är krig nu i Gaza och i Ukraina och fru H. hade tagit för många plättar. De flesta menar att Hamas är en terrororganisation och många menar också att Putin är blodtörstig. Fru H:s plättar hade räknats av restauranginnehavarens mor, som kommenterat saken. Problemet är do
 • Möten, virus och mänskor, del 1346En seriös bloggskribent kan råka ut för oväntade ting, överraskningar. När man inrättat sin blogg enligt givna instruktioner och föreskrifter, väntar man sig också att man där får publicera det man själv vill, när man vill och även på det sätt man vill. Det får ju de andra
 • Möten, virus och mänskor, del 1345Ingen finns som tycker om mig, sade autistiska Albert. Och han berättade: Det var dagarna före Födelsen och mycket folk rörde sig på stan. De såg nog vänliga ut och deras röster lät också vänliga. Men det är väl bara som de förställer sig. För det de sade, var allt annat än
 • Möten, virus och mänskor, del 1344DR NITRAMS SPALT Även om denna blogg inte är avsedd som en insändarspalt för medicinska frågor, vill jag denna gång låta mig bevekas av läsares enträgna vädjanden om hjälp. Som vi sett det som vår folkupplysningsangelägenhet av andra, om inte första graden, att krossa, skövla,
 • Möten, virus och mänskor, del 1343Digitala vekar av plast på vården över mänskor som dock en gång levat i kyrkogårdens vintermörker är ett obetingat usch men något helt annat är det med små, skäggiga män som nedlägger blomsterfång på mors grav. Tänk då på att han hade vaknat i Helsingfors, med allmänna kommuni
 • Möten, virus och mänskor, del 1342- Nu gjorde du ett fynd! sade hon i kassan. Den långa kunden såg belåten ut. - Fem euro, sade kassan. Jag kunde inte se något fynd. Mellan dessa två kvinnor på disken fanns bara en vanlig porslinsmugg. Vad berättigade dem att om denna ordinära kopp bruka beteckningen ’fy
 • Hon som hatar på Hitis 4Av hänsyn till närstående och andra måste jag avstå från att i detalj beskriva hur hon som hatar utövat sitt våld under det gångna kvartsseklet. Allt kännetecknas av en ond vilja, ett hat som förefaller som ett kompakt mörker utan några glimtar av ljus. Betecknande är de ord j
 • Hon som hatar på Hitis 3I vårt hem i Hitis hade vi en gång glädjen att ha en av samtidens främsta lutherska teologer som gäst. Det omdömet om Tom G A Hardt delas knappast av dagens avfallna folkkyrkor eller teologiska fakulteter men bland de bibeltrogna räknas han med rätta till de stora. Tom Hardt h
 • Hon som hatar på Hitis 2Mänskan är ond av naturen men ändå finns det de som på ett särskilt sätt är förvridna av hatet och sveket. Hon som hatar var inte sådan från början och till det yttre. När hon ingick äktenskapet, finns det inte anledning att tro att hon inte gjorde det med de bästa intentioner
 • Hon som hatar på HitisOm hustru och barn säger Skriften följande: ”Den som funnit en hustru har funnit något gott, han har fått nåd ifrån HERREN.” (Ords. 18:22) ”Se, barn är en Herrens gåva, livsfrukt en lön.” (Ps. 127:3) Så mycket större är olyckan för den som funnit en ond och svekfull hust
 • Köpa soffa online eller i butikNavigera Online Soffköp: Utforska För- och Nackdelar för Det Perfekta Vardagsrummet Att köpa en soffa är inte längre begränsat till att besöka fysiska butiker och navigera genom olika möbler i jakt på den perfekta platsen att slappna av. I dagens digitala era har online-soffkö
 • Muggar med Egen Tryck eller Färdigt TryckMuggar med Egen Tryck eller Färdigt Tryck: En Djupdykning i Valet av Unik eller Bekväm Muggar, dessa enkla vardagsföremål som ackompanjerar våra morgonrutiner och arbetsdagar, har blivit mer än bara kärl för drycker. De har blivit en plattform för personligt uttryck och markna
 • Anlita målare för fasadmålningFörnya Ditt Hem: Fasadmålning med En Målare i Västerås Västerås, med sin rika historia och vackra arkitektur, erbjuder en perfekt bakgrund för att skapa ett hem som verkligen sticker ut. En av de mest effektiva sätten att förnya ditt hem och förbättra dess visuella appel är geno
 • Möten, virus och mänskorMen de onda dagarna närmar sig. De onda dagarna när tystnaden är allt som finns. Dessa dagar när hon som hatar staplar plåga på plåga, smärta på smärta och bara väntar på att hennes offer skall gå under. Mörkret sänker sig och tätnar... i världen, i hjärtat på henne som hat
 • Möten, virus och mänskor, del 1341Det händer någon gång att man nämner namnet på en mänska och strax därefter ser henne i verkligheten - trots att mötet var osannolikt. Eller man nämner någon sällsynt sak eller företeelse som man sedan genast varseblir i ett annat sammanhang. Folk säger att det är slumpen elle
 • Möten, virus och mänskor, del 1340Romantiskt nonsens, tänkte jag. Romantiskt nonsens. Inte så dumt som poesi kanske, men björkar sjunger inte. Visor kan inte vara gröna. Hur det nu kom sig satte jag örat till en al för att bekräfta mitt omdöme vetenskapligt. Min överraskning var stor när den började sjunga!
 • Möten, virus och mänskor, del 1339- I Ryssland är cirkusen en konstart, förklarade Galina, på samma sätt som exempelvis klassisk musik hos oss. Den sorterar under statliga kulturorgan och artisterna har goda sociala förmåner - jämförelsevis. Hon deltog i en kurs för invandrare för tre år sedan och det var där
 • Möten, virus och mänskor, del 1338 NNågot bör man ju skriva. Annars dör man. Jag hade just somnat när jag kom att tänka på Gustave Flaubert och hans råd till en ung skribent. "Gå och titta på ett träd", sade Gustave, "i några timmar. Och beskriv det sedan." Hos mig är tanke och handling ett. Vilket trädslag?
 • Möten, virus och mänskor, del 1338När seklet redan började bli gammalt, ordnade den lokala banken - den finns naturligtvis inte mera - en filmkväll för barn. Jag och min lillasyster (jag rår inte för det men hon var alltid med) kom litet för sent. Projektorn stoppades och den tecknade filmen visades på nytt fr
 • Möten, virus och mänskor, del 1337 NVägabulun väckte mig. Marken skakade och jag öppnade ögonen. Förutsättningslöst kastade jag en blick på almanackan och insåg vad jag redan visste: det var varken torsdag eller fredag, det var den nya filosofins tid. Det var det rena väsensskådandets dag som öppnade sig framför mi
 • Möten, virus och mänskor, del 1337Halvt ihjälskjuten av en ljusröd man i vassen lämnar jag skyndsamt den våta valplatsen. Han förrättar sin andjakt och jag är en hårsmån från att kunna ha fått känna mig träffad. Men det är en mycket lång mån, för den skulle involvera att han siktar och skjuter på mig och varfö
 • Möten, virus och mänskor, del 1336Där finns en glasad inbalkning men i den är luften så inpyrd av svordomar, att jag inte kan sitta där. Dessutom röker de, vilket också skadar hjärtat. Men där fanns en annan liten angränsande inbalkning som var helt tom - den var nämligen avsedd för rökare. Jag satte mig där o
 • Möten, virus och mänskor, del 1335Jag satt och skrev med en kopp kaffe framför mig när Terhi dök upp. - Hej, sade hon, vad håller du på med? Får jag slå mig ner? - Javisst, sade jag. Jag skriver. - Vad skriver du? Får jag läsa? Jag lät henne läsa början: ”Jag satt och skrev med en kopp kaffe framför mig när
 • Möten, virus och mänskor, del 1334När jag fann henne, var hon svårt tatuerad. Man hade lämnat henne berusad på en parkbänk, där hon halvlåg, illa tilltygad. Från hakan gick en stor, blå tatuering över hela framsidan av halsen och nedåt. Hon hade märken också på händerna och, utan tvekan, även på andra delar av
 • Möten, virus och mänskor, del 1333 NJa, jag skall sluta med denna parallella drömblogg. Det finns annars en risk för att den tjänar något förnuftigt syfte. Men först måste jag berätta om ett samtal jag avlyssnade mellan två drömgestalter. Den ena berättade att den i vaket tillstånd läst min blogg. Den sade at
 • Möten, virus och mänskor, del 1333En kyrkoherde i åminnelse, hos vilken jag en gång ätit strömming, vände sig till sin hustru med frågan: ”Vad var det du hette nu igen?” Glömska av namn på närstående är ändå sällsynt. Poeter vet berätta om namnlöshet: Hj. Gullberg försäkrar att han inte har något namn efter si
 • Möten, virus och mänskor, del 1332 NFörsta gången jag hörde talas om fru Mögelberg var när hon hade problem med sitt hus. Hon lät sätta in en annons i tidningen: ”Vi har fuktskador i huset och vet inte vad som orsakat dem. Om någon har en lösning på vårt problem, ber vi honom eller henne sätta sig i förbindelse med
 • Möten, virus och mänskor, del 1332Det är få av oss som verkligen satt sig in i den situationen, att vi skulle heta Kinnunen i efternamn. Varför? Namnet är ovanligt utomlands, särskilt som förnamn. Men i Finland är det ingalunda ovanligt och på det lokala postkontoret i, låt oss säga Jyväskylä, skulle en för
 • Möten, virus och mänskor, del 1331- Det lö-, sade han, nar sig att låsa cykeln. - Ja..., sade jag tveksamt. Vi stod utanför butiken. Det var en hjälpsam själ i en liten kropp. Han berättade att man stulit inte mindre än fyra sådana där treeuroscyklar för honom. Jag betvivlade att min var värd så mycket
 • Mänskor, virus och möten, del 1330Hon det gällde i det föregående höll med mig om att min redogörelse var korrekt i alla detaljer. Men hon opponerade sig mot ordet ’vindikativ’. Inga är hon något hämndgirig, märade hon. Troligen har hon aldrig läst sanskrit i folkskolan. Den grammatikaliska termen ’vindikativ’
 • Möten, virus och mänskor, del 1329 NDet var nästan trivsammare i det gamla. De har flyttat det kommunala biblioteket nu och det är mitt första besök i nybygget. Det är mitt på en vardag och jag tänkte fråga efter Freuds drömtolkning. Men jag ser inte till någon personal. Däremot finns det skyltar som upplyser
 • Möten, virus och mänskor, del 1329Hennes topografiska representation i huvudet lämnar mycket i övrigt att önska. Klåperska av naturen, är hon livsfarligast bakom ratten på en bil. Inte nog med att hon kör på katter och fotgängare, hon är alldeles ovetande om grundläggande förhållningsregler. Som nu senast.
 • Möten, virus och mänskor, del 1328 NJag läser inte tidningar och jag har varken radio eller TV. Därför är jag ofta ovetande om många nyheter. Jag visste ingenting om skådespelarstrejken förrän jag blev upplyst om den en natt. Jag hade somnat som vanligt - exakt när och hur, det vet jag inte. Som så ofta förr
 • Möten, virus och mänskor, del 1328Vid infarten till min sjö finns en stor informationstavla, som ingen kan passera utan att se förbudssymbolerna. Inga hundar. Förbjudet att fiska, att röka, att tälta. Sent på hösten är här folktomt men ibland kommer någon vilsegången tant med en hund. De ger sig dock iväg rätt
 • Möten, virus och mänskor, del 1327Medan den ännu är i färskt minne, plockar jag upp tråden från det föregående. - Jag har blivit så glömsig, sade en man till mig, jämnårig. Men han är tysk och han har kanske aldrig fått lära sig vad vi djärvs kalla det rätta ordet. Min mor kom ihåg årtalen för de tre punisk
 • Möten, virus och mänskor, del 1326INL. Nu är det höst och nätterna blir kallare igen. Mänskorna vänder åter från sina sommarnöjen till stadens hank och stör. Odalmannen fröjdas åt skörden och barnens ögon tindrar preliminärt med anledning av den inkommande julen. AVH. När jag gick i skolan, betonade vår
 • Möten, virus och mänskor, del 1325Alfabetets användning anar aporna aldrig, hävdar ett beflaxat ord. Men med mänskorna manifesteras möjligheterna maximalt, menar man måhända. Och ändå är de så onödiga. Tre vokaler räcker gott: a, e, o. Bland konsonanterna är b och p onödiga upprepningar, s och z likaså,
 • Möten, virus och mänskor, del 1324Nå, detdär med abstrakta släktskap i det föregående, jag vet att dom påstår att det föreligger ett matrilinealt samband mellan det man lär sig och antalet gånger man tragglar glosorna. Det stämmer inte. Repetitio non est mater studiorum, inte pater en gång. Om så vore fallet s
 • Möten, virus och mänskor, del 1323De färdigbetalda anslutningarna är nog bra, för de medför att man pratar betydligt mindre. Tolv samtal av elva är helt onödiga, den man vill ha tag i ringer ändå upp förr eller senare. Om det är en träffansvärd person. (Ringer hon inte upp, är hon ju inte tr.) Naturligtvis fin
 • Möten, virus och mänskor, del 1322Angelica, Brassica och Campanula [namnen fingerade] satte alla in kontaktannonser. Jag begår ingen indiskretion när jag berättar hur det gick, för de kan inte läsa. När jag i något ärende besökte Angelica, hade hon besök av en man som nappat på hennes annons i lokaltidninge
 • Möten, virus och mänskor, del 1321Utfattiga nordiska författare i stor mängd besöker Paris och bor på billiga hotell. Sådant läser jag i konstnärsbiografier från förra sekelskiftet. De äter sina torftiga mål på billiga restauranger. Det kan ju hända att också de allra fattigaste på den tiden hade råd med bå
 • Möten, virus och mänskor, del 13200. Ju kallare det blir, desto färre mänskor är det som simmar i min sjö. 0.1. Jag kan inte begripa vad det beror på för när det blir kyligare, försvinner ju också de blågröna alger som normala mänskor lär undvika. 0.2. Däremot förstår jag varför de inte solar i regn. Solen
 • Möten, virus och mänskor, del 1319När man länge varit utan nätförbindelse och äntligen kan publicera sig igen, känns det ungefär som när en igelkott trillar i sjön från ett hopptorn. Hade evolutionsteoretikerna rätt, komme mänskan snart att utveckla en känslighet för nätstrålarna som gåve henne förmågan att up
 • Mänskor, virus och möten, del 1318Finländska idrottsmän skördade nya framgångar under den gångna veckan. Vid världsmästerskapstävlingarna, som i år hölls i Venezuela, segrade en deltagare från FHF. Även om finländska idrottare tidigare med framgång deltagit i spelen, var det första gången en representant för v
 • Möten, virus och mänskor, del 1317Det påstås att ensamma barn ofta har låtsaskamrater. Det är helt naturligt och ingenting att oroa sig för, tillägger litteraturen i ämnet. Jag var aldrig tillräckligt ensam (en odräglig lillasyster) för att ha någon sådan men det är aldrig för sent att få en lycklig barndom. M
 • Möten, virus och mänskor, del 1316Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Det är ett citat av G B Shaw (han blev så gammal och uttalade sig om så mycket att man högst antagligt har rätt om man tillskriver honom ett citat med okänd proveniens): ”Jag citerar ofta mig själv, det ger märg åt konversationen.”
 • Möten, virus och mänskor, del 1315Jag gick i en finsk folkhögskola en gång och finska folkhögskolor skiljer sig från de flesta andra på jorden därvidlag, att man där läser noveller på finska i samband med lektionerna i litteratur. Där läste jag en mening som lyder: ”Ja ihmiset sanoivat: nyt meilläkin on kellar
 • Möten, virus och mänskor, del 1314- Vad är det med henne? tänkte jag. Men först några ord om självinslående blogginlägg. Det händer ju ibland att ens förutsägelser slår in. Är man mycket futuristiskt anlagd med många och yviga påståenden om framtiden, kommer några också att slå in - helt eller delvis. Och f
 • Möten, virus och mänskor, del 1313Det stod en stoiker och rökte vid ytterdörren. Vi kan kalla honom Epiktetos (han heter inte så). Jag nämnde en gemensam väns frånfälle och sorgen. Röken steg upp i en smal strimma mot de låga molnen. Epiktetos sade: - Man kommer inte levande från livet. Nej, sade jag,
 • Möten, virus och mänskor, del 1312Folk tillar så mycket. De vandrar omkring och de tillar än ett, än annat. En gång när jag var mycket ung, förundrade jag mig över vad detta verb kunde innehålla. Jag läste att mänskor "tillade" mycket i böcker. Hur gjorde man? - Du har levt före mig, sade han ofta. Det h
 • Möten, virus och mänskor, del 1311Det här är inte en filosofisk blogg och det var min fasta föresats att inte inlåta mig på ett fjärde försök. Men på hemväg från den imaginära gränslinjen mellan sand och vatten drog jag mig till minnes ytterligare en instans av in vino veritas. Det var en kvinnlig bulta som k
 • Möten, virus och mänskor, del 1310För att nu fortsätta filosofin från föregående försök. Efter Sokrates och före honom kom skeptikerna. Det är dessa som drar allt i tvivelsmål. Ser de exempelvis en tavla av René Magritte, är de genast färdiga med sina invändningar. Ta nu Golconda! Hur kommer det sig att mä
 • Möten, virus och mänskor, del 1309På tal om fyllbultar och obefintliga stränder. Den minnesgoda läsaren vet att jag en gång skrev om en annan existentiell fyllbult. In vino veritas. Jag kom i tidernas begynnelse aningslöst släntrande från universitetets teologiska fakultet med en portfölj i handen. Fyllbult
 • Möten, virus och mänskor, del 1308Men hur Pias anda satt sin prägel, fick jag erfara i regnet. Jag kom hem. Jag öppnade ytterdörren. Framför mig stånkade en försagd medeltant uppför trapporna. Jag hann upp henne och skulle passera just då hon öppnade dörren till en bostad. - Min son, sade hon blygt. Min son
 • Möten, virus och mänskor, del 1307Vad är ett ljud? De vidskepliga tror att det är vågor som fortplantas i etern och uppfångas av ett hörorgan. De jordbundna frågar: om ett träd faller i en skog där det inte finns en levande varelse (eller några mekaniska rackerier), uppstår då ett ljud? Svaret på denna gåta
 • Möten, virus och mänskor, del 1306Stranden var borta! Havet låg där precis som förut. Likaså den rotfasta bänken, som nu var våt efter regnet. Vass och sand och klippor saknades inte heller, fåglarna var på plats som förut - två änder, en mås. Men stranden, stranden var och förblev borta. Där kom en kvin