Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 1453Man kan inte, nej, man kan bara inte skriva blogg i Maj.
 • Möten, virus och mänskor, del 1452Där är det ju, det lilla kapellet vid sjön. Sjön är blå, kapellet bondrött och blommor spirar i gräset utanför. Allt är som förr. Ändå är inte allting som förr. Jag hade en gång en vän - ja, kanske är han fortfarande min vän? Jag tror att vänskap inte föråldras utan best
 • Möten, virus och mänskor, del 1451Sorgsen en fyr står han rak och lång i ryggen vändande korsningen där han står, den. Även en söndag morgon när där ingen samfärdsel är. Och inte dirigerar han ju heller trafiken. Med sorgmodiga ord kommenterar han vädret - det blir vår. Det blir åter vår. Vem är han! Var
 • Möten, virus och mänskor, del 1450Nu såg jag den färdiga boken. Svarta damen är en regelbunden gudstjänstbesökare, hon sitter där framme till vänster. Att jag pseudonymiserar henne så beror på att hon vanligen är svartklädd, möjligen med något rött till. Hon är annars gul i själen, glättig och glad. Hon
 • Möten, virus och mänskor, del 1449Jag strövar omkring bland mycket gamla minnen, sådana som uppstod under en tid långt före mig. I detta fyrkantiga, vita, rappade hus har jag aldrig bott. Kanske har det en innertrappa med många trappsteg till vilken man går in på mitten av baksidan. Kanske finns högst uppe lac
 • Möten, virus och mänskor, del 1448Hennes ögon är blå, de kan inte vara annat än blå, för hennes själ är också blå och blicken är både försvarslös och genomträngande. Den står nämligen i förbindelse med både hjärna och hjärta. På ett ögonblick har hon klart för sig det sammanhang där hennes bistånd är av nöden
 • Möten, virus och mänskor, del 1447Det faller av sig självt som en gammal gärdesgård att jag några ögonblick vill dröja inför den eminenta syskonoktettens i Box förtjänster. FRO har som författare gjort fjällbjörkar, ja, furor med sin naturlyrik. Jag citerar Boxbladets omdöme om hans debutsamling: "Hittebarn
 • Möten, virus och mänskor, del 1446En bil signalerade ilsket bakom mig. Marianne vevade aggressivt ned fönstret. - Hej! sade hon elakt. Och inställsamt lismande: Vill du åka med? - Tack, gärna! ljög jag och klev in. Marianne berättade, brutalt beräknande, att hon gått på lopptorg med sin son. Jag underlät
 • Möten, virus och mänskor, del 1445Det förstås, när jag hävdade att jag lät mig informeras av en citronfjäril och en tussilago, var det s.k. naturlyrik. Inte att förstås konkret, alltså. Jag pratar inte med flygfän och växter när det är folk i närheten. Hur är det att vara naturlyriker? Runeberg var det. Här vi
 • Möten, virus och mänskor, del 1444En tvärställd bulans blockerar hela cykelvägen med blinkande ljus. En vågrät man rosslar tungt och en spitug bulanskvinna säger "ett, två, TRE" och lyfter med en yngling båren med honom och allt in i bakdörren. Från baluns till bulans? Nej, han är inte full. Inte här och in
 • Möten, virus och mänskor, del 1443Namngivning är en delikat angelägenhet. När Gustav och Lisa namngett hittebarnen efter registerbokstäver de mötte på vägen, kan man, om man har tillgång till en fog, med den fråga sig hur det känns för barnen. Deras namn är ovanliga, gillar de dem? Ja, svarar sju unisona rö
 • Möten, virus och mänskor, del 1442Någonstans mellan påsk och Vanda fick jag ett samtal. Det var ett okänt nummer men det visade sig vara en borttappad som hörde av sig genom sin syster. Det finns många borttappade livets hittebarn i omgivningen. En Föreståndare jag samtalade med berättade att hon aldrig för
 • Möten, virus och mänskor, del 1441När jag sist gick ut att vandra mötte jag bland andra Sandra. Hon hade en bil och ett barn. Hon tänkte inte simma men hon kom för att titta till stranden. Sandra vet nästan allt man behöver veta om sjöar, små sjöar i närheten. Hon har tagit reda på vattenkvaliteten och hon
 • Möten, virus och mänskor, del 1440Umz har huvudvärk, därför bad han mig skriva detta för hans räkning. Jag heter Fro. Jag (alltså Umz) är litet bekymrad för Nitram. Han sade att han skall gå ut för att hälsa våren och nu har han varit borta i tre dagar redan. Fast det är kyligt och regnigt. Det är typiskt h
 • Möten, virus och mänskor, del 1439Också andra ting såg jag på min vårresa. Där var en kvinna som körde bil! En man med ringar i öronen! En neger med egen mobiltelefon! Resor vidgar vyerna, hur korta de än är. Jag har läst i gamla nummer av Allers om en kvinnlig rallyförare, men det var i Sverige. Och
 • Möten, virus och mänskor, del 1438Nu såg jag våren. En citronfjäril och en tussilago som jag talade med beklagade det döda mössets frånfälle. Det låg i strandkanten med hjälplösa tassar, bland isflak. Jag simmade förbi. Får jag musparatyfus eller liknande, kan det vara orsaken. Men ingen må, i så fall, klan
 • Möten, virus och mänskor, del 1437Mitt sorgliga uppdrag likmätigt (se föregående inlägg) meddelar jag härmed att bloggen tar en obestämd paus. Dess innehavare har nämligen lämnat oss för att gå ut och hälsa våren. Då kan man inte ha datorn med sig, skriver han från en förort till Box. In fidem, LIJ
 • Möten, virus och mänskor, del 1436Jag ber verkligen om ursäkt för att mina uppsatser på sistone varit alltför faktabetonade. Läsekretsens reaktioner har varit våldsamma och jag har för mig att Putte själv reagerat på saken med en (anonym) blänkare i Pravda. Men miljön är viktig i all litterär verksamhet. Och f
 • Möten, virus och mänskor, del 1435Det är mycket länge sedan jag såg honom senast men han har ett kännspakt utseende och jag kände igen honom när han lyfte blicken från kaffekoppen. Han tittade omkring sig i cafét som en godmodig räv. Umz liknar en räv, en vänlig och uppriktig räv utan svek. Umz har flera sy
 • Möten, virus och mänskor, del 1434Ja, den talföra mannen i föregående inlägg tar till vänster. Han spillde ur sig det väsentliga i sin livshistoria på nolltid. Framför honom går en mörk kvinna som är något yngre. Hon har inte stavar men går långsamt och försiktigt, för det är is på trottoaren just nu. Hon hete
 • Möten, virus och mänskor, del 1433TANGENT (SAOB): 5) (i fackspr., i sht geom.) rät linje som i en punkt sammanfaller med (men i denna punkt icke skär) en kurva, beröringslinje. Tangenten till en cirkel, en kurva. Röra sig i tangentens riktning. Många mänskor har denna blogg tangerat. Jag steg av bussen och
 • Möten, virus och mänskor, del 1432Varför berätta vad folk pratar om? Jo, mänskor är det enda värdiga ämnet för studium och skriverier, det har Goethe sagt. Genom flitigt lyssnande till olika trädslag har jag övat upp min hörsel till en osedvanlig skärpa. Ännu vid hög uppnådd ålder kvarstår den intakt. Samti
 • Möten, virus och mänskor, del 1431Gårdskarlen ringde på dörren. - Det ser illa ut för doktorns fru! sade han. Doktorn reste sig snabbt och skyndade ut. Där möttes han av en fruktansvärd syn, skriver han i sina memoarer. Hans hustru låg livlös på gatan. Hon hade blivit påkörd av en bil och någon timme senare
 • Möten, virus och mänskor, del 1430I mitt lexikon över ord och företeelser på SU- som antingen inte alls existerar eller som finns till på ett mycket tvivelaktigt och osäkert sätt, tar jag också upp litteratur och filosofi. I noga åtskilda avdelningar. Bland författarna kan nämnas: SUNDSTRÖM, Gun-Britt försv
 • Möten, virus och mänskor, del 1429Det var en röd, en blond och en mörk. De sutto kring ett bord, så att den röda vilade ett skadat ben på stolen till höger. De voro tre kvinnor, kring fyrtio alla de tre. - Och alltid måste man ta hand om... sade den röda. Hon hade långa fingrar och naglarna var gröna. Hon n
 • Möten, virus och mänskor, del 1428Där står ett tåg på gården. Det stod inte där igår och hit går inga räls. Men det syns tydligt i det klara månskenet och jag stiger på. Jag bara hoppas att det inte skall vissla och väcka Linnea i grannhuset. Hon sover dåligt. Hon har värk i axlarna och armarna. Det är e
 • Möten, virus och mänskor, del 1427Loppkvinnan höll på att sopa rent framför egen dörr. Hon är trevlig och sådär, men det viktigaste saknas. - På påskdagen! sade jag. Har du öppet idag? - Jovisst. Ingen firar påsk längre, sade loppkvinnan. Påsken är inte som förr... - Det är den visst det, sade jag. Det ä
 • Möten, virus och mänskor, del 1426På torsdagar har mitt hus inte mindre än åtta våningar och då bor där en pensionerad flygkapten högst uppe. Han har skrivit en bok om Antoine de Saint-Exupéry och han var gift med en av min mors äldsta väninnor. Hon - Gunvor - brukade följa med på långflygningar, förutsatt att
 • Möten, virus och menistjor, del 1425Och hon satt på cafét eller snarare bussen, också hon. Hon har en hög examen, hon är doktorinna. Ändå är hon vänlig och glad som ett bär. Hon ledsagade mig i tankarna till flydda tider och platser. Högt bland Saarijärvis moar, där dröjde vi en liten stund hos mormors föräld
 • Möten, virus och änglar, del 1424Den intelligente läsaren förstår genast att detta var ett sällsynt undantag. Jag åker nämligen aldrig taxi. Men nöden besegrar med lätthet varje 'aldrig'. (Den mindre intelligente läsaren får gärna ta mera tid på sig. Vi har ingen brådska längre.) Han var också svart, likso
 • Möten, virus och mänskor, del 1423Hej! Livstiden för följande person går snart ut. XX.XX.20XX 00:00-23:59 Nitram / 6438N07524715 Född i: Vörå församling Återlämna själen till Gud som givit den exakt på förfallodagen. Ditt liv har förlängts ett förutbestämt antal gånger och kan inte läng
 • Möten, virus och mänskor, del 1422- Se! sade han. Och där flög vilda gäss över oss där vi stod. Han berättade varifrån de kom och vart de var på väg. Var morgon flög de över himlen, var afton vände de åter. Hans ögon speglade de vilda gässen. Där bodde i blicken en förfärande mildhet. Jag kände igen hono
 • Möten, virus och mänskor, del 1421Hon såg en klänning som var blå. Den klänningen ville hon ha! Den kostade inte mycket, det var på ett lopptorg hon såg klänningen som var blå. Hon frågade mig. - Jag har inga pengar, sade jag. Inte till några blå klänningar i alla fall. Jag har åtta hustrur och två ba
 • Möten, virus och mänskor, del 1420När man har datorn i ryggsäcken händer det att bokstäver lossnar under vandringen. Jag fann en del på bottnen bland rågbrödssmulorna, de hör till inlägg 1409 (15 mars). Hopsatta utgör de de två sista stroferna av Snoilskys dikt: Men över tröskeln skall jag dig ej föra.
 • Möten, virus och mänskor, del 1419Skägget talade och sade: - Jag har en son i Schweiz. När han studerade i Bern, råkade han där en man som också är hemma från Nurmijärvi. Mannen är rik och lät min son bo nästan gratis i en liten bostad som han ägde. Min son kunde därför leva ett ekonomiskt bekymmerslöst liv un
 • Möten, virus och mänskor, del 1418Gustaf Fröding skrev om stänk och flikar av liv som sköljs upp på livsens stränder. Kunde ögat skåda bilden av det hela, kunde örat höra strängarna, som spela huvudmelodin, kunde sedan båda konstfullt sammanföra allt i symfonin, visste då vårt öga, visste då vårt ö
 • Möten, virus och mänskor, del 1417Det finns ju folk som benhårt håller fast vid dogmen om änglars icke-existens. På sistone har jag blivit bjuden på rundturer i huvudstadsregionen av två unga kvinnor, som inte båda kan kallas förtjusande. Den första av dem var nämligen bedårande. Hon bar inte änglavitt utan en
 • Möten, virus och mänskor, del 1416Hon var svart och trött och uppgiven. Denna gång var det inte på det café där jag bor utan på bussen. Hon kom från Nigeria och hennes namn var unikt - tror jag. Vi kallar henne M. Hon studerar till sjuksköterska och kom till detta landet i en luftballong från Ukraina vid de
 • Möten, virus och mänskor, del 1415Själarnas harmoni, talar man om. Vad är det som gör att två individer av skilda sorter fattar tycke för varann? Nu satt där på cafét en kvinna med ett litet barn. Kvinnans profil var gjord efter en mycket, mycket enkel grundritning. Inte så att hon skulle se illa ut, nej, h
 • Möten, virus och mänskor, del 1414- Nu är det jämnt en månad kvar, sade Gunilla. Farmor log och klappade förtjust i händerna. Jag är så förväntansfull, sade hon, och nickade vänligt åt svärdottern. - Fyller du hundra år? frågade sonsonen. - Nej, bara sjuttio, log farmor. Men det är också en hög ålder. Du
 • Möten, virus och mänskor, del 1413Båda är de dängare i grönhet, det visste jag, men betydelsen av detta enkla faktum uppgick inte för mig förrän efteråt. Det var mycket folk i och kring S, nickningar utbyttes och kvitterades i farten. Men när de kom, hejdade de mig vänligt, samtalade och förhörde sig mycket in
 • Möten, virus och mänskor, del 1412S Arbetet på mitt lexikon över ting och företeelser som antingen inte finns eller som endast existerar mycket svagt eller förvirrat fortgår. Det gäller alltså enbart ord på SU-. Det är ingen susselsättning (= urke, bestur) på heltid men jag vill redogöra för grunddragen. Fö
 • Möten, virus och mänskor, del 1411S SUMPMÖSS (Neotomys ebriosus pseudovariata) Som tidigare framgått arbetar jag på ett uppslagsverk över icke-existerande ting och företeelser. På gränsen mellan det reella och det fiktiva kryllar det av sådana och de som överskridit gränsen till fantasins värld är ändå lång
 • Möten, virus och mänskor, del 1410Känslan av skam är en märklig känsla. Letar man på Wikipedia hittar man en lång utredning som inleds: "Skamkänsla är en upplevelse av att förlora sitt anseende eller gillande hos andra, vare sig upplevelsen är korrekt eller inte. Skamkänslor handlar om föreställningar om hur a
 • Möten, virus och mänskor, del 1409Lars Ahlin berättar i novellen ”Säg pappa, Madeleine!” om en ung man med ett öra. Detta handikapp gör att han exempelvis noga ser till att i bussen sitta så, att det är hans enda öra som är synligt för de andra passagerarna. Jag kände en kvinna som led av samma sak. Hon hette
 • Möten, virus och mänskor. En utvikning.Namn på fåglar är inte ovanliga som släktnamn hos oss. Inte på svenska och inte heller på finska (eller på ryska). Jag kommer genast att tänka på exempelvis Kuikka (storlom), Närhi (nötskrika) och Varis (kråka) i min egen bekantskapskrets. I den österbottniska kommun där jag b
 • Möten, virus och mänskor, del 1408Molnen låg grå över gator och torg. Det var lördag eftermiddag i världen. Strödda kunder vid tigande cafébord. Då bröt den in, familjen Bra! Mormor var ljus och log ständigt med öppen mun. Mor log också med sitt lilla ljusa huvud och tittade alla hon talade med i ögonen.
 • Möten, virus och mänskor, del 1407Vi höll på att lasta paketbilen när en okänd man slog sig i slang med NN och frågade vad vi höll på med. De samtalade på det tredje inhemska men jag uppfattade att den okände ägnar sig åt att gå. Han har stått i tidningen, sade han. NN kom ihåg att han läst artikeln. I flera
 • Möten, virus och mänskor, del 1406Den 6 oktober skrev jag om en gammal kvinna som väntade besök. Nu väntar hon inte längre. - - - Om de andra grannarna i de levandes värld vill jag därför berätta i stället. Kom ihåg att det är straffbart att skvallra! Högst uppe bor, inte en pensionerad major, utan en
 • Möten, virus och mänskor, del 1405I. En dam utan hund gick förbi cafét där jag satt. Jag kände igen henne fast det var länge sedan. Vi hade båda besökt kurser i folkhögskolan på orten. Hon hade samma namn som min äldsta dotter. Hon gick vidare längs gatan och jag reste mig upp och följde efter. Hon gick
 • Möten, virus och mänskor, del 1404När jag sist gick ut att vandra mötte jag en tiggerska från Svartå (där bor inte många tiggerskor och denna talade därtill rumänska (rumänskan liknar latinet och det var romare som befolkade området under folkvandringarna (fast det har inga eller få likheter med närpesdialekten (
 • Möten, virus och mänskor, del 1403Det var mitt i obligationsrätten det hände. Han satt i gamla Domvillan i Åbo Akademi och gjorde anteckningar ur Erkki Aurejärvi och Knut Rohde. Då förvandlades han. Han blev en juridisk person. Det har hänt förr men det är mycket, mycket sällsynt. Man vet att Hugo Grotius h
 • Möten, virus och mänskor, del 1402En dag i mars - tänk, just i mars! - hände det att en inflytelserik person gick och dog sig. Sådant händer ibland och det följer en oskriven lag, som kallas "världens gång". Jag brukar inte kommentera enskilda instanser av denna och inte heller nu vet jag vem det var som dött.
 • Möten, virus och mänskor, del 1401De har nog blivit nogare med det där, nu. Uppförandet på idrottsarenor. En rysk tennisspelare svor på ryska åt en linjeman - och visp! vart där en ryskkunnig funktionär som skvallrade för domaren och så åkte spelaren ur turneringen och miste en del prispengar därtill. Och
 • Möten, virus och mänskor, del 1400I en bok läser jag (ev. igen) om en liknande upplevelse. Som min. Vem är Harry? Det var en tid efter min fars död. Jag drömde att han uppmanade mig att söka upp Harry. Ja, jag måste väl fara då, tänkte jag, och satte mig sömnig upp på sängkanten. Då insåg jag att det va
 • Möten, virus och mänskor, del 1399Den 28 mars skrev jag om BBC:s sportjournalistik. Det fanns en tid när "tippa finskt" var ett gängse uttryck på rikssvenska sportsidor. Det innebar att man nedvärderade de egna möjligheterna före tävlingen. Det är länge sedan jag såg någon använda det uttrycket. Snarare gäl
 • Möten, virus och mänskor, del 1398Jag har klottrat i en bok. Jag har klottrat i en bok som inte är min egendom. Jag har gjort mig skyldig till åverkan på allmän egendom, jag har medvetet begått detta brott efter många, många år av oförvitligt lånande på kommunala bibliotek. Det var en essäsamling och den ha
 • Möten, virus och mänskor, del 1397Jag kunde nämna den unga kvinnan i "Balen". Men jag citerar i stället de sista stroferna av Frödings "Predikaren", som lyder så: Och konungen var led vid all sin ära och vid all härlighet på denna jord, och gat ej se med kärlek till sin kära men började att tala visa ord:
 • Möten, virus och mänskor, del 1396Där jag stog framför lopphyllan, var det en tolerant tanke som smög sig på mig. Har jag ju dock examen i svensk litteratur, tänkade jag, det är säkert en fördom som gör att jag inte läst något av nyutkomna finlandssvenska författare de senaste decennierna? Fördomar är nyttiga
 • Möten, virus och mänskor, del 1395Men jag kom att tala med en gammal granne. Och jag kom att tala om en tragisk händelse i vår bekantskapskrets. - Haha! skrattade hon. Det förvånade mig. Hade hon hört fel? Men när jag nämnde några sorgliga tilläggsfakta, blev responsen densamma: - Haha! skrattade hon.
 • Möten, virus och mänskor, del 1394Fru och herr Melin umgicks i finare kretsar men jag blev familjebekant genom deras son, som studerade samtidigt som jag. Nu såg jag trångsynte Ture åter i centrum. Han kom gående mot vimlet, han såg inte mig men jag ställde mig framför honom och presenterade mig. Han betraktad
 • Möten, virus och mänskor, del 1393BBC brukar excellera i överord, särskilt på sportsidorna. Det ena osmakligare än det andra. Nu var det en ung kenyansk maratonlöpare, innehavare av världsrekordet på distansen, som dog i en bilolycka. Mo Farah, brittisk OS-segrare, uttalade sig på BBC: - Han skulle ha kommi
 • Möten, virus och mänskor, del 1392Det stod också en ung man på hållplatsen och han berättade att han väntar på bussen som skall föra honom till en skola med integrerad undervisning. Själv har jag snart lämnat livets skola bakom mig och i den har jag åtnjutit integrerade erfarenheter under en längre tid. Vis
 • Möten, virus och mänskor, del 1391Änglarnas antal är tusen sinom tusen och därför kan man träffa på lediga sådana tom. under skolornas sportlov. Men jag visste inte att det var sportlov. Jag väntade på morgonbussen. Som då aldrig kom men i stället plockade ängeln upp mig och körde mig nästan ända hem. En st
 • Möten, virus och mänskor, del 1390En upphetsad fågelskådare flaxade vilt med armarna och utbrast: Det är vår, det är vår! - Jo nej, sade jag... ingen har väl bestridit er äganderätt... ja, du menar förstås årstiden! Han instämde. Han hade fångat uppgifter i flykten om de första flyttfåglarna i Hangö. Men
 • Möten, virus och mänskor, del 1389Änkefru Memoria Melin visade mig sitt kylskåp. Där fanns ingen mat. "Jag är gammal och nu lever jag på minnen", gnolade hon med darrande stämma. I skåpet fanns gamla papperslappar och gulnade ark, där fanns en mängd små föremål, stenar, torkade blommor och mycket annat. Det
 • Möten, virus och mänskor, del 1388Småskolan var ett trivsamt gammalt hus och det stod på en backe utan omgivande, synliga stängsel. Jag skulle egentligen ha inlett med bekännelsen att jag nu, nära livets slut, insett att jag tyckte om den tiden. Men man får bara inte börja en skrivelse med 'jag'. Men dessa stä
 • Möten, virus och mänskor, del 1387Nu kan det avslöjas! Elma (55) slår ett överraskande faktum i bordet: det är gröt hon äter på morgonen! Alla nyttjare av sociala medier är chockade! Och inte blir upphetsningen mindre av det hon sedan tar sig före! Hon går ut på promenad iklädd en grå vinterrock som förs
 • Möten, virus och mänskor, del 1386Nu får det vara nog med färger, tänkte jag, men vädret var av en annan mening. En blå vind blåste upp och tvingade sig på mitt medvetande. "Hur luktar blått? Hur luktar blått?" envisades den i alla springor. Och jag måste, bara måste, berätta. Det gula från i förrgår är gl
 • Möten, virus och mänskor, del 1385Det stog ett mörksvart åskmoln borta vid horisonten. Det slog sig för knäna och gapskrattade och log så innerligt belåtet som bara ett stormmoln ler. I jämförelse med henne som satt vid bordet. Hon var försänkt i en djup bedrövelse. Hon hade mist pengarna, sålt både smöret
 • Möten, virus och mänskor, del 1384Hur doftar gult? undrade jag den 17:e ds. Gults doft har egentligen en liten, liten anstrykning av rött. Inte mycket, bara så mycket som får rum på ett knappnålshuvud när alla änglarna är ute på uppdrag. Men det är nog. Min mormor var finsk men hon hade en svart päls som ho
 • Möten, virus och mänskor, del 1383- Är Sixten här? - Hur så? - Jag har ett ärende till Sixten. - Vad gäller saken? - Det är en sak jag helst vill tala om med Sixten. - Jag vet inte om han är här just nu. - Men jag tyckte jag såg Sixten gå hitåt? - Nå, du kan försöka se om han är där borta...
 • Möten, virus och mänskor, del 1382Generande. Vardagliga. Upprörande. Likgiltiga. När man blir gammal och snart skall dö, är det en mängd minnen från fordom som bildar kö vid medvetandets tröskel. Märkliga är de inte. De är alla utan bestående värde, som ett gammalt kåseri i Det Bästa. Unika är de bara i den
 • Möten, virus och mänskor, del 1381Den knäppskalle / fantast / foliehatt jag nämnde i det föregående, bor i en elegant synvilla vid stranden. Jag har tagit del av hans dagordning och som den företer vissa enskildheter av allmänt intresse, finner jag det vara under min värdighet att dela med mig av mina insikter oc
 • Möten, virus och mänskor, del 1380Fantast eller knäppskalle? Galning, idiot, dumhuvud? Foliehatt? Det är svårt att finna ut den exakta betydelsen för det som på finska benämns 'hörhö'. Etymologin är också oklar, osäker. På förekommen anledning var det mig angeläget att finna en exakt definition för att o
 • Möten, virus och mänskor, del 1379En schweizisk tidning spekulerar i Putins eventuella dubbelgångare. Jag vill för min del bidra till diskussionen med en del äkta vara. Det råkar sig så att ett flertal kända ryssar funnit en tillflyktsort i Karis. Det är bara några dagar sedan jag mötte Medvedev sist. Jag m
 • Möten, virus och mänskor, del 1378Det var en gång för mycket länge sedan en neger som bodde ensam på en folkhögskola på självaste julafton. De andra eleverna reste hem men Ghana ligger alldeles för långt borta. Därför blev han inbjuden att fira högtidsaftonen tillsammans med rektorns familj på andra sidan gata
 • Möten, virus och mänskor, del 1377En veckotidning måste jag avbläddra - det fanns inget annat. Den tidningen var en märklig tidning. Eller är det dess läsare som är det? För på var och varannan sida fann jag tips och tvångstankar om Hur Man Härdar Ut. En hel bukett med orkidéer. Gör det, så får din kropp
 • Möten, virus och mänskor, del 1376Det var femton grader kallt på morgonen. Vid halvsjutiden stod en bil med tända lyktor och påslagen motor på parkeringsplatsen. En ung man i närheten hade putsat de isiga fönstren och pratat i en mobiltelefon. - Jaså? sade jag. Men där slutade redogörelsen. Min granne bara
 • Möten, virus och mänskor, del 1375För den som sover finns inte tiden. Den ligger hoprullad vid sängens fotända. Det är fördelaktigt. Döden, säger Skriften, är som en sömn. Men sömnen fördenskull inte en död - när man sovit nog, vaknar man ju. Nu talar vi på mänskors sätt om att gå i sömnen. Då kan man star
 • Möten, virus och mänskor, del 1374Att gå i sömnen är ett underskattat existensmodus. Det har många fördelar; bl.a. får man både vila och motion samtidigt. Tyvärr är denna förmåga inte allom given och när så någon gång är fallet, brukar Allom inskränka sina somnambula excesser till barndomen. Varför det?
 • Möten, virus och mänskor, del 1373Jorden runt har jag aldrig rest. Inte heller har jag besökt alla de forna kommunistländerna i Europa efter Sovjetunionens sönderfall. Från mitt första besök i Paris har jag därför inget som helst minne av någon sentimentalt-litterär vandring längs kajerna. Latinkvarteren ha
 • Möten, virus och mänskor, del 1372Fredrik i det föregående heter något annat. Det han berättade kan inte återges i enkelt referat, jag gjorde vad jag kunde. Det var brottstycken, de hängde ihop då han berättade, men hur de gjorde det kan jag inte minnas så långt efteråt - flera dagar har gått. (Och jag referer
 • Möten, virus och mänskor, del 1371FREDRIK Om jag själv mött Döden någon gång? Ja, det har jag: han brukade sitta med sin rollator utanför antikvariatet under ett gammalt träd. Det var ett märkligt träd! Där såg jag en stor rovfågel en gång, en främmande och vild - mitt i staden. Men då hade Död
 • Möten, virus och mänskor, del 1370Det är ju ändå rätt sällan man läser dikter av någon som känner döden och vet vad den är. Heidi Liehu, som jag översatte för några dagar sedan, skriver också (och åter beklagar jag att alla rader här måste börja längst till vänster) såhär, fast på finska: Jag är ensam med
 • Möten, virus och mänskor, del 1369I smärtans kupoltält är luften tunn av hat. Där blir man aldrig hemmastadd. Det finns ingen bot för smärtan. Den kroppsliga och fysiska livnärs av hatet. Det finns inte heller något hopp. Hon som hatar har offrat mina barn och därmed sörjt för att en ny generation skall hålla
 • Möten, virus och mänskor, del 1368Alla de avsikter som klibbar vid tingen. Alla de förväntningar som blåser upp våra föremål. Döden har liknats vid ett avklädande och att närma sig den är skrämmande på ett sätt som befriar. Att få vila från själva sömnen. Att slippa luta sitt huvud mot det ingen längre kan lut
 • Möten, virus och mänskor, del 1367Det var fredag em. och S-kön var lång men Miranda tappar aldrig tålamodet. En tant böjde sig mot henne: Förlåt? - HA EN BRA DAG! röt Miranda mjukt. Sedan var det Pänttis tur. Ölburkar i mängd. - Ha en pra tak! log Miranda inkännande. Följande kunder - ett par - ver
 • Möten, virus och mänskor, del 1366Innan jag nås av hemmets (enklast att kalla alla mina jordiska uppehållsorter 'hem') rand, passerar jag två gubbar denna snöiga söndag i oktober (det är inte oktober men det klingar bäst och datum saknar betydelse för sens moralen). - Det snöar liksom litet! säger den ene. Jag
 • Möten, virus och mänskor, del 1365Reflexionerna i ett tidigare inlägg för mig in på ett ämne som gör att jag inte undertecknar detta med eget namn. Det är den hemliga ministern. Taburetten inrättades på 80-talet och därför har vi inte sett till några större meningsfulla demonstrationer sedan dess (den stora oc
 • Möten, vir BREAKING BREAKING BREAKINGDär jag strövar omkring i otålig väntan på en ny, en ny Musset får jag en hjärtans dag bland andra dagar en diktbok av Heidi Liehu i min hand. Hon skriver t.ex. såhär, fast på finska - det är en dikt i mängden: En gyllene soluppgång över stadens elände. Måsarna
 • Möten, virus och mänskor, del 1364Då såg jag, och jag såg hennes ansikte. Mitt ibland skrålande banditer, skrattande banditer satt hon. Jag hade sett hennes rygg, det mörka håret, flätan i nacken, ölburken i den lyfta handen. Men nu kände jag igen henne. Hon hade haft ett barn, ett enda, och den våldsamma
 • Möten, virus och mänskor, del 1363En okänd äldre man haltade fram till mitt bord och satte sig. - Goddag pastorn, sade han. Vem var han? Jag betraktade honom noga men såg inget bekant i hans drag. Var har vi träffats förr? undrade jag. - Inte tror jag att vi har träffats förr. Hur visste du att jag är
 • Möten, virus och mänskor, del 1362Han satte sig bredvid mig men på en högre nivå. (Det var kallt.) Jo, han frågade nog artigt först: ”Får jag slå mig ner?” Men då bänken var frusen, satte han sig på ryggstödet. Han hade svår- och skrivläsigheter, han hade haft arbete i en kassa och även om saldot i det lång
 • Möten, virus och mänskor, del 1361För inte så länge sedan såg jag på ett av stadens filialbibliotek ett skönlitterärt samlingsverk med dikter av bl.a. Runeberg. I vart fall uppgavs en av dikterna - det var Kung Fjalar - vara skriven av Runeberg. Men vid läsningen var det något som inte stämde. Rim saknas i
 • Möten, virus och mänskor, del 1360Har du varit i systemet? frågade mig och envisades en berusad man. Har du varit i systemet? Systemet. Jag har varit i systemet, sade han. Ja - åtminstone känner jag Svart-Alf. Han bor i systemet - ungefär som ett tandtroll. Man ser den / honom inte men desto handgripligare är
 • Möten, virus och mänskor, del 1359Stor som ett litet hus vältrade han sig framåt i den trånga kassakön. Jag tror inte att det var avsiktligt men en liten zigenerska, en försynt och korrekt liten herreman samt några barn kastades åt sidorna vid hans framfart. Han hivade upp alla sina väskor och kassar på bandet
 • Möten, virus och mänskor, del 1358Då allt skryt är mig lika fjärran som Västanfjärd från New Hampshire, inskränker jag mig till blotta omnämnandet av att jag för någon månad sedan färdades 13 nautiska mil i ett sträck med kajak. Det var mellan en stor och en liten sjö i vårt insjösystem och klockan var omkring
 • Möten, virus och mänskor, del 1357- Hej, Mark. Det är angenämt att träffa dig. Är ditt hem beläget på vänstra sidan om skolan? - God eftermiddag, Maria. Nej. När äter läraren vanligen middag? - Läraren tycker mycket om bröd, smör och smaklig ost. - Brukar läraren varje år åka till Milano för att se på do
 • Möten, virus och mänskor, del 1356Hildur har en syster som skall bli vanvårdare. Det är den första kullen på fjorton som utbildas i Yrkeshögskolan. Beteckningen är ny men yrket är ju ett av världens äldsta (jordbrukare var det första). Det är de nya och sterila höghusområdena som framtvingat denna nya yrkes