Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 541Plötsligt börjar hon hoppa. Upp i luften och ner igen, såhär! Två gånger på den ena foten, så två på den andra. Hon är en ung mor - barnvagnen står parkerad bredvid - och hon hoppar högt. Jag väntar artigt tills passagen till stranden är fri. Hon som hoppar önskar mig vänligt
 • Möten, virus och mänskor, del 540Ett antal gamla vänner har gått förlorade. De har gripits av golf och sedan blivit allt mindre synliga för omvärlden. Epidemin har bara intensifierat detta fenomen. Golf är en ädel sport som kan utövas i alla åldrar och av alla samhällsklasser. Man slår en boll med en käpp
 • Möten, virus och mänskor, del 539Jo, den fortsätter såhär: Där står det hvita, marmorsvala hus, i hvilket jag vill bo. Där silfverpoppeln har det högtidssus, som hägnar med sin ro. Ack världens vägar, jag är trött på dem! Jag hör det dunkla krafvet mot längtans Ithaka, mitt hjärtas hem, min hvita ö i h
 • Möten, virus och mänskor, del 538Hon är en pratsam kvarn och dagens ämne var de finlandssvenska cirklarnas småhet. -Tänk! sade hon. -Tänk att du kände familjen Nyberg från Borgå som var mina grannar när jag bodde hos Nygårds i Jakobstad under skoltiden! Och när jag var hembiträde hos von Nylund i Grankulla
 • Möten, virus och mänskor, del 537-Jag lovar att du får tillbaka dem! skrev han. Jag svär vid gud att jag betalar tillbaka på måndag! Det imponerade inte. Jag skulle ha varit mera benägen till försträckningen om han svurit vid en av de tomma ölburkar han har på golvet. En sådan får man i alla fall 15 cent f
 • Möten, virus och mänskor, del 536Nästan alla stadsdelar i Helsingfors är mig bekanta men i den kanske allra finaste hade jag aldrig rört mig förr. Ända tills igår var den terra incognita. Vi skulle uppsöka en person som befann sig utanför en restaurang. Det lät inte alltför komplicerat att hitta dit. Det som
 • Möten, virus och mänskor, del 535Insamlingen är över för länge sedan. Mycket delades ut men mycket blev också över. Jag för en stor säck med många nya eller bara lätt begagnade kläder - mest damkläder - till den stora insamlingslådan vid köpcentret. Där står en liten kvinna och försöker plocka metallkärl och
 • Möten, virus och mänskor, del 534Knappt hinner jag stiga ut ur affären, förrän jag finner mig omsvärmad från alla håll. En ung kvinna i påskgul rock ropar på mig! En annan ung kvinna i pingströd jacka kommer från andra hållet och försöker fånga min uppmärksamhet, även hon. Till och med ett vitt biträde
 • Möten, virus och mänskor, del 533Mina blickar överfar menigheten. De sitter med uttryckslösa ansikten. Ty deras drag är dolda av ansiktsmasker. På plats är det tillåtna antalet - ett halvt dussin åhörare med säkerhetsavstånd mellan varandra. Man kommer av sig för mindre. Dessutom är det som bekant svårare
 • Möten, virus och mänskor, del 532Det är Påsk på jorden. Annandagens texter handlar om Emmausvandrarna och i dessa lärjungars efterföljd häpnar jag över ett långt samtal i telefon. I Selma Lagerlöfs Jerusalem säger Ingemar Ingemarsson: "(D)å man frågar någon till råds, då märker man själv vad som är rätt, ä
 • Möten, virus och mänskor, del 531När mammutarna ännu vandrade på Mannerheimvägen och telefonerna hade tunga lurar av svart bakelit, befann sig mina föräldrar på arbete i skolan på andra sidan gatan. Telefonen ringde och min lillasyster - fyra år - rusade till och svarade. -Nej, sade hon. Pappa är inte hemma.
 • Möten, virus och mänskor, del 530Det stora köpcentret i huvudstaden är en ödslig företeelse. Masktvång, står det överallt på alla språk utom svenska. Vilket också betyder att jag inte har någon skyldighet att förstå det. Men folk bär mask. De går också med raska steg längs de ändlösa gångarna, med social d
 • Möten, virus och mänskor, del 529Men! "Jag är inte rasist", säger han. "Men...". Vad är detta för ett ord som är så revolusitionerande? Det finns olika 'men' säger SAOB. Kanske har vi här att göra med varianten 2a, "anknytande ett led som anger att ngt äger giltighet l. sker o. d. (samtidigt med o.) trots
 • Möten, virus och mänskor, del 528Denna dag surfar jag till tre dagstidningars hemsidor. En rikssvensk, en norsk och en tysk. På den första klagar en mormor över att hon inte fått krama sina barnbarn. På den andra klagar flera personer i en artikel över samma sak. Och på den tredje är det en av huvudnyheterna
 • Möten, virus och mänskor, del 527En liten incident kan förändra allt. I detta fall en invandrare, som bekymrat kommer med ett papper i handen. Det har nått honom med posten och det förefaller att vara en sträng myndighetsukas. I detta dokument befalls mottagaren att under en preciserad tidrymd infinna sig
 • Möten, virus och mänskor, del 526"Gudarna draga icke från mänskans utmätta levnad de timmar som ägnas åt fiske." Det är en kinesisk-babylonisk visdom, det där, eller så har G B Shaw sagt det. Likgiltigt vilket, båda källorna brukar duga eftersom de är svåra att motbevisa. Och jag bestrider påståendet i s
 • Möten, virus och mänskor, del 525-Det skulle vara bra om landsbygden hölls bebodd, sade jag. Vi har ju inga problem med överbefolkning i Finland. Detta sade jag med beräkning fastän inte illistig sådan. Jag befann mig nämligen mellan två eldar - bildligt talat, två personer med varsin käpphäst. Landsbygdens f
 • Möten, virus och mänskor, del 524-Jag befinner mig mellan sextio och döden! Sade hon med ett elakt skratt. Elakt? Ja, det var elakt. Hon kunde ju ha sagt: mellan sjuttio och födseln. Eller: mellan den första och den andra barndomen. Men elakheten var nog avsedd för henne själv, det var en bitter elakhet
 • Möten, virus och mänskor, del 523Ibland avundas man ju en mänska någon egenskap eller förmåga. Jag skulle gärna vilja behärska samma sak som en granne jag just mötte på vägen in. Hon sade nämligen: "Hej!" Det kan förefalla trivialt men hon säger det inte på ett trivialt sätt. Var och en som hon möter får s
 • Möten, virus och mänskor, del 522En buse undrade om jag tar lätt på detta med viruset. Själv iakttar han alla möjliga restriktioner och rekommendationer, det har också att göra med hans ansvar för dem han uppträder inför i huvudstaden. -Nej, det gör jag inte, sade jag. Men det är viktigt att det finns
 • Möten, virus och mänskor, del 521Och till sist då dessa undergångsprofeter. Flera än man anar har förberett sig för ett större eller mindre sammanbrott av vårt samhälle. G. är pensionerad och ägnar mycket tid att följa med aktuella trender och hon prövar gärna och nyfiket på olika teknologiska nyheter. Hon vi
 • Möten, virus och mänskor, del 520Ja, det gällde några ord om undergångsprofeter, feminister, statystörtare och konspirationsteoretiker... Samma fråga kommer åter: vem reser upp dem igen, de statyer som störtats? För att drivas till raseri mot stenstoder måste man odla samma primitiva in effigie-tänkande som besj
 • Möten, virus och mänskor, del 519"Undergångsprofeter, feminister, statystörtare, konspirationsteoretiker" - de hör samman, trots olika livs- och världsåskådningar. Det mesta av den kristna litteratur och medier som frikyrkligheten tar till sig, kommer från USA. Så också konspirationsteorierna. Och när dessa f
 • Möten, virus och mänskor, del 518Det gällde alltså några rader om "undergångsprofeter, feminister, statystörtare och konspirationsteoretiker". Damerna först. Feminismen som ideologi har våldet, mordet, barnamordet i centrum. Alla de stora feministiska organisationerna och rörelserna nämner bland sina främsta
 • Möten, virus och mänskor, del 517Om mina ord i det föregående verkligen nådde des Pudels Kern, kan jag inte veta. Om en djurens befrielserörelse snart verkligen hugger omkring sig som rabies, tar jag inte åt mig äran... strax efter att jag skrivit inlägget, gick jag på en promenad i den iskalla snålblåsten. Jag
 • Möten, virus och mänskor, del 516Говорили, что на набережной появилось новое лицо: дама с собачкой. Så börjar Anton Tjechovs berömda novell Damen med hunden. Det är naturligt att uppdykandet av en dam med hund väckte uppmärksamhet på den tiden. Varför skulle vuxna mänskor gå omkring med djur i koppel? N
 • Möten, virus och mänskor, del 515"Ingmars" fiktivitet vinner i pregnans och skärpa då den kontrasteras mot verkliga tantens verklighet. Jag kallar henne Realia. Hon är en av de vinterbadande äldre damer som kommer tidigt på morgonen men i motsats till de andra anländer hon i bil, en välputsad bil. Hon banar
 • Möten, virus och mänskor, del 514Två av grannarna är förfalskade. Det innebär att det inte är sitt eget namn de har på dörren. De har valt att bo i bostäder med en tidigare invånares namn. Utan att vara medvetna om varandra, för de talar olika språk. Att vara anonym har sina fördelar ibland, särskilt om ma
 • Möten, virus och mänskor, del 513Det finns en sjö, där man ibland möter strövare i skog och mark. Ingmar heter en av dem. Han gick med mig ett stycke upp mot vägen och fick syn på ett par stora, vita solglasögon av plast i diket. Det gav honom en idé. I avfallscontainern fanns många ansiktsmasker, en av dem p
 • Möten, virus och mänskor, del 512Det finns också grannar som utstrålar frid och förnöjsamhet. Fredrik, som ofta sitter på sin rollator och betraktar vimlet eller - just nu - bristen på vimmel. Han är pensionerad från långvarig tjänst i en lokal industri. Han ligger ofta vaken på nätterna med värken som sängka
 • Möten, virus och mänskor, del 511Universitetets e-post brukar inte släppa igenom spam eller något man definierar som skräppost men nu kommer där ett långt tiggarbrev från en okänd. К сожалению, svarar jag, у меня денги нет. Det är naturligtvis sant men helst borde man väl inte svara alls. Nu lät han i alla fa
 • Möten, virus och mänskor, del 510En ny påminnelse om vår dödlighet... Så kunde jag ibland få kungöra från predikstolen. Och sedan namnet, åldern: antalet år, månader och dagar. I november skrev jag om hur denna påminnelse kom en morgon för egen del. Och flera kommer, allt oftare nu. Tanken på döden är natu
 • Möten, virus och mänskor, del 509Märkligt hur minnet fungerar. På morgonen var jag ute på en lång promenad, som blev ännu längre än beräknat pga. gatuarbeten och avstängda vägar. Men i en korsning kom det plötsligt för mig att det finns en sak jag måste skriva om! Hemkommen kunde jag inte längre erinra mig
 • Möten, virus och mänskor, del 508Han har ungefär lika många barn som jag av vardera sorten. Jag undrade vad de har för sig nuförtiden. Sönerna studerar olika ämnen på olika nivåer. Han redogjorde ingående för deras ämnen och framgångar och motgångar i karriären. Han berättade också om deras hobbyer och resor
 • Möten, virus och mänskor, del 507-Men nu skall jag berätta en historia! sade hon, efter att länge otåligt ha lyssnat till de andra kulsprutorna. -Den är hemskt rolig, försäkrade hon, var beredda på att ni kommer att skratta högt! Hur var det nu... Det går en stund medan hon tänker. Det blir en stunds tystn
 • Möten, virus och mänskor, del 506Det finns en sjö, som funnits där hela vintern. Och när det nu är sommar igen, vill jag återvända till den. (För enkelhetens skull räknar jag med sommar mars-december och vinter januari-februari.) Vi har skarp köld och höga snödrivor, det är därför förenligt med vissa besvär a
 • Möten, virus och mänskor, del 505Möjligen är det lyckligare knytt som nu förvärvat, håller på att renovera och småningom skall flytta in i vårt gamla hus. Där bodde jag en gång med mina föräldrar. Det har haft andra ägare sedan dess. Mina föräldrar har också flyttat, det skall även jag en gång. Dagen närm
 • Möten, virus och mänskor, del 504Ett samtal som ett schackspel. Igår. När båda parter är angelägna om att få information men å andra sidan är tvungna att dölja väsentliga fakta. Det stod redan i början uppenbart att det inte gick att komma någon vart med den traditionella spanska öppningen. Ett bondeoffer
 • Möten, virus och mänskor, del 503Vid avtaget till Helsingfors stod en liten, röd bil på taket i en snödriva. "Och alla fyra hjulen i vädret!" var det logion som rann mig i hågen. Det var länge sedan, det var en tystlåten man och förare som passerade en bil i samma belägenhet. Det förflöt en kilometer, två,
 • Möten, virus och mänskor, del 502"Skaffa dig ett eget liv!" är ett vanligt uttryck hos nosiga ungdomar som tycker sig otillbörligt inblandade. Det tänkte jag på när hon körde förbi mig. Hon är nämligen lidelsefullt intresserad av mänskors liv. Hon vill lära känna inte bara deras antecedentia utan även deras t
 • Möten, virus och mänskor, del 501Vad tänkte Sheherazade när den femhundraförsta morgonen grydde? Detsamma som Kalle Anka och Thérèse Desqueyroux: ingenting. Men Rimskij-Korsakov var ingen fiktiv person och hans "låt" (så kallas alla musikaliska verk på Youtube) präglas av hans föreställningar. Mitt i detta
 • Möten, virus och mänskor, del 500Jag har nästan talat med en utlänning. Hon är inte granne men hon städar husets trappor. Hon är utlänning i neutral bemärkelse, så där som en person från Sverige eller Seychellerna är det. (Fast de förra vet inte om det, jag har deltagit i en nätdebatt på en rikssvensk ytterhö
 • Möten, virus och mänskor, del 499Det var skvaller om grannarna jag höll på med. Det är särskilt en av dem som får mig att tänka på mänskans predikament. Nu, när sommaren börjat (den börjar 1 mars), har han åter intagit sin plats på en bänk framför huset. När någon av husets invånare kommer eller går, höjer
 • Möten, virus och mänskor, del 498-Tack för sist, sade jag lika vänligt som vanligt. -Sist? sade hon. Senast, heter det! Jag tänkte på en rysk anekdot, den kan inte översättas. Kritikern och författaren möts: -Я читал вашу книгу... -Последнюю? -Надеюс... Men hon som märker ord - tänk om mitt språkfel
 • Möten, virus och mänskor, del 497På min vandringsväg flaggade man i två byggnader bredvid varandra igår. Vid den ena vajade flaggan i topp, vid den andra hängde den på halvstång. Det var dels den finska kulturens dag som firades, dels sörjde man en avliden person i vårdhemmet intill. Men vilken flaggnin
 • Möten, virus och mänskor, del 496-Du som är kommunist, sade hon i sakligt konstaterande ton. -Va! sade jag. -Ja, i alla fall långt vänsterut, sade hon. "Har det dithän nu verkligen gått?" heter det i en mycket gammal schlager. Mitt renommé har jag tydligen fått därför att jag i vissa sammanhang uttalat
 • Möten, virus och mänskor, del 495Ja, från samhällets högsta skikt till de lägsta och under alla tider i alla kända kulturer har gåvan inte bara haft en stor betydelse, utan givandet och mottagandet har varit omgärdade av en mängd mestadels oskrivna konventioner. Vem som ger, vad som ges och i vilken avsikt, d
 • Möten, virus och mänskor, del 494Erving Goffman skrev också om givandets sociologi, det vet jag, men vad han skrev minns jag inte exakt - om jag nu läst just det. Undermedvetet kan det tänkas att jag reproducerar något av läsfrukterna i det följande. Källan är alltså angiven. Att ge, det är en märklig sak. Sp
 • Möten, virus och mänskor, del 493Ett rov för stridiga känslor stod hon där stilla, invid yoghurten. Jag såg henne kasta snabba, prövande blickar omkring sig. Många gick omkring i affären, alla med mask för ansiktet. Många kände henne, hon dem. Så tändes en glimt i hennes mörka ögon. Jag såg att hon fattat
 • Möten, virus och mänskor, del 492Om diskens psykologi hade ju Erving Goffman m.fl. en del att förtälja oss. Den osynliga linje som skiljer butikens främre och bakre regioner åt, överträder ingen - åtminstone inte och särskilt inte i föregående, gårdagens fall. Vi hyser alla en instinktiv respekt för detta st
 • Möten, virus och mänskor, del 491De flesta som sitter bakom en disk, sitter bakom en disk. Hon tronar. Från sin drottningsliga plats dirigerar hon kommersen i den lilla butiken. Med högljudd stämma förklarar hon för vilsna kunder var de kan hitta det Ena eller det Andra. I bortersta rummet, på andra hyllan
 • Möten, virus och mänskor, del 490Och det var ingen slump att det var Rimskij-Korsakov, han komponerade en intelligent musik som i de dramatiska passagerna lämpar sig utmärkt för bilkörning i oväder. En passagerare jag hade är en otyglad natur som förstår sig bättre än jag på både musiken och matematiken. Så j
 • Möten, virus och mänskor, del 489Rimskij-Korsakov i bilens CD-spelare tystas plötsligt av ett trafikmeddelande: en brinnande bil gör att vägen är avstängd... det är bara några kilometer dit längs samma väg. Olyckor händer ibland. Jag väljer Ring I i stället. Där berättar trafiktavlan att två körfält är av
 • Möten, virus och mänskor, del 488Hon sitter på bänken i butiken med en liten hund bredvid sig. Hon inleder ett vänligt samtal om alldagliga ting. Och jag undrar för min del hur det står till med henne nuförtiden och om det blivit något av hennes planerade flyttning till Småstad? Hon ser förvånat på mig, på
 • Möten, virus och mänskor, del 487"Intermezzo i förort" kunde mitt inlägg heta, om det hade en rubrik. Eller något liknande. Vilket meningslöst namn som helst kunde passa. Men mina tankar går till ett skådespel, därför att allt var som en scen i en hopplös teater. Ett fyravåningars höghus med fyrkantig, grå
 • Möten, virus och mänskor, del 486Han brukar inte kraftuttryck (så kallar man ju dessa uttryck för svaghet) men jag hörde dunsen och han tystnade. Han stod på en trottoar i Helsingfors och talade i telefon med mig när is och snö från höghusets tak landade på hans bil. Att oväntade och osannolika ting inträf
 • Möten, virus och mänskor, del 485Mänskligheten drabbas tidvis av naturkatastrofer, farsoter och missväxt. Till detta kommer ytterligare de julspel, som lärarna i småskolan tvingade oss att medverka i. Nu såg jag honom igen, han som var Simon. Vilken Simon? Simon i Sälle. "Goss.: En — — bjuder Simon i Sä
 • RoadRunner 30 Maj 2020 Denna lördag fick det bli ett besök till härliga Glaskogen som är en helt underbar plats att campa på, denna gång ställde vi oss på en annan plats än den vi stod på förra gången eftersom vi skulle kolla läget innan våra kompisar skulle komma. Platsen vi stod på hade nr 60 och s
 • RoadRunner 20 till 24 Maj 2020 Vi startade vår resa mot Uppsala för att tillbringa några dagar tillsammans med några vänner, onsdagen den 20 maj. 1:a natten tillbringade vi i Arboga vid Högsjöns rastplats en fin plats som ligger precis vid vägen med utsikt över en park och en liten sjö, där finns bra toalet
 • Möten, virus och mänskor, del 484Det står en man på taket och tittar in genom mitt fönster. Jag avstår från att göra några häftiga avvärjande rörelser, för huset han står på har fyra eller fem våningar. Det finns inga räcken, rep eller skyddsanordningar och han befinner sig ovanpå det nybyggda grannhuset nere
 • RoadRunner 15till 16 maj 2020 Nästa tur som vi gjorde med vår älskade Rodis blev till Glaskogen i Arvika kommun och dess camping en helt underbar plats att stå på, där man har skogen och vattnet precis intill vagnen och varje plats har en egen lite grillstad. Här finns fina möjligheter att både vandra i sko
 • Inköp av RoadRunner & premiär turen 8-10 Maj 2020 Har haft funderingar ett tag på att ändra inriktning på denna blogg eftersom vi har skaffat oss en husbil så kommer denna blogg att handla om våra resor vi gör med denna underbara bil som vi har döpt till Roadrunner.. 🙂  Vi har haft denna underbara bil i ett år snart och det
 • Möten, virus och mänskor, del 483Vår första skolutfärd gick till den lilla grannstaden, där vi besåg kyrkan och slakteriet. På den senare platsen fick vi varsin knackkorv. Nu besöker jag det stora nedlagda slakteriet som sjuder av annan aktivitet. Nere i källaren är två skäggiga män sysselsatta med att produc
 • Möten, virus och mänskor, del 482Någon ringde till ett naturprogram i radion och förundrade sig över att han hört en ekorre skälla. Just nu är det kväll, det är tjugo grader kallt och nere i byn gal en hund. Känner ni förresten M.? (Inte att förväxla med Marianne.) Nej, det gör ni knappast. Karl XIV Johan
 • Möten, virus och mänskor, del 481Skriv- och svårläsigheter är ingenting att skämta med och att jag så gör, ursäktas endast av att grannen själv skämtar med sina. Han har nämligen ett arbete där han förväntas kunna placera ut bokstäver i rätt ordning. För att lyckas med detta har han olika strategier. Framför
 • Möten, virus och mänskor, del 480-Du har väl sett honom? Långhårig! Gick i samma kläder året om! Min granne är förnärmad. Sagda "knarkare" har han just vräkt från den bostad han äger och nu flyttar han in där själv! (Efter vederbörlig sanering av lägenheten.) Därför har han också förvärvat rätten till den par
 • Möten, virus och mänskor, del 479Hon som verkar bo i bykstugan tror på pyttefnas. Hon tror att man kan inympa dessa "mikrochips" (av någon anledning använder hon den engelska termen) i mänskor vid vaccination mot coronaviruset. -Varför då? undrar jag. Det vet vår tvätterska inte riktigt. Men det måste vara
 • Möten, virus och mänskor, del 478I sista trappan bor hon som tinar upp. De första gångerna jag mötte henne på gården, reagerade hon inte alls på min ansats till hälsning. Inte heller då vi möttes på trottoaren en bit längre bort. En dag nickade hon dock allvarsamt mot mig. Hon brukar stå vid hållplatsen
 • Möten, virus och mänskor, del 477Ett stycke nedanför huset, nere vid vägen, står ofta en granne och röker. Han hejdar mig varje gång jag skall gå förbi. Det är inte några djupsinnigheter han vill förmedla - eller kanske är det det ändå. Jaatinen - alla nämner honom vid efternamn - är nämligen livsfilosof.
 • Möten, virus och mänskor, del 476På nedersta våningen bor också hon med barnen. Överallt där hon rör sig har hon en stimmande svärm av barn under skolåldern omkring sig. De tappar vantar och de orsakar fara i trafiken. Hon känner alla och alla känner henne. Hon vet också allt om alla - en enda sak vet hon int
 • Möten, virus och mänskor, del 475I livets stora lotteri har mig beskärts ett registernummer på bilen med tre lika bokstäver - låt säga, som JJJ-(och tre siffror). Nu var det en granne som skulle följa mig med paketbil till ett för honom okänt ställe. Ett ögonblick, sade jag, jag skall bara hämta min bil så kö
 • Möten, virus och mänskor, del 474Dagen till ära lånade jag huvudpersonens namn av Runeberg i gårdagens inlägg. Runebergs antikiserande stil fick honom att i Elgskyttarne förse de agerande med stående epitet. (Sådär som "hon som hatar" här alltid betecknar en och samma person. Eller i Elgskyttarne "den driftiga A
 • Möten, virus och mänskor, del 473Den brunskäggyvige Ontrus ser man ibland på balkongen. Då är han alltid sysselsatt med sin cykel, som till stölders förebyggande har sin plats där. Men jag har aldrig sett Ontrus röra sig per cykel - bara gående. Kanske också det en försiktighetsåtgärd? Man kan ju alltid bl
 • Möten, virus och mänskor, del 472Hon som är nyfiken - 'nysgjerrig' på norska - döljer sin varelse bakom en gardin på andra våningen. I vissa belysningsförhållanden avslöjas hennes silhuett. Nyfikenheten är en dygd och ingen last - det visste ni inte, va? Jag bekänner mig nämligen själv till den. Hon har in
 • Möten, virus och mänskor, del 471Han som släktforskar. Man ser stundom, när det skymmer, ett skimmer som omger hans koncentrerade gestalt. Det kommer från hans dator. Tidigare hade han också en apparat för läsning av mikrofilm (var är den nu?). Mänskointresserad som han är, sitter han för öppen gardin. De fl
 • Möten, virus och mänskor, del 470(Teknisk och ofrivillig paus.) En gammal flygare här bor i huset, han sitter vid fönstret mest hela dagen. Det är på bottenvåningen och det är annat det än det var med en numera avliden kollega och likaså flygare, som prompt skulle bo på översta och åttonde våningen i det
 • Möten, virus och mänskor, del 469Men tågen rullade vidare genom årtiondena som kom, även jag bytte boningsort. Jag bor dock ännu vid spåret och vagnarna passerar i natten. I somras kom de som en jordbävning - de närliggande husen skakades i sina grundvalar, invånarna väcktes, föremål föll från hyllor och skåp
 • Möten, virus och mänskor, del 468"Vildvinet fläktar svagt kring verandan..." - ja, vildvin, det fanns det på verandan. "Drömlikt i lindalléer rulla barndomens droskor — som hölle de andan, åren, de glidande, hemlighetsfulla...". Droskor? Nej, det är tåg vi talar om nu. Tågvagnar. De flesta cyklade til
 • Möten, virus och mänskor, del 467När jag var liten i staden på udden, passerade tågen nära vårt hem på väg mot hamnen. Jag undrade vart loken tog vägen, var det så att de alla lagrades någonstans där ute? För man såg dem aldrig komma backande tillbaka med vagnarna framför sig. De lagerkvistska tågen anhopas
 • Möten, virus och mänskor, del 466Han kom raskt gående från motsatt håll, fick syn på mig, hälsade överraskat och glatt med lyft hand, och fortsatte sin vandring. Han fortsatte sin vandring. Det var detta som var den ena märkliga saken. Den tidrymd som förflutit sedan vi senast sågs var nämligen mycket lång
 • Möten, virus och mänskor, del 465Om ondskan skriver ju Lagerkvist på många ställen. Men man kunde börja med den berömda episoden med det okända tåget i natten. Han är en pojke som vandrar vid sin fars hand i skogen och de ser ett tåg rusa fram, mörklagt och med en okänd förare när inga tåg borde gå. Det är
 • Möten, virus och mänskor, del 464En radioröst nämnde Wagners dödsår. Och på den ensliga färden reflekterade jag över frågan: hur länge sedan är det egentligen? Min farfar föddes då. Min farfar levde så länge som en mänska lever enligt Bibeln, om hans eller hennes liv blir långt. Farfar dog när jag var b
 • Möten, virus och mänskor, del 463När det vräkte ner som värst, var jag ute på vägarna. Jag har till hälften lyckats övertyga mig själv om att det fanns förnuftiga skäl till att jag var ute på vägarna när det vräkte ner som värst. Jag litar på att ingendera av mina läsare tar kontakt för att hävda att jag inne
 • Möten, virus och mänskor, del 462De bär mask nu, allihopa, men en av dem känner jag igen. Jag avser de unga kvinnorna bakom disken på de kaffeserveringar jag frekventerar ibland. Hon bär nämligen ett kors som glittrar och glimmar med något slags ädelsten - eller mindre ädel, vad vet jag - i de fyra ändarna.
 • Möten, virus och mänskor, del 461På vägen dit förundras jag över ett barn, ett vuxet bokstavsbarn, som gråter. Hon har av de sakkunniga tillvitats diverse diagnoser som skiljer henne åt från de nominellt friskas flock och nu gråter hon. Varför? Vi kan kalla henne I. (Det mår hon gott av.) I. och jag och nå
 • Möten, virus och mänskor, del 460Han har snö i hjärtat. Hans hjärta är fullt av snö. Och vad hjärtat är fullt av, därom talar munnen. Så kommer det sig att han hejdar mig tidigt på morgonen denna Ovädrets dag. Jag har ju inget med saken att göra - så inleder han sin monolog. Men han vill berätta. Han vill
 • Möten, virus och mänskor, del 459Seltsam im Schnee zu wandern, skrev han nästan, han Hesse. Einsam ist jeder Mensch. Men mindre einsam än vanligt idag för detta spektakulära fall av snö lockar dock fram kommentarer från de få motkommande utevandrarna. Att vandra i snö i drömmen, det är - kanske det finns indi
 • Möten, virus och mänskor, del 458Han är nog nöjd nu. Grannpojken, alltså. Han var likadan redan då när vi var såhär små. Han byggde plogar och pulkor och nu - han är några år äldre än jag - har han gården full med traktorer och slikt. Om det kommer snö, är han nöjd om han hinner rycka ut och ploga inna
 • Möten, virus och mänskor, del 457Väster om Helsingfors har man byggt en ny tunnel. Den första gången man kör ner i den vet man varken hur lång den är eller var man åter kommer ut i dagsljuset. Så är det med julen för den som drabbats av henne som hatar. Dessutom tillkommer frågan om man någonsin kommer ige
 • Möten, virus och mänskor, del 456Dagens mörkaste natt är det hunger som drabbar mig som en insikt. Aptiten har jag mistat; svagheten ger mig diagnosen. Här på främmande ort finns bara en pizzeria. Det är sällan jag besökt en sådan. Det är ett litet rum och där finns inga kunder. Bakom disken finner jag en ens
 • Möten, virus och mänskor, del 455Ett irrbloss i adventet. Av gammalt betraktades denna dag som en av årets allra mörkaste. Än dystrare blir den av det falska ljuset från en katolskt-hednisk ljusbärerska. Det heter i profetian om Kristus, julens barn och Konung, att hans gestalt var vanställd så att mänskor
 • Möten, virus och mänskor, del 454Det är märkligt att siffror bär sorg. En sådan sorg att en bloggskribent förstummas. I förrgår. I går. 10 och 11 hette siffrorna och månaden är december. Den 10 december är det stora svekets dag. Den 11 december är den dag som borde ha varit glädjens minnesfest men som n
 • Möten, virus och mänskor, del 453Runtom i världen välter man förhatliga stoder och minnesmärken. Det sker i protest mot att man med dessa hugfäst minnet av förtryckare av olika slag. (Fast i Sverige var det en fotbollsspelare som höll på fel lag.) I vårt land har man varit återhållsammare men jag skulle no
 • Möten, virus och mänskor, del 452En blöt dag i den ruggigaste nyansen av grått möter jag en buss. I stället för ruttangivelsen ovanför föraren lyser där med stora bokstäver orden: HYVÄÄ PÄIVÄÄ - GOD DAG. Hur oändligt mycket mera information för fattiga resenärer ger inte de orden än något helsinkihyvingeri
 • Möten, virus och mänskor, del 451- Kom inte nära! Nej, jag är inte närgången. Och det är första gången under coronaeran jag hör detta utrop riktat till mig: "Kom inte nära, då det är corona!" Det var postiljonen och jag skulle meddela henne om ett falskt brev som ideligen sticks in till mig. Jag stod inte
 • Möten, virus och mänskor, del 450Det virus i rubriken som på våren trängde sig in mellan möten och mänskor, det firar denna självständighetsdag en ensam bal på slottet. Vem var hon jag mötte på morgonen i en finsk och främmande stad? Hon var ung och hon var lång och hon stod och väntade på något eller någo
 • Möten, virus och mänskor, del 449Jan Ersa, kan vi kalla honom, och Per Persa den andre. Jan höll ett långt förmaningstal där han uppmanade mig att inte ha något som helst att göra med Per, som är den största skurken i trakten. Per undrade för sin del om jag verkligen i detta projekt samarbetar med Jan, han
 • Möten, virus och mänskor, del 448Nu tar vi då och kramar ytterligare ett frö ur samma morgon. Jag gick en tidig promenad. Vid en korsande gångväg kom en pojke i 7-årsåldern släntrande. Det var mörkt och ensamt. Jag hörde ett rop men tänkte att han ropar med en kamrat i mobilen. Men det var till mig han had
 • Möten, virus och mänskor, del 447Vän av återvinning återvänder jag till gårdagen. Utanför cafét stod som vanligt en rad bilar. Och ett lokomotiv. Det var minst tjugo meter långt och fyra meter högt. Det stod inte där igår. Och det befann sig alltså inte på spåret. Lokomotivet i vardagsrummet? Ja, på tal
 • Möten, virus och mänskor, del 446Det är tiden för karga blogginlägg. Det är den andra Vågen nu. Så låt mig bara nämna morgonkaffet. Där fanns en lapp, där man strängare än någonsin Rekommenderade och Förutsatte att kunderna bar mask. -Vaba, sade jag besviket. Får man inte... -Jovisst, sade innehaverskan