Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 1074Ondskan hade en hund. Kanske hade Ondskan fått för sig att en sådan innebär cellskap i ensamheten och förströelse. Vad hette den hunden? Månne Fido, eller Kia, eller Nalle? Nej, den heter Skärvan i ögat. ( Ty hundar är menlösa varelser, de ser inte världen som vi. Hunde
 • Möten, virus och mänskor, del 1073- Är hon kär i mig? undrar jag misstänksamt. Visst visste jag att läkare företar undersökningar ibland. Men att hon så ihärdigt framhärdar i sin önskan att registrera mitt hjärtas alla rörelser under en längre tid... ja, och så har vi ju träffats så ofta på sistone. En skö
 • Möten, virus och mänskor, del 1072Jag fann ett litet lexikon och aldrig tillförne har jag sett ett så slitet litet ett. Hon som slitit det hade lagt det i en låda med gratisböcker. Där hade hon också lagt verk av Tolstoj och Dostojevskij och, överraskande nog, någon enstaka lättare pocketbok på ryska. Lexik
 • Möten, virus och mänskor, del 1071En utensil jag förlorat på nyårsdagen återbördades underbart fyra veckor senare. Men på polisstationens baksida finns en tappegodsbyrå, som drivs i privat regi. Den frekventeras naturligtvis av personer som önskar bli av med något. Jag uppsökte den därför att jag ibland lid
 • Möten, virus och mänskor, del 1070- Proteser lönar sig inte, sade aktivisten. Sådana små misstag fastnar i en gammal tidningsmans sinne. Och jag sov, och jag drömde. Genom det lilla samhället drog en protesmarsch. Jag såg dem komma i kröken bortom matbutiken. Han som satt i rullstolen i täten höll ett st
 • Möten, virus och mänskor, del 1069Mera konkret om det föregående: hur kan någon mänska få för sig att anlita konstgjorda hjälpmedel på vår korta färd? Vad allt går de inte miste om av mänskors möten. Och varenda en av dem jag nämner nedan var vänlig och hjälpsam - varenda en! Det kan inte bero enbart på mitt fina
 • Möten, virus och mänskor, del 1068När jag föddes, fick jag en navigator av mina föräldrar. De hade matat in destinationen. "Kör rakt fram", sade en mjuk röst. Det gjorde jag. "Notera hastighetsbegränsningen", varnade mig rösten varsamt. "Välj rätt körfält." Sedan uppmanade den mig att stanna och ta upp p
 • Möten, virus och mänskor, del 1067Inte vet jag hur man får bort dem men alltid när jag skall ringa någonstans med min gåvotelefon, dyker det upp oönskade nyheter från livets olika håll. Utom idag. Nu står där överst en ruta med texten: "Inga berättelser tillgängliga." Och under den: "Återkom senare för nya
 • Möten, virus och mänskor, del 1066Det är minst femtiosju år sedan bagar Bengtssons frånfälle och minnet av hans konkurs har kanske förbleknat även hos äldre barn. Men själva budskapet i sången förblir aktuellt. Det finns några saker jag trots hög uppnådd ålder ännu inte förstår och en av dem är tafattheten hos
 • Möten, virus och konstiga mänskor, del 1065bSå trycker jag på "Spara" och en ruta dyker upp på datorskärmen. Den säger att texten jag sparat inte sparats och ger mig alternativen LÄMNA eller STANNA KVAR. Kan de inte svenska? De orden betyder ju samma sak. Itt väjt di heldär najnting.
 • Möten, virus och mänskor, del 1065Har man någonsin varit med om något lika fullblodsidiotiskt! ( Sanningen att säga: ja, det har man naturligtvis. När man är lika gammal som jag. Men ovanstående harang är egentligen inte en fråga utan en harmsen utgjutelse. ) Det var nämligen så att jag var trött. Och jäkta
 • Möten, virus och mänskor, del 1064Bensinstationens café öppnar redan halv sju, ibland dricker jag mitt morgonkaffe där och då. Det är en bit att gå. De andra kunderna är bilburna och jag anländer en annan väg, från landsvägen över ett dike. Där såg jag en ovanlig bil med utländska registerplåtar, parkerad lite
 • Möten, virus och mänskor, del 1063Det händer att ensamma barn har en låtsaskamrat. Vuxna, som ingenting begriper, antingen roas eller oroas av detta. Men långt ifrån alla barn har en sådan. Det har däremot alla vuxna. Våra göranden och låtanden, hela vårt uppförande och livsföring bestäms av dessa osynliga
 • Möten, virus och mänskor, del 1062- Nej, nej, sitt bara kvar! In i pausrummet kryssar en medelålders dam med en morgonrock på släp. Hon är en Besökare. En respektabel kvinna som besöker gamla, sjuka, hämtar dem en blomsterkruka (eller något porslinsföremål). Och hon lyckas verkligen, om uppsåtet är att dis
 • Möten, virus och mänskor, del 1061Hans ryggsäck är alldeles gul. Den är medfaren och sliten men ovedersägligt klargul. Själv sitter han obestämt kring det lilla bordet i varuhusets gång. Han rycker till sig ett gratisblad och kastar det genast ifrån sig. Han blickar åt alla håll utom mitt. Han är inte gul m
 • Möten, virus och mänskor, del 1060Den som varit i Nifelhem, har kanske sett konstigt klädda mänskor där - så lär ju på den platsen "fattiga gå med en kungaring dold under vardagens kappa", hävdar Oscar Levertin. På sjukhus ser man folk gå med osynliga kläder under pyjamas och morgonrock. Som nu den lille manne
 • Möten, virus och mänskor, del 1059Han var verkligen burdus. Intet under, därför, att hon brast i gråt och klagade. Han lyssnade och bad om ursäkt men det lät som om han egentligen inte förstod. Hon låg i den tredje sängen i väntrummet och han var en ung läkare. En sådan där kortväxt och nyutexaminerad med s
 • Möten, virus och mänskor, del 1058Sängen bredvid min upptogs av en stor karl, lång och mild. Också hans födelsedatum utbasunerades för alla men det är ovidkommande — här. Det som väckte mitt intresse var hans "haha" — jämför inlägg 1041, den 28 december — efter varje mening. Vilken är hahats pragmatiska fun
 • Möten, virus och mänskor, del 1057Hennes gulgamla hår ligger utslaget på kudden och hon vilar vit bland rynkorna. Hennes kropp fortsätter med all sannolikhet under filten men denna ligger nästan slät. Vi akuta har rullats in i ett rum i sjukhusets nedervåning som från början inte kan ha varit avsett för ändamå
 • Möten, virus och mänskor, del 1056- Ja sitten... liikkumatta! Det är finska, det, och det är en uppmaning att ligga still. Man skjuts in i en lång, trång gång och i rummet utanför har man lämnat alla metallföremål, värdighet och identitet. Men av det första slaget bär jag ingenting på mig i vardagslag, det and
 • Möten, virus och mänskor, del 1055När jag skrivs ut efter två omtumlande nätter, är det ett litet städfnill som närmar sig mig, där jag ytterklädd står och väntar utanför glasburen på ett formellt och datoriserat adjö. Jag glömde visst sladden till telefonen? Och hon ler så varmt och hjärtegott bakom masken so
 • Möten, virus och ting, del 1054Så vill den söndriga ledningen till datorns laddare då inte längre låta sig övertalas. Och nu går datorn på de 48 % som återstår av laddningen... Ja, jag har beställt en ny ledning. Men när kommer den? Innan jag kasserar den gamla hinner jag ändå fråga om den har något vist at
 • Möten, virus och mänskor, del 1053Inte läser de ju det här. Så låt mig singla ut två kunder från igår. Hon som kommer först frågar efter böcker om ett specifikt och avgränsat ämne. Jag hittar i hyllorna några som förefaller träffande (och även några mindre träffande) och presenterar dem för henne. - Nej
 • Möten, virus och mänskor, del 1052Det finns inga kristna böcker. Inga böcker är döpta men de flesta innehåller något slag av hänvisning till kristen tro eller dess förutsättningar eller uttryck. Och jag blev ombedd att sitta av några timmar som vikarierande försäljare, när innehavaren av ett antikvariat med s.
 • Möten, virus och mänskor, del 1051I inlägget 1036 (den 12 december) tillät jag mig en viss omdiktning av sagan om Törnrosa och det har jag ångrat i sjuhundra år. De folksagor som upptecknats har en lång tradition och de har modifierats många gånger, inte minst genom filmatiseringar under det gångna seklet. Fol
 • Möten, virus och mänskor, del 1050Så klev jag på i ett antikvantirat. Höga hyllor med trånga böcker, dammiga minnen. Bakom disken en äldre man men äldre är yngre än gammal och jag är det själv. Jag nämnde att jag varit där förut. Jag nämnde att jag då handlat med den dåvarande innehavaren som var författare. M
 • Möten, virus och mänskor, del 1049Den gångna storhelgen tecknade inledningen till det tjugofemte barnlösa året: ett hjärtekrossande julibeum. Hatet lever och frodas. Men också hatet måste en gång dö och med det hon som hatar. Hatet är blott en beteckning på en abnorm företeelse, äger ingen självständig existen
 • Möten, virus och mänskor, del 1048Mina läsare har antagligen redan hunnit ta sig genom årets upplaga av Julen i Kaskö och noterat skämtteckningen på s. 73. Två interner i randiga fångkläder samtalar: - Du hadd ju ett eget litet tryckeri. Du. Hur hamna du henn? - He va då ja börja tryck 300 euros sedlan. Si
 • Möten, virus och mänskor, del 1047Här måste jag sitta och vänta över en timme i terminalen. Det är fullt med folk, för bussarna har stått helgstilla en tid och jag kan inte välja någon annan plats än den där jag sitter nu. Och jag måste sitta vänd mot en ung kvinna som jag ständigt försöker låta bli att betrak
 • Möten, virus och mänskor, del 1046Den lilla butiken hade helgöppet. Bakom mig växte kön. Och växte. Och blev irriterad men visade dock inte högljutt sin irritation.. Det berodde inte på mig utan på de två som var före mig i kön. Det var två vänner av berusade och destillerade drycker - även om de just nu ve
 • Möten, virus och mänskor, del 1045Som du vet, går min färdväg (A - B) bitvis längs en smal gränd mellan höga hus, ett motlut med mycket snö. Kallt var det också. Här låg dagens andra, nej, tredje fynd. Det var som en liten plånbok även om det inte förtjänar denna storartade benämning. Ett vikbart fack. I de
 • Möten, virus och mänskor, del 1044Hemvägen bjöd på ännu flera fynd. Det var en stor sedel - hundra euro - sönderriven, endast uppskattningsvis 17 % återstod. Vem river sönder en sådan sedel och kastar den på vägen? Jag putsade den, jag gnuggade den, jag lyfte den upp mot skyn och sakta växte det bilder fram
 • ( Möten, virus och mänskor 1043 B )Det faller av sig självt som en gammal gärdsgård att jag inte kunde motstå frestelsen att söka upp ripsteknikern i hennes studio för att fråga vad hon och modern kommit fram till i sitt jämförande studium av Kants och Descartes' metafysik? På en brits framför sig hade hon som
 • Möten, virus och mänskor, del 1043Nu är jag inte anhängare av några konspirationsteorier men det är aldrig för sent att bli det. Jag tror och anar att det finns ett Samband mellan kvinnan i 1041 och hon i 1042. Detta lättfärdiga stycke döljer sitt sanna jag för oss! Vad gör hon i 1041 under täcket? Hon färd
 • Möten, virus och mänskor, del 1042Hon är ripstekniker och det är ett ord som över huvud inte existerade innan du började läsa detta inlägg och dess tillvaro upphör ävenledes när du kommit till slutet av denna kria och med avsmak stryper strömtillförseln till densamma. Att jag alls kom att observera den motsvar
 • Möten, virus och mänskor, del 1041Min Grand Tour fortfar. - Inte har jag något ärende hit, men min man har, haha! En lika okänd som talträngd äldre kvinna står utanför helgbibliotekets dörr då jag anländer. Det öppnar först klockan tolv, ser jag, jag är några minuter för tidigt ute. Och hon upplyser mig all
 • Möten, virus och mänskor, del 1040Den kritiska julen firade jag med en resa från A till B. Avståndet mellan dessa bokstäver är tolv kilometer och landsvägen var mycket, mycket öde och enformig där jag vandrade. Halvvägs gjorde jag ett fynd. Det var en gammal tändsticksask. Där fanns ännu några stickor.
 • Möten, virus och mänskor, del 1039När jag sist gick ut att vandra mötte jag bland många andra en fé. Detta vill jag nämna därför att jag nyligen alluderade på 12-13 sådana i ett annat sammanhang. De rationalistiskt anlagda läsarna opponerar sig, men än sedan? Aristoteles - han bor här i byn, det är hans bror s
 • Möten, virus och mänskor, del 1038Det var morgon, kvicksilvret sökte förgäves skydd på termometerns botten, luften var hög och ren som en ärkeängels samvete. Då kom mot mig på gångstigen en kindögd och hålsjunken yngling - aderton höstar, kanske - med långa och smala kliv. När vi möttes, hostade han lätt.
 • Möten, virus och mänskor, del 1037"Insnöad" var det omdöme om mig en meningsmotståndare avgav, för rätt länge sedan, på den tiden då jag ännu rörde mig i kretsar. Nu fick han nästan rätt omsider. Det felades bara 20-30 cm. Snön dråsade från tallarna men jag undkom, tyvärr. Det vore saligt att få dö men å an
 • Möten, virus och mänskor, del 1036En rysk bok förvånar mig med många sidor kommersiella annonser i slutet. Men varför inte? Nog behöver en arm författare sponsorer. (Också bloggar drar elektricitet.) Möjligheterna flätar bastmattor för min inre syn. Ta nu sagorna! Piffoms vi dem upp! Törnrosa i nytryck. Hen
 • Möten, virus och hundar, del 1035Det är skillnad på Hund, det är det förstås. Men inte är den stor och nu har jag framfört reservationen och nu kan jag skälla. För jag mötte just en av de små. När det snöar och är kallt och skymningen har fallit blir det nästan uthärdligt att vara bland mänskorna. Men så m
 • Möten, virus och mänskor, del 1034- Vad är det som i luften surrar? - Ers Majestät! Det är svenska folket som hurrar! Förklaringen är rimlig men kan inte gälla finländska förhållanden. Men jag vet: det är grannens ohyfsade snorgärs till son som spelar "musik" dygnet runt. Det är inte så högt men det är ett en
 • Möten, virus och mänskor, del 1033Det var Wittgensteins Tractatus jag höll på med (1027 f.), när sysslolöshetens råa inspiration trillade över och avbröt mig. Han skriver i 4.021 att en sats är en bild av verkligheten. I stället för att gå omkring med en kamera runt och på halsen, har jag tagit verbala bilder av
 • Möten, virus och mänskor, del 1032Det är irriterande - visst är det det? - när man i en saktext ser en viktig upplysning läggas fram sådär i förbigående, utan ytterligare förklaringar eller explikationer. Som nu i "Västerlandets tänkare" (red. Alf Ahlberg, del II, s. 196). Knappast är jag den enda som lagt mär
 • Möten, virus och mänskor, del 1031Den lilla stadens han- och honoratiores firade sin självständighet igår afse. Stadd på genomresa - några decennier, blott - mötte jag en stadgad kvinna på gångstigen. Hon hälsade mig med ett: Glad självständighetsdag! Det vet man att de är onyktra när de är vänliga och präster
 • Möten, virus och mänskor, del 1030Det låg en gammal kotte på marken och medan jag hänfört betraktade den kom också grannen gående. Han sade: - Hur kommer det sig att det varje dag inträffar precis så mycket som innehålles i din blogg? - Det har jag också undrat över, sade jag. Men när jag denna morgon steg
 • Möten, virus och mänskor, del 1029Med anledning av 1027 och 1028 skriver Tomas Tranströmer: Från mars –79 Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk for jag till den snötäckta ön. Det vilda har inga ord. De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll! Jag stöter på spåren av rådjursklövar i s
 • Möten, virus och mänskor, del 1028Men det är Wittgensteins avsikt att i Tractatus ange gränserna inte bara för det som kan sägas, utan främst för det som inte kan sägas - det som vi inte kan tala meningsfullt om. En annan språkfilosof, Gustaf Fröding, låter i Stänk och flikar en hypotetisk läsare ställa frågan
 • Möten, virus och mänskor, del 1027Världen, inleder Ludwig Wittgenstein sin Tractaus, är allt som är fallet. 1. Die Welt ist alles, was der Fall ist. Det är en definition som på samma gång är uteslutande och inneslutande. Den utesluter pegaser och den innefattar varje enskilt existerande föremål. Satsen har
 • Möten, virus och mänskor, del 1026Hon är lång och hon är kraftig och hon liknar en diskuskastare jag sett på bild. Men det är nog inte hon för kassan i den lilla butiken rör sig tungt och mödosamt, inte som en idrottskvinna. Hon sitter nämligen inte stilla på sin plats utan just idag, när hon är ensam här,
 • Möten, virus och mänskor, del 1025I boken Tankemöten skriver Carl-Erik Geijerstam så (s. 143): "Jag har funderat hur det är, om den som framlever sin barndom på många platser och med många intryck, om denna person som vuxen har en rikare minnesvärld än den som lever ett stationärt liv där samma saker ofta uppr
 • Möten, virus och mänskor, del 1024Med rätta matvanor, försäkrar den ena pestflaggan, kan du förlänga livet med nio år! Jag läser aldrig kvällstidningarna, än mindre köper jag dem, och när jag någon gång varseblir en rubrik, sker det av misstag och obetänksamhet. Men det skall erkännas att rubriken ifråga med e
 • Möten, virus och mänskor, del 1023En brittisk tidning, ser jag, uppmärksammar finländares hederlighet och nämner i samma svep om dessas vana att garnera gångvägar med upphittade pinaler. Strumpor, vantar, mössor sticks ingalunda undan utan man sätter dem på synliga platser för att göra det lättare för deras rätta
 • Möten, visor och mänskor, del 1022Hei, hei, hei, Kasta eller slänga? Ovanstående ord är de första jag ser i den lilla skriften när jag rensar bokhyllan. - - - hei, hei, hei, - - - Så fortsätter den. Det är en gammal skrift! Har den antikvärde? Bör jag ändå spara den? Notkuvi silta, Riemu raikuu, - -
 • Möten, virus och mänskor, del 1021Det lyser i fönstret. Det lyser i fönstret... Det lyser i fönstret! Borde man göra något åt saken? Meddela någon? Där finns... ett, två, tre, trettiosex stora fönster i hyreshuset... de är alla för det mesta mörka. Men i ett av dem lyser det, natt (antar jag) och dag.
 • Möten, virus och mänskor, del 1020Jag känner endast en mänska i den vida världen som inleder sina repliker med "O!". Hon gick på en sommarkurs och logerade i folkhögskolan. Tidiga morgnar kunde man se henne sväva över gräsmattans morgondagg, plockande violer el.dyl. innan hon tonade bort i dagbräckningens vän
 • Möten, virus och mänskor, del 1019Är det vackert på månen? Nej, det kan det inte vara. Där finns inga mänskor. Nu planerar man att grunda en liten bosättning där. Och med den uppkommer de estetiska värden som bevisar att också de sköna konsterna gör framsteg, utvidgar sitt territorium. När den första ast
 • Möten, virus och mänskor, del 1018Vid de pågående världsmästerskapen i fotboll i Qatar har medierna fäst sig vid två missförhållanden. Det första är arrangörernas negativa inställning till de s.k. regnbågssymbolerna. Landslagskaptenerna tvingades avstå från sina bindlar och BBC uppmärksammar särskilt att en f.
 • Möten, virus och mänskor, del 1017Vid Hagnäs torg är trafiken livlig. Skymningen börjar falla. Mänskor väller ner i tunnelbanan, bussarna fraktar effektiva och profithungriga unga arbetare och studerande till deras ombonade hem. Jag har ännu en timme till mitt avtalade möte och vandrar kring på okända gatstum
 • Möten, virus och mänskor, del 1016Det är minusgrader ute och jag vandrar ner till sjön och ut i vattnet. Det är vindstilla, vattnet är genomskinligt. Ett stycke ut ligger något som blänker på bottnen. Det är en tvåeurosslant! Här är för det mesta folktomt och jag har inte sett någon annan simmare här i s
 • Möten, virus och mänskor, del 1015Och det är klart att - jag tänker nu på förrgårdagen - man inte skall utsätta lekande barn för fara för ett träds skull. Och linden bär löv och löven falla av och jorden bär alla gröna skogar. Vi lekte en lek, en gammal, gammal lek, vi lekte den i alla våra dagar. "Kör ö
 • Möten, virus och mänskor, del 1014Pilar, ja. Min blick föll också på en dikt av Henry Wadsworth Longfellow, The Arrow and the Song, i en antologi: I shot an arrow into the air, It fell to earth, I knew not where; For, so swiftly it flew, the sight Could not follow it in its flight. I breathed a song into
 • Möten, virus och mänskor, del 1013En klotpil slog ned i det gamla trädet. Eller är det stormen som tagit det? Från St. Petersburg, dåvarande Leningrad, är det inte långt till badorten som var ett hemvist för finländska konstnärer. Där fanns gamla villor och en lång sandstrand, där ordnades symposier med mas
 • Möten, virus och mänskor, del 1012Om man med själ och hjärta ägnar sig åt overksamhet, har man sällan tråkigt. Där jag ibland bor finns det, med hänsyn till folkmängden, rätt många sysslolösa. Åtminstone gäller detta de synliga. De som hänger utanför butiken dagarna i ända, de som med en flaska i handen eller
 • Möten, virus och mänskor, del 1011Det är skillnad på att vränga ord. Man kan ta ett ord och hålla upp det i ljuset med pincett, vrida och vända på det tills man avvunnit det en begriplig mening - till exempel 'grundekonomisera' (baron Ramel). Andra verb duger också för ändamålet. Och sedan antingen använder
 • Möten, virus och mänskor, del 1010- På Konstens vägnar måste jag skarpt fördöma detta tilltag... - Det där låter överdrivet, sade jag till Hilding. Försök på nytt! - Jag finner inte ord för att uttrycka min avsky... - Litet bättre, medgav jag. Hilding är ordblind, han hade bett mig om hjälp med att formu
 • Möten, virus och mänskor, del 1009Ja, jag cyklade vidare från gårdagen som var en söndag. För varje år som går passeras jag av allt nyare och förnämare cyklister. Jag innehar, som sagt, bara en gammal damcykel som är en gåva av en hysterisk och givmild tant som flyttat. Men jag kan inte låta bli att lägga märk
 • Möten, virus och mänskor, del 1008Vid hållplatsen stannade jag med cykeln för att vila. En ung kvinna kom gående från andra hållet. Hennes utseende föreföll bekant. Men jag kunde inte placera henne och jag ser inte på TV eller läser blaskor. Personligt bekanta var vi inte. Hon var påfallande lycklig. Det är
 • Möten, virus och mänskor, del 1007'Yule' är ett fornengelskt ord med samma betydelse som vårt 'jul', finskan har sedan gammalt både 'joulu' och 'juhla' (fest, högtid). Dagen eller dagarna firas till minne av Kristi födelse eller mandomsanammelse. Därför är det också jul när man firar nattvard. 'Påsk' kommer fr
 • Möten, virus och mänskor, del 1006Beror det på ens egen uppmärksamhet, att den inriktas på ett särskilt tema? Det kan ibland förefalla som om många av dagens annars så triviala händelser av sig själva samlas kring ett bestämt ämne. Igår gällde det tankeverksamhet, tankar. Bussen framfördes av en kortvuxen k
 • Möten, virus och mänskor, del 1005Som stickor på ett bräde ligger dagens datum, betraktar mig uppfordrande. Visst minns jag! Det var då vi lekte och det var då hon kom, grannflickan, och stampade så att löv och bark flög all världens väg. Jag hittade dem aldrig sedan.
 • Möten, virus och mänskor, del 1004Nej. Det gick inte längre. Jag klarade det inte. Jag har försökt hålla mig borta från böckerna, jag har inte låtit mig besöka biblioteket. Men idag måste jag. En trave diktböcker från POESI ligger nu på mitt bord. Vi börjar med en av dem. Det råkar vara Heidi Liehu oc
 • Möten, virus och mänskor, del 1003Medierna fylls av nyheter från mellanvalen i USA. Hur motbjudande politiken där borta än ter sig – i båda lägren – finns det en sak som ständigt fyller mig med förvånad häpnad: hur kan vuxna, tänkande varelser ha delade åsikter om "rätten" att döda barn? Hur kan man göra det t
 • Möten, virus och mänskor, del 1002Då det regnar, sätter jag mig på bänken utanför Varuhuset. Ser jag någon bekant? Nej, jag har inga bekanta längre. Åtminstone inte här. Dagen är grå och enahanda. Ett drama utspelas vid en liten bil. En ung man vrålar ut kraftord: dels en anatomisk term, dels ett namn på dj
 • Möten, virus och mänskor, del 1001Två kvinnor stod vid ytterdörren och bad mig släppa in dem. Vem är ni? De svarade: Vi komma ifrån ria ra, ria ra, ria ra, vi komma ifrån ria ra, asker dasker da. Det lät misstänkt. Jag frågade: Vad har ni här att göra, göra, göra, vad har ni här att göra asker dasker d
 • Möten, virus och mänskor, del 1000En hård vind blåste från havet in mot stranden. Skummet samlades vid klippans fot och bildade skiftande gestalter liksom molnen som drev över himlen. De var där allihopa i min ensamhet. Polonius, naturligtvis, och Afrodite. Men också Karlfeldt, Mida, Heidegger och lilla m.
 • Möten, virus och mänskor, del 999Han är en tystlåten och försynt man i övre medelåldern. Han är enkelt och prydligt klädd och han anländer till platsen i en ordinär bil som han lämnar i ett hörn av parkeringsplatsen. Han går och ställer sig vid en av servicestationens spelautomater. Där står han sedan länge,
 • Möten, virus och mänskor, del 998I dessa desinformationens dagar är det viktigt med faktagranskning av de uppgifter som framförs i offentligheten. Jag alluderade i går okritiskt, vilket medges, på Felix Körlings barnvisa "Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång" osv. Verket tillkom redan på 1910-tale
 • Möten, virus och mänskor, del 997Jag har bott vid en järnväg i hela mitt liv och hört vagnarna komma och gå. Ofta har min adress haft ett "St." efter boningsorten, angivande det faktum att järnvägen haft sin betydelse där. Men på flera av linjerna är persontrafiken nu nedlagd. Så mellan Kaskö och Kurikka, så mel
 • Möten, virus och mänskor, del 996Vem var Mary Duncan? Nätet berättar att en person med det namnet var en berömd skådespelerska som levde ett långt liv, från 1894 till 1993. En annan med samma namn avvek däremot vid sjutton års ålder från sitt hem i West Dunbartonshire år 1976. Skotsk polis efterlyser henne
 • Möten, virus och mänskor, del 995En lastbilschaufför bjuder mig på skjuts. Han är pensionerad nu och kör en mindre bil. Det kanske är en delförklaring. Först överväger jag att bli rädd men så beslutar jag att det vore både otacksamt och oartigt. I stället tar jag det som en upplevelse. Det är filbytena.
 • Möten, virus och mänskor, del 994Hon är förtvivlad. Hon har bott i Finland i åtta år sedan hon gifte sig med en finländare på arbetsuppdrag i Moskva. Hon arbetar som expedit i en liten matvaruaffär. - Min familj finns där, säger hon. Mina barn och barnbarn. Mina vänner - både ryska och ukrainska vänner.
 • Möten, virus och mänskor, del 993Den räven! Det är tidig morgon och det är mörkt och räven rinner över landsvägen framför mig men den ser inte mig. Där möter den ett överraskande hinder i form av ett ståltrådsnätstängsel. Och nu varseblir den också mig. Jag har stannat och vi betraktar varandra rätt län
 • Möten, virus och mänskor, del 992I den lilla butiken blev jag främsta vittne till ett idylliskt och framgångsrikt rån. En man med vild blick i sina stora och annars uttryckslösa ögon rusade förbi kassan och ut på gatan med en stor plastförpackning med ölburkar i vardera handen. Kassan talade med sin hals o
 • Möten, virus och mänskor, del 991Jag läser om en älgolycka. Bilister varnas: sakta farten, just nu är den tid då taggarna är i rörelse. Jag instämmer i denna allvarliga varning! Jag tänkte inte på faran då jag med hög fart kom längs den lilla, slingrande vägen. Det var tidig morgon och halvskumt. Och pl
 • Möten, virus och mänskor, del 990Schack, det svartvita rutfältets fotboll, är ett passionerat spel. När det begav sig var mästarmöten mellan Sovjetunionens och USA:s främsta en något fredligare fortsättning på det kalla kriget. Under stor mediebevakning spelade Fischer och Spasskij, rykten gick om att hypnos anv
 • Möten, virus och mänskor, del 989Det var allihopa, det: K, M, A, E och S. Ja, och så har vi lilla m förstås. Också ett litet m har en viktig roll, ty utan denna bokstav skulle barnen inte utgöra ett halvt dussin. "Fem" - eller "5" - det låter på något vis halvt, det låter som en fadd äventyrsbok av tant Bl
 • Möten, virus och mänskor, del 988Ibland händer det att barn förutsätter varandra. Som ris med sås eller utan. Eller sås med ris. Hemligheten bakom denna kulinariska utflykt låter sig anas av den som läser detta. I det föregående inlägget klagade jag över den ondska som skiljer mänskor åt, barn från deras f
 • Möten, virus och mänskor, del 987En punkt är på pricken olik ett kolon, och ändå så nära semi det kan komma; En svart, ond dimma - vi förkortar den till C - lade sig allt tätare över barnen. Att tvingas följa ett barns utveckling på distans är en emotionellt mångskiftande upplevelse. Osäkerheten, ovissheten,
 • Möten, virus och mänskor, del 986En försvinnande liten del av mänskligheten, vissa hävdar att det gäller bara en enda person av uppskattningsvis över sju miljarder, levererades av trollen. Hur hamnade hon hos trollen? Någon måste ju först ha fört dit henne, till deras rustika boningar. Ja, vetenskapen står al
 • Möten, virus och mänskor, del 985Musse. Minus. Eller bara –. Så kan man också heta. Ett namn skämmer inte den som inte skämmer namnet. Och att vara nummer två i syskonskaran har många fördelar. Nummer ett riskerar alltid att bli bortskämd eller -klemad eller missanpassad pga. föräldrarnas ovana med barn. (Fri
 • Möten, virus och mänskor, del 984"Visst är det rart med barn?" Ta ett halvt dussin och kalla dem provisoriskt K, M, A, E, S och m. Det är ofta så, att de äldsta barnen i en familj får heta Zacharias och Leonora efter far- och morföräldrarna eller kanske Marie-Louise efter någon uppburen aktris. Sedan, när
 • ( elpaus )
 • Möten, virus och mänskor, del 983En (fransk) lärobok ger följande exempel på mänskotyper i (den franska) litteraturen: Harpagon, snåljåpen, Joseph Prudhomme, kälkborgaren och Argan, hypokondrikern. Finns de i verkligheten? Har jag mött dem? Har jag ens varseblivit något drag av dessa fiktiva personer hos l
 • Möten, virus och mänskor, del 982Olyckligt nog råkade jämförelsen mellan konflikten i Ukraina och en fotbollsmatch publiceras igår, samtidigt som bombningarna av ukrainska städer intensifierades. Men när jag var barn, var fotbollarna dyra. Och då pojkarna i grannskapet delade upp sig i två lag och kaptenerna
 • Möten, virus och mänskor, del 981I England är lördagseftermiddagarna vikta åt ligafotboll. På Etihadstadion är det lokalderby, de gamla ärkerivalerna Ryssland och Ukraina möts i en ligamatch. Stadion är som vanligt fullsatt, det betyder omkring 55 000 personer - det är flera mänskor än det bor i exempelvis Bo
 • Möten, virus och mänskor, del 980Vi kan kalla honom Mats. (Varför skulle han inte också kunna heta Mats på riktigt?) Jag såg Mats på stan igår, han såg inte mig. Nu ringde det och numret var främmande. Jag svarade. - Hej, sade han. Det är Mats. Ett sådant sammanträffande, vi hade inte setts på fl
 • Möten, virus och mänskor, del 979När slutet närmar sig. Dygnet runt kom det samtal till min far. Ringaren var alltid densamma, en person i framskriden ålder. Sedan var det slut. Dygnet runt kom det samtal till min äldre syster. Ringaren var alltid densamma, en person med en framskriden sjukdom. Seda
 • Möten, virus och mänskor, del 978När nobelpriset i litteratur kungjordes igår, hade man ännu inte kunnat naux pristagaren med beskedet. Grönköpings egen skald, A:lfr-d V:stl-nd, beskriver i en dikt sin blygsamhet när det gäller litterära utmärkelser. Dikten börjar - om jag minns rätt, och det gör jag allt mer