Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 841En hare på fria tassar överlöper dagligen den avgränsade yta av jorden, invid vilken jag bor. Om det är en bofast hare, vet jag inte. Kanske är den verkligen upptagen i mantalslängden hos någon skogens haradsskrivare, kanske har harar harstädes befolkningsregister, det kan vi
 • Möten, virus och mänskor, del 840Här bor det gamla Helsingfors. Våningshusen är inte höga men gedigna, rummen är stora och det är högt i tak. Intill köken finns ett litet tjänarinnerum. Hon som bor här är mycket gammal nu och med åldern följer de vanliga begränsningarna i rörelseförmågan. Men gatan heter I
 • Möten, virus och mänskor, del 839 Det var en lång och mångfärgad näsa och den föreföll att ha förmedlat många spritångor via sin innehavares olfaktoriska system. Men det är en bisak. Det märkliga var att jag kom in i ett samtal med mig själv. Näsan delade ut inbjudningar till ett frikyrkligt möte och vi r
 • Möten, virus och mänskor, del 838I samband med det känsliga beslutet om Finlands ansökan om inträde i NATO meddelade flera stora svenskspråkiga tidningar att vår president i telefon pratat med Rysslands president Vladimir Putin. Vad innehöll samtalet? En vägledning ger Svenska Akademiens Ordbok. Verbet "pr
 • Möten, virus och mänskor, del 837Hon jag talar med kör med en liten grå bil med fiskens tecken. Denna symbol för kristen tro delar också de kristtrogna i olika läger - det förefaller vara en trend att de högkyrkliga i stället föredrar att bekänna färg genom ett stort kors som hänger i backspegeln. En mycket s
 • Möten, virus och mänskor, del 836Brunskäggsyvige Putte (vi kan kalla honom så, efter lat. corvus för kråka) är en entusiast. Hans entusiasm rör allt som rör rör. Han är mellan femtio och sextio och jag drack en kopp kaffe med honom, fast han använde sugrör (denna blogg innehåller en överdrift, en enda, det k
 • Möten, virus och mänskor, del 835Som läsaren säkert vet (om han eller hon är professor i arabisk litteratur), skrev Abū Ḥātim al-Sijistānī (d. 869) ett verk vid namn Kitāb al-mu'ammarin. Det handlar om författare som blivit särskilt långlivade och som skapat framstående verk på sin ålders höst. Nu gäller
 • Möten, virus och mänskor, del 834Någon smyger utanför väggen. Jag vaknar och lyssnar intensivt. Ja, någon rör sig där, det är ingen tvekan om saken. Nu hörs ljudet från andra sidan av mitt enkla, ensamma tjäll. Jag reser mig tyst, mycket tyst, och går fram till dörren. Sakta trycker jag ned handtaget och
 • Möten, virus och mänskor, del 833Tyst som en pelikan satt jag vid mitt fönsterbord. Utsikten var vidunderlig. Nere vid sjön såg jag två... nej, tre vidunder. Det var unga djur som vågat sig ända fram till alskogsbrynet. Matsalen, det var en gammal fabrikssal, och den var full av folk som surrade på fins
 • Möten, virus och mänskor, del 832Det är märkligt hur svårt det är... att säga till en uppdiktad figur, en eller flera skojare och bedragare, att de är just det. Hon närmade sig mig med en försäkran om en plötsligt uppblossande, häftig förälskelse. (Naturligtvis var hon yngre än jag.) Vad hon inte visste var a
 • Möten, virus och mänskor, del 831Vi lever mitt i världshistorien, mitt i världshistorien lever vi. Och ändå är dagarna lika långtråkiga som vanligt. Varje gång jag hör eller ser ett flygplan, tänker jag på Maja. Maja är yngre än jag, mycket yngre, men varje gång hon hör eller ser ett flygplan, grips hon av sk
 • Möten, virus och mänskor, del 830- Se på farbror Nitram! säger folk i bygden med veliga söner. Se och lär! Hos honom är tanke och handling ett! Ja, det gäller naturligtvis döttrarna också. Och det där med "ett", det är möjligen en liten överdrift. Det kanske är bäst att ändra det till ett något lägre värde. H
 • Möten, virus och mänskor, del 829Det buktar sig i backe och dälder, det yndiga landskap som den slingrande grusvägen följer. Sällan befar jag så vackra landskap - och här, just här, är ju platsen där jag en gång stannade och överväldigad försökte fästa regnbågen på film. I nästa kurva ligger ett meningslöst b
 • Möten, virus och mänskor, del 828Det är märkligt hur man missbedömer mänskor. Det var det generösa bilerbjudandet (del 819, 1 maj) som kom mig att tänka i dessa banor. Efter moget övervägande beslöt jag visserligen att avstå från det köpet, bl.a. för att jag själv kan promenera till bilhandlaren. Då vore det
 • Möten, virus och mänskor, del 827Hon kunde ha spelat matronan i en gammal finsk film. Det är bara det att den inte skulle göra henne rättvisa. Bredbent och myndig var hon nog och brödkavlen är bara en utensil. Men de gamla är svartvita - och färgerna, färgerna! Varför måste just jag beskriva dessa kulörer,
 • Möten, virus och mänskor, del 826Det var en pub. Den hade uteservering och jag frågade artigt ägerskan om jag - utan kundrelation - fick sätta mig på en av deras bekväma stolar med utsikt över de avgående bussarna, medan jag väntade. Det fick jag. (Jag är ju gammal nu, det hjälper.) Vid bordet intill sa
 • Möten, virus och mänskor, del 825Om Platon någonsin kom att behandla det slarvigt-slamsigas idé, är jag rädd att hans sekreterare tappade bort manuskriptet. Det saknas också hos Aristoteles. Ändå är det väl värt att nämna i jämbredd med övriga antika dygder. Efter att jag sist gått ut och efter att jag vandra
 • Möten, virus och mänskor, del 824När jag sist gick ut att vandra mötte jag, bland många andra, en perfektionist. Vill man av någon anledning åsamka en sådan en sömnlös natt, är det bara att t.ex. skriva ett brev, e-post eller textmeddelande och lämna en mening oavsl För sådant tål hon inte. Depressionens o
 • Möten, virus och mänskor, del 823Personligen har jag för sed att med den buttra tystnadens vita krita dra en kulturfri cirkel kring min varelse när samtalet kommer in på T S Eliot, Hamlet, Michelangelo eller Strindberg. Men nu var det ju verkligen jag som äskade det gåriga poemet av Mida och i kulturella kret
 • Möten, virus och mänskor, del 822Jag drack kaffe med drottning Mida härförleden. Allt hon kommer vid blir till litteratur. Jag hoppas att hon inte svälter ihjäl. Men som jag är en beundrare av de sköna konsterna, bad jag henne om ett ode till kaffekoppen framför mig. Och börja med "O!" uppmanade jag. Mi
 • Möten, virus och mänskor, del 821I en tysk tidning med många bilder läser jag en sensationell uppgift. Pentagon har enligt en ännu inte publicerad rapport funnit bevis för existensen av UFOn, dessa har t.o.m. i något fall åsamkat jordingar fysisk skada. Det har jag också varit med om. Jag såg när tefate
 • Möten, virus och mänskor, del 820Gamla sanningar åldras också. Det finns ett gammalt intelligenstest som lyder: om du i mörkret letar efter strumpor på vinden i en låda med femtio blå och femtio röda, hur många måste du ta med dig för att säkert få ett par? Svaret var tre och inte "femtioen" som de flesta
 • Möten, virus och mänskor, del 819Det finns dock ännu godhet i världen. Jag nås av en annons från en bilfirma. Den erbjuder mig en lätt begagnad lyxbil till priset 119 900 euro. Jag kan betala den direkt på nätet och behöver inte ens uppsöka bilhandlaren, står det. Och som om detta inte var nog: de erbjuder
 • Möten, virus och mänskor, del 818Porträtt av en hycklare. Våldet firar triumfer i vår världsdel. Den kalla likgiltigheten för människoliv, den bestialiska viljan att döda och såra så långt och så grundligt som man det förmår. Vem jag avser? Jag avser henne som hatar. Hon är ingen världsledare och hon sa
 • Möten, virus och mänskor, del 817 ( Det var ett ondskefullt angrepp, en invasion och kränkning på det privata planet som gav upphov till denna blogg för sju år sedan. Det är svårt att skriva något vare sig allvarligt eller lättsamt nu när detta upprepas i storpolitiken. )
 • Möten, virus och mänskor, del 816Det är en arbetsam man i äldre medelåldern, flitigt sysselsatt med att lasta eller lossa varor från ett fordon i närheten. Han nickar sakligt och kommenterar isen och snön som är till förfång för arbetet, muttrar mera för sig själv än för min konsumtion. Men det är söndag morg
 • Möten, virus och mänskor, del 815- Nå, vad tyckte du? - Om vad då då? - Om den där länken / videon / bilden jag skickade dig. - Hmm... nog var den väl suggestiv. - Ja, inte sant! Tänka sig att Pelle Pettersson har blivit censurerad i alla medier. Och nu när Kalle Karlsson intervjuade honom, så hotade
 • Möten, virus och mänskor, del 814- Vi kunde ha ett eget TV-program! - En panel, dit lyssnarna kunde ringa! - Du skulle få svara på filosofiska frågor och [känd fysiker] får svara på frågor om fysik! - Jag kan ta hand om psykologin! - Hur låter det? Kommer du med? Det är mitt i natten och jag har j
 • Möten, virus och mänskor, del 813Det finns ett gammalt klassfoto från första klassen. Där står min första lärarinna och där sitter jag själv och tjugo barn som var mina klasskamrater i två års tid. Jag minns inte längre allas (flickornas föll snabbast bort) namn men i alla fall de flesta. Jag vet ungefär i vilke
 • Möten, virus och mänskor, del 812M.a.a. det föregående: ordvitsar har jag aldrig kunnat tåla och det borde vara skottpeng på den som vill driva med en snöröjare. Upp mot huset gick en lång trång gång, frukostflingorna hade tätnat fram på dagen och vid middagstiden var vallarna höga på ömse sidor. Den snö som föl
 • Möten, virus och mänskor, del 811Putin sände trupper till Donetsk och Luhansk, själv for jag till ett småhusområde i Helsingfors. Målet var snön. Jag hade varit där förut men eftersom jag alltid navigerar på känn utan elektroniska rackerier, blev jag förvirrad av vitheten. Gatuskyltarna var täckta av snö och
 • Möten, virus och mänskor, del 810- Förskräckligt! sade hon. Fruktansvärt! Jag höll livligt med henne. Det är det verkligen. Och frågade, om det var någon specifik företeelse som kom henne att avge detta existentiella omdöme? Nå, det borde jag ha förstått. Hon hade armen i paket. Hon hade gått ut i halkan,
 • Möten, virus och mänskor, del 809Det var en orakad, slarvigt klädd gammal man. Men där upphörde också likheterna. Han stod framför mig i kaffekön, han hade druckit och han sade till kassaflickan: "Idag är det en särskild dag!" Varför då då? Jo, Finland hade vunnit OS-guldet i ishockey. (Eftersom alla sp
 • Möten, virus och mänskor, del 808Butiken har konstant maskerad så jag varseblir honom inte förrän det är för sent. Nå, han är en vänlig själ. Kalla honom Benedikt. Han hemsöker affären tillsammans med sin fru och hon är av den noggrant-närsynta typen, hon lider av förstoringsglas och tar rundlig tid på sig.
 • Möten, virus och mänskor, del 807Till det tragiska med mina arbetsuppgifter hör att spriten regerar så många av dem jag blivit vän med. Ibland hör någon av de ännu levande av sig med en kort elektronisk hälsning. Är han eller hon berusad då? Det kan av olika skäl vara bra att veta om och ifall man svarar.
 • Möten, virus och mänskor, del 806Som barn förundrade jag mig över lokaltidningens innehåll. Inte så mycket det notiserna berättade om utan det faktum att tidningen fylldes varje vecka (onsdag och lördag). Det hände inte för litet, inte för mycket. Inga vita fält i spalterna, inte heller några abrupt avhuggna art
 • Möten, virus och mänskor, del 805- Tippo! skrek mannen. Tippo! Alla möjliga underliga existenser tycks antasta en här. Är han berusad? Det ser ut som om han kom ut från Alkos avdelning i varuhuset. - Tippo! Är det mig han skriker åt? Jag kastar en blick bakom mig och ser ingen annan. Men inte kan väl nå
 • Möten, virus och mänskor, del 804- Förlåt nu så hemskt mycket! En dag stannar min bil, en dag höljs den av den vita snön. Så skrev jag för tio dagar sedan (nr. 794). Det kunde också ha hänt att jag höljdes av snöblandat regn. En högerstyrd paketbil från Postin backade ut från en gård och in på den tr
 • Möten, virus och mänskor, del 803Det var insamlingen Gemensamt Ansvar. Två skolflickor stod med bössor vid butiksdörren. - Vad samlar ni till? frågade jag. - Tihi, blev svaret. Fnitter! - Om det är något viktigt ändamål, kan jag skänka en slant. - Tihi. Tihi! - Nu har jag bara en stor sedel på mig
 • Möten, virus och mänskor, del 802C-vitaminens betydelse för den fria viljan var ämnet för en intressant föreläsning jag nyss åhörde per telefon. Pauli fick Nobelpriset i fysik år 1945, Pauling det i kemi år 1954. Det händer lätt en autodidakt i den vetenskapliga världen att han blandar ihop två så likadana ef
 • Möten, virus och mänskor, del 801Det var en solig vinterdag och mannen jag mötte på vägen sade att det var en solig vinterdag. Men innan jag går in på trivialitetskoefficienten i mina inlägg, ber jag dig lyssna uppmärksamt. Dra en tänkt linje från långsidan av den gamla möbelaffären i staden vid havet, där vi
 • Möten, virus och mänskor, del 800Mannens med svadan performans i förrgår (del 798) var väl inövad och strukturerad. Han lät som dessa säljsprutor brukar låta. Men vad tror de om oss konsumenter? Två saker, framgick det: att konsumenten av teletjänster är (1) girig och (2) korkad. Möjligen, jag har inte frå
 • Möten, virus och mänskor, del 799Säg mig den glädje som varar beständigt! Nu, när jag äntligen börjat tala finska, är det snart dags att dö.
 • Möten, virus och mänskor, del 798Han pratade i en oavbruten ström i tolv minuter och tjugonio sekunder! Det var ett sakligt samtal, det var från en teleoperatör, och hans tal var mättat med fakta. Men ändå! Talhastigheten var mycket hög och jag måste anstränga min inre översättare (från finska till svenska) t
 • Möten, virus och mänskor, del 797Utvecklingen i USA håller på att leda till inbördeskrig, skrev en person som uppenbarligen är värd att tas på allvar. Följande dag kom beskedet att undantagstillstånd utfärdats i Kanadas huvudstad Ottawa pga. demonstrationerna. Masker och sprutor har delat oss i två läger -
 • Möten, virus och mänskor, del 796Ack! Hon är pratsam, visst är hon det - pratsam är hon. Ibland håller hon mig kvar med ord, jag flyttar tyngden till det andra benet, jag tar ett omärkligt steg, jag rör mig i riktning mot brådskan och skyndsamheten, till slut lossnar jag ur hennes pratnät. Kliver skyndsamt iv
 • Möten, virus och mänskor, del 795I onsdags stod den nittiofemoktaniga på 1,999. Det är alltså hög tid att bilda sig en balanserad uppfattning om den pågående krisen. Till den ändan talar jag med en kännare som varit i Ryssland, som kan ryska, som vet hur det går till i politiken därstädes. - Putin, sade ha
 • Möten, virus och mänskor, del 794Bilar och snö. Snö och bilar. Vintern har varit rik på bådadera. Sedan har det ena fastnat i det andra. Min egen har klarat sig, mirabile dictu, men många nästor har varit i behov av axel eller spadar eller annat. Tidigt en morgon var Kommunen ute hos grannen. En stor och t
 • Möten, virus och mänskor, del 793Jag befann mig i Borgå. Du på minnen rika stad. Gedigna, gamla trähus. Lantdagen är upplöst men tsaren lämnade namnet efter sig: Alexandersgatan. Lundagatan - på den tiden hade man vänorter. Gymnasiegatan. Här slog nationalskalden barn. Och bilen lämnar jag på Fredsgatan. I
 • Möten, virus och mänskor, del 7922/2 -22. James Joyce var en vidskeplig natur och på hans fyrtioårsdag publicerades Ulysses den dagen. Eller kanske tyckte han bara om siffor. I alla fall ville han inte att verket skulle utkomma 1921, då det förelåg, med siffersumman 13. Handlingen i denna banbrytande ro
 • Möten, virus och mänskor, del 791Min medvetna strävan att trivialisera dessa inlägg gör framsteg, dvs. inga alls. Detta insåg jag en tidig fredagsmorgon då jag styrde kylaren mot grannstaden. Det var tidigt, men ändå - trafiken var ovanligt gles. Var det en helgdag? Nej, inte i slutet av januari. Andra skä
 • Möten, virus och mänskor, del 790Det var kväll. Det var mörkt. Det var ett uselt före. Där avtaget från motorvägen korsar ringvägen, var trafiken livlig. Nästan nere i diket stod en lastbil parkerad. I mörkret, i förbifarten, såg jag inte tydligt vad som hänt men väggen på lastflakets ena sida var sönder o
 • Möten, virus och mänskor, del 789Vi kan kalla honom Pär. Han heter något annat, jag har bara en vän som heter HEMLIGT NUMMER. När det står så på mobilrutan, vet jag att det är han. Varför? Han har inte kunnat ge mig någon logisk förklaring. Men när han arbetar vid datorn, företar han en massa mystiska å
 • Möten, virus och mänskor, del 788Jag låg och vilade när ett gäng hattifnattar knackade på fönstret. De hette alla Valter och de befann sig i ett uppenbart spänningstillstånd. De uppmanade mig att gå ut på en promenad. Vilket jag också gjorde. Snö i alla upptänkliga former, från flingor till drivor, blandad
 • Möten, virus och mänskor, del 787För en tid sedan hittade jag ett schackspel på nätet. Det är en enkel version, så jag kunde vinna för det mesta numera. Spelet gör ibland en del huvudlösa drag och offrar dyrbara pjäser i utbyte mot enklare. Men ändå! När kungen är nästan ensam kvar på motsidan och jag k
 • Möten, virus och mänskor, del 786Att jag inte följer med världshändelserna? Att jag inte engagerar mig i politiken... jag märar, att politiken inte engagerar mig? Jo, det gör den. Inte bara i förbigående utan i förbikörande. Bensinstationernas prisljuspelare förtäljer sitt tysta språk om var vi rör oss.
 • Möten, virus och mänskor, del 785Nu har jag då mött henne. Kvinnan som har allt. Igår var dagen dimmig och grå. Förväntansfull ilade jag till hennes möte. - Vad önskar du? frågade hon. Vad behöver du? Och jag berättade. En sådan där liten sak, som man använder till det. Hon vandrade omkring en stu
 • 2020 Louise GlückOm man inte kände till hennes bakgrund, kunde man gissa sig till den efter läsningen av, exempelvis, diktsamlingen The Wild Iris. Men den bakgrunden kan den intresserade läsaren själv ta del av, någonstans. Hennes litterära släktskap med många äkta poeter är uppenbar. Det är r
 • 2019 Peter HandkePeter Handke berättar nämligen också om saker som inte kunde ha ägt rum. Men det som gör exempelvis Don Juan (erzählt von ihm selbst) orealistisk, är bara överdriften. Men man är inte säker på om överdriften bör tillskrivas berättarjaget eller Don Juan själv. Tokarczuk skriver
 • 2018 Olga TokarczukVisst är också Kazuo Ishiguros (2017) berättelser fiktiva men de följande prisvinnarnas - Olga Tokarczuks och Peter Handkes (2019) - böcker är därtill orealistiska i all sin realism. Olga Tokarczuk redogör ytterligt detaljerat och exakt för händelser som aldrig ägt rum men inte h
 • Möten, virus och mänskor, del 784Det förvånar mig att hennes tal alls rymts in. Kanske hade hon anvisats en annan ingång av personalen. Så bred var hennes skånska. Med sig till cafét hade hon två små pågar och två lika små påginnor. Dessa halvdanskar - jag talar nu enbart om längden på de små, det är inget po
 • Möten, virus och mänskor, del 783Tiggaren Simon hade ingen TV. På annat sätt kan man knappast förklara hans ord i Dan Anderssons dikt: "En dröm har jag kvar - jag kan ännu drömma". Själv tog jag i vaket tillstånd del av en intressant undersökning som visar att de flesta personer som bevarat förmågan att da
 • Möten, virus och mänskor, del 782Men jag känner en kvinna som skriver till kungar och presidenter och denna världens stora. Hon är inte någon världsfrånvänd drömmare, tvärtom: en världstillvänd och praktisk drömmare är hon. Ibland får hon också svar. E-post från George W. Bush, tidigare fick hon brev eller
 • Möten, virus och mänskor, del 781Samtalet kom från ett utländskt nummer. I normala fall svarar jag inte på sådana men nu hann jag inte reflektera över saken. Det var Silvia. Hon frågade artigt om jag hade tid med henne en stund och det hade jag naturligtvis. Hon hade noterat mina skriverier och särskilt l
 • Möten, virus och mänskor, del 780Det finns många sätt att beskriva mänskors levnadssätt och eventuella bortgång men ett enkelt och konkret sätt är att betrakta dem när de går genom dörren. Tidigare berättade jag om olika slags tvångshandlingar hos några bekanta härvidlag; de manifesterar sig ofta vid inträden
 • Möten, virus och mänskor, del 779Morgonen var ett fall av snö - tätt och lätt, med stora flingor. Granten svingar högt sin aluminiösa spade och hon ser ut att njuta mödan. Väl bekomme! Det var inte det jag tänkte på. Utan jag anser det vara min plikt att rapportera om en sällsynt biverkning av en medicinsk
 • Möten, virus och mänskor, del 778I söndags mötte jag Ahasverus. Han körde en gammal Toyota (naturligtvis, den håller) och var liksom jag på jakt efter en parkeringsplats i en tätort i huvudstadsregionen. Det lyckades inte för någondera av oss. Till sist måste jag lämna min utanför en butik och vandra en lång
 • Möten, virus och mänskor, del 777Om man sätter sig i hörnet. Om man vänder stolen så att man har ryggen mot alla de andra. Om man stoppar cigarrettfilter i öronen. Då är det ett mycket bra ställe att sitta och läsa på. Stolen är bekväm och belysningen och utsikten lämpliga. Men jag frågade henne i ka
 • Möten, virus och mänskor, del 776Man skall ta vara på de små glädjeämnena i livet. Också de mycket små. Ute är isen hal som en väg och tar man ett steg framåt, halkar man två tillbaka. Men man kan ta sig till bilen genom att gå baklänges och därefter går det ju åt mindre bensin där man glider fram. Att fol
 • Möten, virus och mänskor, del 775Hon log mot mig! Hon log faktiskt mot mig! Här, i zombiernas paradis, där masker skjuter shoppingkärror längs hyllorna, fanns det en som log. Hon är inte gammal och hennes ansikte är inte åldrat men kring ögonen bildades många, en solfjäder av rynkor. Det finns alltså h
 • Möten, virus och mänskor, del 774Men det man inte dör av. Det blev blitt väder och jag tog mig till biblioteket. Jag hade beställt en bok om barn. - Nej, sade bibliotekarien. Det går inte. Du kan inte låna. Ändå låg boken där på disken mellan oss. Varför inte det då? Jo, systemet låg nere. Men efters
 • Möten, virus och mänskor, del 773I dödens väntrum heter en roman av Sven Stolpe. Den handlar om hans sanatorievistelse och filmatiseringen gav upphov till... nå, det är en annan historia. De senaste veckorna har titeln ofta kommit i mina tankar. Nej, det var inte viruset. Eller det var, på sätt och vis, ett v
 • Möten, virus och mänskor, del 772Kommen till det stadium, då jag av åldringsvården varje år önskar mig en förtryckt dagbok (ni vet, med fältet för 1 januari öppet och "D:o." vid alla de övriga) beslöt jag att uppsöka yttervärlden för att bedriva observationer av folklivet. På en udda plats i skogen mötte jag
 • Möten, virus och mänskor, del 771I onsdags var jag inte på en tillställning jag verkligen sett fram emot. Det var ett jubileum där jag inte träffade många intressanta personer. Jag fick inte höra mina kolleger berätta minnen från sin egen tid på samma arbetsplats. Jag fick inte träffa mina företrädare och någ
 • Möten, virus och mänskor, del 770Så det är alltså i den lådan det borttappade papperet finns! När man råkar ut för en plötslig fara passerar hela ens liv revy och man ser alla tidigare händelser som på film. Nej, det med papperet var en överdrift. Men jag hann faktiskt tänka flera helt andra tankar gälland
 • Möten, virus och mänskor, del 769När mina systrar i tiderna flyttade från Öster- till Västerbotten, blev de kallade "båtflyktingar från Rovaniemi" av storsvenskarna. Det var nog mera i skämtsam ton. Men om någon av de tidigare inläggen fått intrycket att jag lever i ett harmoniskt grannförhållande, så... har
 • Möten, virus och mänskor, del 768I samband med lopptorget (del 759) en liten episod av bibliska dimensioner. I följande, ännu finskspråkigare samhälle fanns ett lopptorg som var öppet. Jag såg där ett elektroniskt spelverk av den typ jag visste att Eufemia letar efter. Adaptern saknades och lopptorgsinnehavar
 • Möten, virus och mänskor, del 767Låt oss anta ett äkta par. Han är född år 1957 och hon år 2000. Det år han föddes, sköt ryssarna upp den första sputniken. Sedan kom den första hunden i rymden. Sedan en bemannad sputnik. Över ett decennium senare en bemannad månfärd. Men allt detta skedde över trettio år inna
 • Möten, virus och mänskor, del 766Arbetar hjärnan bättre när man har feber? Är en febril tankeverksamhet överlägsen den friskt sunda? Nåja, men på BBC:s sida hade de en rubrik som ställde frågan om man bör ljuga för personalavdelningens representant när man lämnar ett arbete och får frågan hur det varit? Skall
 • Möten, virus och mänskor, del 765Med anledning av gårdagens inlägg styr jag mina mentala steg till det mina morföräldrar kallade "lilla kammarn". Naturalia non sunt turpia men vad beror det på att man i Sverige tagit till sig denna devis i så överväldigande grad? Jämför man den rikssvenska med den finlandssve
 • Möten, virus och mänskor, del 764Det är strängt förbjudet att stanna på motorvägen. Ändå finns det ibland skäl att göra det - inte bara vid motorhaverier och trafikolyckor. Skälet är ibland också trängande privat. En man lämnade sin bil vid vägkanten med blinkande blinkljus och sökte förstulet skydd bakom
 • Möten, virus och mänskor, del 763Den ena butiken efter den andra här omkring går i konkurs och slocknar som hallon i snöstorm. På ömse sidor om den affär där jag bisitter innehavaren, finns nu tomma lokaler. Men en i längan blomstrar, nya utvidgade utrymmen tas i bruk och braskande skyltar hissas upp. Det är
 • Möten, virus och mänskor, del 762Grannens pojke sprang 800 meter på en provisorisk bana bakom vårt hus en gång. Inte var han någon särdeles god löpare men han gjorde så gott han kunde. Vi två personer som utgjorde publik och tidtagare uppskattade hans insats. Det speciella var att vi utannonserat loppet so
 • Möten, virus och mänskor, del 761När dagarna blir enahanda och gräshoppan släpar sig fram, för jag stundom nattbok. Även om drömmarna är disparata och kalejdoskopiska, bjuder deras innehåll i alla fall mera av intresse än ett "D:o" under varje datum. "Journal intime" heter dagboken på franska men jag stryker
 • Möten, virus och mänskor, del 760Det var butiken, det var lopptorget. Ännu en sak innan jag ilar vidare genom denna stad. Bensin. Det är kallt och när jag tankat min gamla bil i automaten har mekanismen till luckan på bensintanken frusit. Den går inte att stänga. Det kan inte hjälpas, jag måste be om hjälp
 • Möten, virus och mänskor, del 759Sedan åkte jag vidare och styrde mina veckoslutssteg till lopptorget i den finskspråkiga staden. Jag brukar besöka det ibland. Portarna var stängda. Snön låg orörd framför dem, trots att skylten förkunnade att det skulle vara öppet. Under skylten stod en liten och ilsken kv
 • Möten, virus och mänskor, del 758Expediten är utländsk, så bara för övnings skull brukar jag byta några ord med henne på hennes eget vilda tungomål. Det är rätt länge sedan jag varit här senast och hon är en av de få kvarlevande mänskor som verkar bli uppriktigt glada att se mig. - Pfuffuch! säger hon glat
 • Möten, virus och mänskor, del 757Nya rapporter kommer nu slag i slag - eller borde jag skriva "slag på slag"? Vi har grundlagar och rättigheter som kallas mänskliga, därför att de bör vara allomfattande. Men när de prövas av verkligheten, förefaller de vara av noll och intet värde. Jag har några gånger drö
 • Möten, virus och mänskor, del 756Är det kölden som får katten att jama? Kanske det. Det är ändå elva minusgrader när jag ger mig ut på kvällspromenad. Sagda jam för mycket med sig. Jag har sett en katt som frusit ihjäl och stelnat. Jag var sju år då och den stod som en staty, liksom hejdad mitt i steget, p
 • Möten, virus och mänskor, del 755Hon berättade att hon skulle gå och äta. Men hon nekades inträde. Hon är inte vaccinerad. Här, där jag bor, är det mycket, mycket tyst. Inga feminister skriker. Regnbågsfolket demonstrerar inte. Fotbollslag knäfaller inte före matchen. I andanom ser jag den gula triang
 • Möten, virus och mänskor, del 754När jag som bäst behövde den, svek mig en elektronisk Mojäng. Den är sönder. (Jag hade en bekant som bott i Sverige. Hon skrev en lapp med "Trasig" i st. f. "Sönder" vid dörrklockan. De är inte kloka, de där svenskarna.) Jag styrde min väg till varuhuset som utlovar ett jätte
 • Möten, virus och mänskor, del 753Hon är sysselsatt på halvtid med att rådda till förhållanden mellan hennes vänner och bekanta. Det var med avsikt jag skrev "halvtid", annars skulle någon läsare få för sig att jag överdriver. Hon är pensionerad och tycker om att lägga sig i. Hon har både dator och mobiltelefo
 • Möten, virus och mänskor, del 752Skogen är tyst och mörk. Norrskenet prasslar i fruset gräs. Från gravgården går en grusgång till världens marknadstorg. Och där! Skrik och elektriska skrän och en storgran med alla migränarna i bultande blått! Som ett extatiskt äckelsemöte med mammonspräster på alla håll och p
 • Möten, virus och mänskor, del 751Sin frånvaro är vad adventsljuset skiner och blänker med, där det inte sprider sin milda glans över bygden. Det tomma fönstret är mitt. Jag har över huvud inte tänkt på saken förrän jag närmar mig det utifrån. I andra fönster lyser det alla. Ljusstakar, stjärnor, kringlander m
 • Möten, virus och mänskor, del 750Det är rätt kallt ute när en klagolisa stannar mig på trottoaren. Hon har klagomål att framföra. Är det verkligen nödvändigt att jag parkerar min bil nedanför hennes fönster? Först blir jag irriterad. Det är en parkeringsplats och den är tydligt utmärkt som sådan. Det finns
 • Möten, virus och mänskor, del 749Men vinterdäck eller ej, det finns ingen rationell förklaring till att jag klarat mig med livet i behåll. Jag är alltså lagligt beringad när jag styr mot butiken. Den öppnar klockan 6:00. På den korta vägen kommer ett häftigt snöfall. En minut före eller två, då jag svänger in
 • Möten, virus och mänskor, del 748Litet snö och en gnutta kyla skapade hjulstämning. En granne berättar att polisen stannat alltför optimistiska trafikanter. Därför beslutar jag mig för vinterdäck. Medan jag ligger där utspridd på marken kommer en annan, gammal granne. Hon frågar ängsligt: - Inte tänker
 • Möten, virus och mänskor, del 747En tid var det på modet att tala om 'emotionell intelligens'. Kanske är det modernt ännu. Begreppet är diffust och motsägelsefullt men det gav uppslag till många pocketböcker och många amatördiagnoser. De flesta som ansåg sig vara i besittning av denna form av intelligens, ans
 • Möten, virus och mänskor, del 746På morgonen är världen ny. Här har ingen, ingen gått före mig. Inte John Locke en gång. Affärerna har inspirerats av det vita, de ställer ut julgubbar och krimskrams. Varför? Där på hemön vet jag att man gör på samma sätt. Fastän väggarna stinker av svek, fastän ondska d
 • Möten, virus och mänskor, del 745Jag måste ut! Man kan inte sitta inne hur länge som helst, hur många dagar som helst. Jag fann mig till slut på ett ställe som kallade sig Konditori. Det är antagligen benämningen på ett café som har litet dyrare priser. Men vad gör man. Jag måste ut! Vid bordet intill m