Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 683Ibland när jag stryker runt hörnet, står han där. Det är ett skarpt hörn så sammanträffandet är oförmodat. Men han står där med sina godmodiga händer på ryggen och ler vänligt, så redan andra gången sade jag "goddag" eller "godkväll" eller något liknande. Det bekom honom in
 • Möten, virus och mänskor, del 682Den första gången jag lade märke till det var när jag av en händelse rattat in på en rikssvensk radiokanal. Det var ett samtalsprogram och kvinnan (jag vägrar att ta ordet 'tjej' i min finlandssvenska mun ens i skrift) som ringde sade ungefär som så: - Naej, jag har ju allt
 • Möten, virus och mänskor, del 681Någonstans i Finland finns en liten, kall sjö, där fem huvuden talar med varandra. Det är mitt i september och kylan har tömt stranden på normalt folk. Över dessa huvuden flyger lika många svanar. De tre som anlände först, diskuterar teologi. De två som kom senare, tala
 • Möten, virus och mänskor, del 680Utspridd på betongen halvlåg en man. Jag skyndade förbi, jag som de andra. Hans revir var en triangel som inramades av köpcentra och ilande eftermiddagsmänskor. Han hade ett par kryckor på sin ena sida, ett öppet tobakspaket på det andra, och han halvlåg på trappsteget. När
 • Möten, virus och mänskor, del 679Det kom ett fromt brev med en fråga: hur finna sin plats i den vida världen? Det vet jag naturligtvis inte och jag svarar därför med stor säkerhet. Det finns ingen plats för dig! Den position du intar bestäms nämligen av de som finns omkring dig. Ty tron, som Luther skri
 • Möten, virus och mänskor, del 678Sigmund menade att alla våra drömmar ytterst är önskedrömmar. Förliden natt förlänades jag en eftertraktad docentur vid universitetet i Weißnichtwo, ämnet var tillämpad semaforistik och orsaken en taxonomisk avhandling jag publicerat. Minnesbilderna från mitt tacktal är lit
 • Möten, virus och mänskor, del 677Nu begriper jag. De kom från olika håll. Det var ett stort uppbåd av fartyg, eller vad man nu skall kalla dem, vid stranden - optimistjollar. Det var senaste veckoslut och morgonen var varm och vacker. Det fanns bara ett problem, det rådde ingen vind. I bleken bogserades ra
 • Möten, virus och mänskor, del 676Vad är det där? Det ser ut som små grå lyftkranar, sådana där hävarmar som man hissade upp vattnet med i gamla brunnar. Bussen kommer närmare, nära. Det är två tranor som betar på åkern! Det var länge sedan sist, mycket länge. Och sedan flyger en häger över bussen. Oc
 • Möten, virus och mänskor, del 675Jag skrev nyligen om upprepningstvång (30 augusti, 662) och jag bara måste behandla det en gång till. För jag stod i kö vid en bankautomat. Det var bara en person före mig men det tog tid. Försynt hade jag vänt ryggen mot hans kodknappande men till sist måste jag granska vad h
 • Möten, virus och mänskor, del 674Som självutnämnd inspektör för Landsvägens Vänner, händer det att jag tar en kopp kaffe. Vad är då angenämare än att rapportera om dagens fynd. LV betonar helhetsupplevelsen. Det café jag talar om finns inrymt i en ful byggnad och lokalen är antagligen ursprungligen avsedd för
 • Möten, virus och mänskor, del 673"Det är lugnt", säger rikssvenska ungdomar överraskande när man undrar hur de mår. Lugnet råder också i den marginalteckning jag igår fann i en gammal bok, som lästs och skriftligen kommenterats av flera i släkten. Det är den 19 april 1956. Hans son, min kusin, sover. Hans
 • Möten, virus och mänskor, del 672Два друга думали что подарить своему коллеге по работе на день рождения. –Подарим бритву. –Нет бритва у него уже есть. –Тогда фотоаппарат. –Нет ето у него тоже есть. И так далее. Недоумевают - все у него есть. Тут видят плакат: "КНИГА - ЛУЧШИЙ ПОДАРОК" –О! Подарим книгу! – г
 • Möten, virus och mänskor, del 671Det blåser upp, ett lätt regn faller. - Underbart! säger A., jag älskar hösten! Jag är romantiker och jag vet inget bättre än att krypa upp i sängen, tända ett ljus i höstmörkret och lyssna till min favoritmusik... Sedan far jag till H. Jag delar med mig av några jättemy
 • Möten, virus och mänskor, del 670Ännu nås man ibland av brev. Idag sticker hon från Postin ett stort kuvert från Helsingfors Universitet rakt in i tristessen. Vad vill de mig! Det visade sig gälla en undersökning med mottagare utvalda av slumpen. (Beteendevetenskapernas docenter tror ännu hårdnackat på den
 • Möten, virus och mänskor, del 669Om hon kom för sent till Frälsningsarméns gudstjänst, är felet mitt. Jag irrade denna söndag morgon i huvudstaden på jakt efter en bussbiljett. Den moderna datatekniken och digitaliseringen har effektiverat samfärdseln så, att det ibland är nästan omöjligt att hitta ett laglig
 • Möten, virus och mänskor, del 668Ja, intervjuer är inte lätta och lätt är det inte heller att beskriva ett land och ett folk. Faran är att det går som med en finlandssvensk skriftställerskas bok om Ryssland, som jag läste nu. Hennes uppgifter om och beskrivning av land och folk är både överdrivna och vilse
 • Möten, virus och mänskor, del 667- Berätta något om dig själv! Så börjar hon som intervjuar mig. Jag vet, hon vill göra ett personporträtt som är sant och äkta osv. Med denna inledning vill hon starta in medias res på det psykologiska planet, ta fasta på det som verkligen intresserar mig, etc., etc. Så jag
 • Möten, virus och mänskor, del 666Hon heter M. och hon lät sig sugas med av centripetalkraften i den lilla bibelkrets som snurrat på en höghusgård i Helsingfors. - Får verkligen [läs: lilla] jag vara med? undrade hon, tant i sjuttioårsåldern. - Ni är alla så vänliga och snälla och kloka, fortsatte hon. D
 • Möten, virus och mänskor, del 665År 1998 utkom en finsk bok där två teknologiskt intresserade författare presenterade fiktiva framtida notiser för år 2000 och de tjugo därpå följande åren. Man föreställde sig bl.a. att den första hjärttransplantationen från svin till mänska utförts, namngav patienten och besk
 • Möten, virus och mänskor, del 664De som varit med om att tvätta manuskript vet hur det kan vara. Före datorernas tidevarv kunde ett manuskript som korrigerats av upphovsmannen själv vara fullt av hans tättskrivna kråkfötter både bak och fram, på längden och på tvären, prytt med olika typografiska symboler som
 • Möten, virus och mänskor, del 663En tidningsrubrik vet berätta att Gunilla, 44, hittat en jättesvamp i skogen. När jag, 23, inledde studier i journalistik betonade vår lärare, 51, redan på den första kursen, 2-, att rubrik och ingress i en kvalitetstidning skulle lyfta fram det relevanta, det och inget annat.
 • Möten, virus och mänskor, del 662Upprepningstvång (upprepningstvång) finns det överraskande mycket av, jag avser inte Penelopes rationellt betingade utan andra. En person jag följde tätt i hälarna gjorde märkliga piruetter på trottoaren innan han kunde passera en målad linje. En annan måste buga sig för handt
 • Möten, virus och mänskor, del 661Grovt räknat har jag två underdrivare i min bekantskapskrets. Den ene ringde mig just, han undrade var jag befann mig, jag sade att jag sitter vid mitt skrivbord. - Så du är nästan hemma då? svarade han. Han avsåg inget annat med detta 'nästan' än att för säkerhets skull
 • Möten, virus och mänskor, del 660Vilka är de? Varifrån kommer de? Vad är det för ett språk de talar? Jag har råkat folk av deras ras förut - också på tjänstens vägnar. Ändå är och förblir det gåtfulla folket en gåta. Det är de kulturella jag talar om. Nu mötte jag och talade med och nu läste jag en kvi
 • Möten, virus och mänskor, del 659Min följeslagare kräks i dörren. Och när vi för ut kläder till avfallsbehållaren, bär hon plasthandskar och håller kassarna på armslängds avstånd. Detta bara för att antyda de yttre ramarna. Mitt i eländet ges också frid. När några koppar diskats, en ren yta röjts upp på
 • Möten, virus och mänskor, del 658Men med anledning av föregående inlägg: huru sårbart är det icke, systemet! Jag kör i godan ro när min bil påkallar min uppmärksamhet. "Byt olja!" säger den. Och eftersom oljebyten inte är akuta åtgärder, ignorerar jag budskapet. Efter en tid skärper den tonen. "Byt olja omgåe
 • Möten, virus och mänskor, del 657När seklet var ungt - nej, jag menar: när det förra redan började åldras, lärde vi oss logistik. Läraren ritade upp snillrika schemata som visade hur lagerfyllning och lagerbestånd kunde beräknas och kalkyleras och automatiseras. Alla dessa läroböcker och anteckningar är nu li
 • Möten, virus och mänskor, del 656Länge väntade och känslomässigt förberedda är dagens två händelser i vänkretsen: en födelse och ett dödsfall. Men det vi kallar födelse är rent medicinskt en relativt odramatisk transporthändelse. Medan döden är mötet med Domen. Som helgonens födelsedag firas deras dödsdag:
 • Möten, virus och mänskor, del 655Det är smickrande, det är det förstås, när man från olika (flera än ett) håll uppmanas att dels skriva en bok om själavård, dels att offentliggöra sina minnen och erfarenheter från sådant arbete. I grunden är det samma sak och uppgiften är därför omöjlig. Det återbesök i småst
 • Möten, virus och mänskor, del 654Det är en välmodulerad och kraftig röst som uttalar åsikter med inlevelse. Men varifrån kommer den? Uteslutningsmetoden ger vid handen att den emanerar från en man vid bordsändan. Han har en väldig valrossmustasch och tunga, hängande ögonlock. Man ser inte läpparna röra sig
 • Möten, virus och mänskor, del 653Han oroar sig inför läkarbesöket för körkortets förnyande, så han är sjuttio år gammal. Vad skall han med körkort till? Jo, utan det kan man inte leva, förklarar han för mig. - Mänskan finns till för att ha roligt och för att ha roligt måste man kunna färdas omkring och trä
 • Möten, virus och mänskor, del 652Vad är det i landskapet som flyttar mig tillbaka till tioårsåldern? Några enkla frågor av den ålderstigna person jag nu uppsöker på tjänstens vägnar bekräftar saken: det var verkligen här jag en eftermiddag strövade kring med min kusin! (Och hon råkade verkligen på den tiden b
 • Möten, virus och mänskor, del 651Det hampade sig så att jag denna dag kom att lyssna till två kolleger. Där jag satt på en stol vid gatan satt ett par bakom mig. Kvinnan med ryggen mot mig kunde ha varit en uppställd kuliss men hon levde antagligen. Det var mannen som hela tiden förde ordet. Det var en gro
 • Möten, virus och mänskor, del 650Molnen flyger lågt, öde ligger stranden och tom som en plånbok, snål blåst varslar förgängelse och höst. Då kommer fröken Bubbla! Om hennes syster skrev jag redan i fjor men detta är en annan strand och jag förundrar mig mycket. Där finns nu två fasta bänkar i varsin änd
 • Möten, virus och mänskor, del 649"Nu klädes Keralen, mitt land, i grönt...". BBC hade igår en lång och ovidkommande artikel om finländsk design. Det handlade om Marimekko och man nämnde upprepade gånger att modeskaparen och grundaren, vad hon nu hette, var hemma från och lät sig inspireras av sin hembygd "Ker
 • Möten, virus och mänskor, del 648Är det någon som råkar ha en sovjetisk motorcykel med sidovagn av märket Ural? Han fyller nämligen snart jämna år och det är hans högsta och enda önskan att fira högtidsdagen med en åktur i grannskapet. Det är ingen ohemul begäran och jag skulle själv ordna saken om jag inte v
 • Möten, virus och mänskor, del 647Småstadens småskurkar är kvar. Vi har en virusepidemi men de förefaller alla vara kvar på sina poster. I och utanför affären, vid spelautomaterna osv. Några hälsar vänligt igenkännande, lika sysselsatta med ingenting som för ett antal år sedan. Andra ser stelt framför si
 • Möten, virus och mänskor, del 646Det är, tänkte, synd om henne jag. Så bristfällig var hennes stavning och så hjälplös syntaxen. Viktiga ord och begrepp hade på sina ställen ersatts av sina finska eller engelska motsvarigheter. Det var svårt att förstå det hon skrivit och det var ändå viktiga instruktioner.
 • Möten, virus och mänskor, del 645- Är det över nu? frågade han. Är det slut? - Ja, svarade hon. Det är slut nu. Han stod framför mig i kassan och hon bekräftade att butiken inte längre håller öppet en extra timme på morgonen för de som är rädda för viruset. Utanför butiken mötte jag Damen med hunden. Ja
 • Möten, virus och mänskor, del 644Hur man sedan klarar sig de två följande nätterna i den främmande staden? I väntan på bilen? Det kan hända att man får övernatta på ett betonggolv i en lagerlokal den första natten. Då rekommenderar jag att man tar tre bananlådor och fläker ut dem till madrass. Med en liten ha
 • Möten, virus och mänskor, del 643Verkstaden har lördagsstängt. Ytterligare två nätters väntan krävs. Var? Hur? Bara att vänta. Mycket riktigt mötte jag genast en bekant och han anlitade en annan bekant som lovade köra mig till den stad där jag skulle befinna mig idag. Jag har ofta förundrat mig över och f
 • Möten, virus och mänskor, del 642På fakulteten hölls kurser i praktisk teologi. De omfattade bl.a. improviserade tal, predikningar för andra studerande, övningar i olika förrättningar - dop, vigslar och annat. Egentligen borde den praktiska teologin inrikta sig på helt andra ting. Det är en biblisk befalln
 • Möten, virus och mänskor, del 641Det är naturligtvis förnedrande, nej, varför skulle det vara det, det är det inte alls. Och nu har jag ett nytt modem och det tog lång tid och det behövdes hjälp av två experter för att komma såhär långt. Du sköna, nya värld är mycket besvärlig för dem som är utanför och in
 • Möten, virus och mänskor, del 640Vad har man teknik till? Några dagar har modemet vägrat samarbeta och förhindrat sedvanlig publicering av dagliga betraktelser. Och nu var det ena framdäcket tomt. Grannen, som berättade det, misstänkte byns pojkar. Nej, det var en stor och vass skruv, långt in mot bilens m
 • Möten, virus och mänskor, del 639Idag igen. Som flyttmänska möter man allehanda. Och det är inget brott mot tystnadsplikten, ty situationerna är vanliga och många: man eller kvinna har bott i lägenheten i femtio eller sextio år, den äkta hälften har dött, nu är det dags för den nästsista flyttningen - den til
 • Möten, virus och mänskor, del 638Lagen, säger Svebilii gamla katekes, är av naturen någorlunda känd men evangelium är en djupt förborgad hemlighet. Evangelium? Vad är evangelium? I Kalle Anka ser man stundom hur en knippe gröna sedlar får vingar i de agerande ankornas tankebubblor, när ekonomiska komplikat
 • Vad du behöver veta för att få företagskredit Precis som med alla stora beslut i livet är det bäst att alltid tänka efter före du agerar. Oavsett varför du behöver en företagskredit är det viktigt att göra ordentligt med efterforskningar. Jämför olika långivare med varandra innan du bestämmer dig. Kontakta dem gärna och
 • Möten, virus och mänskor, del 637Man hade rest höga stängsel kring idrottarnas inkvartering i Otnäs. Vi som bodde i studiebostäderna invid fick alltså betrakta världsstjärnorna genom ståltrådsnät; det kändes som en djurpark. En som jag identifierade var Willie Banks, en av världens främsta trestegshoppare. Om
 • Möten, virus och mänskor, del 636Förr fanns här en busstation. I busstationen fanns ett stort café och väntrum. Nu står utrymmena tomma. Jag är på väg till grannstaden, ca. trettio kilometer, och söker bussarnas avgångstider. Förr fanns de på en stor tavla, väl synliga för alla. Nu? En liten lapp med Matka
 • Möten, virus och mänskor, del 635Jag fick ett paket kaffe. Ett paket bortkommet, "föråldrat" kaffe. Hon som gav mig det hade flera paket i sitt skåp. Hon hade gett mig dem alla, om inte min anständighetskänsla förbjudit mig att ta emot dem. Det finns nämligen på dessa paket en liten notering där det fr
 • Möten, virus och mänskor, del 634Det är redan ett antal år sedan förvånade läsare såg en annons i vår största finskspråkiga tidning, där ett antal kända politiker tycktes rekommendera firmans produkter. Där fanns dåvarande statsministern och flera andra prominenta politikers namn. Men bara deras namn. De foto
 • Möten, virus och mänskor, del 633Jag halvligger, bänk, vid sjöns rand och ser på molnens tåg... Denna märkliga morgon är det två skikt av tunna moln på himlen och de rör sig åt olika håll. Hur det kommer sig, kan... - Det säregna med denna strand, säger plötsligt en gammal man som omärkligt uppenbarat sig
 • Möten, virus och mänskor, del 632Den 20 juli 1982 var en av sommarens hetaste dagar. Först på kvällen, efteråt, kom regnet och åskan. Man kan börja eller sluta en tideräkning när man vill. Man kunde börja år 40 idag. Fyrtio år är en lång tid, längre än en generation i historievetenskapen. Inget barn är fyrtio
 • Möten, virus och mänskor, del 631"Stor sensation! Stor sensation! Andersson har förskingrat en miljon!" Fast jag inte vill se dem, tvingar medierna på mig rubriker. Nu publicerar man namnet på en person som påstås ha förskingrat en större summa i den finlandssvenska jämmerdalen. Jag tänker på författaren,
 • Möten, virus och mänskor, del 630Hettan har naturligtvis varit påfrestande för en vandrare men man vänjer sig. Däremot för den med sig ett fenomen som vandringsmannen aldrig helt kan förlika sig med. Som jag gärna och ofta tagit till flaskan i hettan och äskat påfyllning vid olika stationer, har jag ständigt
 • Möten, virus och mänskor, del 629Plötsligt började det regna och hundratjugo mänskor dog. Nu var de alla européer och vid en naturkatastrof känns de naturligtvis mera döda än offer för monsuner och liknande exotiska fenomen utanför Schengenområdet. Det är dock klen tröst för tigerhjärtan även om de alla s
 • Möten, virus och mänskor, del 628På en strand står en ensam paketbil. Det kanske sover någon i den! Som bärnsten har kvällen varit, solen gick ner som ett glödande klot och nymånen syns på himlen. Inga mänskor är där. Men när jag somnat, väcks jag av knatter från mopeder och höga röster. Snart drar de b
 • Möten, virus och mänskor, del 627Än en gång vill jag återkomma till den bulgariska litteraturhistorian (del 618, den 5 juli) och vad jag där fått lära mig. Det beror på Georgi Stamatov (1869-1942), en ömsint domare och författare som i sitt praktiska juridiska värv berömde sig av att aldrig ha avkunnat en dödsdo
 • Möten, virus och mänskor, del 626Ett stycke in i skogen står en barnvagn på sned, halvvägs nere i ett litet dike. Det är en lätt kärra, en sittvagn, den verkar helt ny och den är lastad med två fönsterrutor med karmar lackerade i ljusbrunt. Också de ser nya ut. Ingen syns till i närheten. Som jag alltid är
 • Möten, virus och mänskor, del 625Lavrentij Pavlovitj Berija hette Stalins säkerhetschef. Han föll i onåd år 1953 och dömdes till döden, en dom som genast verkställdes. Prenumeranterna av den sovjetiska encyklopedin fick sig därefter tillsänd en uppmaning att skära bort den långa artikeln om honom och ersätta
 • Möten, virus och mänskor, del 624Bland papperen finner jag en liten skrift, författad av en (avlägsen) släkting till mig. Jag har träffat honom men lärde aldrig känna honom närmare. Han ger i skriften exempel på mänskliga synder och bland dessa exempel finns följande: Du befinner dig i det rum där familjen in
 • Möten, virus och mänskor, del 623Rundradion har börjat systematiskt sända referat från olika extremsporter. Också det ett tidens illavarslande tecken. Efter gårdagen (del 622) följde en ännu varmare dag, temperaturen överskred trettio grader. Bilen är inne för en liten operation och jag tog mig därför gående
 • Möten, virus och mänskor, del 622- Nej! När man vandrar kring i staden en rekordvarm kväll gäller det att ta vara på skugga, på fläktar från havet, på vatten och vila. Vid Kaserntorget sätter jag mig på en stol på trottoaren som inte är avsedd för mig. Jag blir inte bortkörd. Tvärtom frågar nattklubbens or
 • Möten, virus och mänskor, del 621Den fagraste blomstersäsongen är förbi men åtminstone i huvudstadsregionen sträcker små motorcykelpoliser blygt ut sina huvuden i dikesrenarna i kväll. Och folk kör sakta. Välan, vem följer nu min håg till mången vild biljakt i min ungdom och barndom? Det hände sig ibland a
 • Möten, virus och mänskor, del 620Mina vänner i det tidigare inlägget (del 617, den 4 juli) förutsatte ingalunda existensen av ett medvetande hos bilar. De skapade tingen tjänar Skaparen utan avsikt. Dock blir berättelsen på hälft om jag inte också relaterar dagens upplevelse. Jag körde en annan, främmande
 • Möten, virus och mänskor, del 619Två män sammanträffar jag med för en mindre skriftlig formalitet. Den ene är driftig och pratför; han är affärsman. Hans kumpan är en tystlåten man i sextioårsåldern, jordbrukare. Den äldre sitter tyst. "Hans konst att tiga är beundransvärd", för att citera Gullbergs väpnares
 • Möten, virus och mänskor, del 618Den bulgariska litteraturhistorian jag tillskansade mig (del 607, den 24 juni) bjuder som väntat på intressanta lärdomar. Det gäller bl.a. sanningar jag ofta anat men inte sett uttalade expressis verbis. Konstantin Kostenečki föddes på 1300-talet och tillbringade långa tider i
 • Möten, virus och mänskor, del 617Det äkta par jag skulle ha skjutsat (del 610) var övertygat om att händelsen hade en mening. Det var den enda resa vi länge diskuterat och planerat och det var den enda gången bilen gjorde på detta sätt. Både före och efter har den startat prickfritt, många gånger och utan undant
 • Möten, virus och mänskor, del 616Det syns faktiskt på henne. Hon har ett glatt och hjärtligt leende men här glimtar det bara kort till ibland, där hon står i kön till kassan. Och hennes skygga blickar åt olika håll hör inte till hennes gängse beteende. Hon bär inte mask. Det gör inte jag heller och det
 • Möten, virus och mänskor, del 615På golvet står en hög, vit spegel lutad mot väggen. Rummet är litet, fönstren har gammaldags handtag. Där finns en enkel säng med vita stolpar. En stor affisch i svartvitt med Marilyn Monroe pryder väggen. Under fönstret en liten mörk soffa för två, framför den ett lågt
 • Möten, virus och mänskor, del 614Man blir imponerad. Som filosofin var det ämne där jag inledde mina akademiska studier får jag ibland frågan vad filosofer egentligen studerar. Det vet jag naturligtvis inte nu heller, jag bytte också rätt snart till sundare ämnen. Men för en tid sedan fick jag frågan av en
 • Möten, virus och mänskor, del 613Testa, vad du egentligen är för en Uv! Ja, så löd faktiskt rubriken till en artikel på den statliga Rundradions hemsida. (Fast på finska: Testaa, kuka olet Huuhkajista.) Först bör man klargöra förutsättningarna. Uppenbarligen avses inte en rovfågel i familjen Strigidae utan
 • Möten, virus och mänskor, del 612Ingen ända skönjes på den heta böljan! skriker den ena pestflaggan. Det andra reklamfinansierade mediet försäkrar för sin del att en kallfront nu håller på att sluta Finland i sin isande famn! Och folk som, trots allt, köper dessa tidningar kanske tänker att det väl blir i
 • Möten, virus och mänskor, del 611I Karlstad regnar det och är kallt. I Villmanstrand skiner solen och det är ovanligt varmt. En tisdagskväll ser jag att Rundradion sänder en nationell friidrottstävling och en privat kanal bjuder samtidigt på en rikssvensk motsvarighet. Och i vår underliga värld kan jag nu föl
 • Möten, virus och mänskor, del 610Jag känner en man som - ja, känner och känner, jag vet vem han är - på själva midsommarafton råkade ut för ett tragiskt missöde. Tragiskt för hans passagerare. Själv är han känd för att uthärda alla små motgångar med stoiskt jämnmod. Det gör den som drabbats av en stor. Lik
 • Möten, virus och mänskor, del 609Greven av Malta och jag befinner oss nu i samma predikament. Sagda ståndsperson har som känt en benägenhet att halta, en åkomma som aldrig kommer till synes av den enkla anledningen att hältan hos honom drabbat båda benen. För några dagar sedan råkade jag ut för en olyckshä
 • Möten, virus och mänskor, del 608Utan behörighet i form av köpavsikt sätter jag mig till vila på en stol på trottoaren, tillhörig en restaurang. Två män på vardera sidan känner igen varandra och inleder ett samtal genom och över mig. Det framgår att de båda har välavlönade och kvalificerade arbeten och nu har
 • Möten, virus och mänskor, del 607Mycket få turister ser man denna sommar. Men vid bordet invid sitter plötsligt ett livligt sällskap på åtta personer. Och de åt och drack, och de drack och åt, och så talade de såhär: Това не означава нищо особено. Ако искате, можете да разберете. Inte var det ryska och inte u
 • Möten, virus och mänskor, del 606- ELME-RI!!! Jag tror att det är storasyster och lillebror. Storasyster, kanske 16-17 år, sitter på en bänk i solen medan Elmeri - tre år? - inspekterar lekplatsen. Andra finns där inte i dag förutom en gammal farbror på en bänk i skuggan som iakttar dem och berättar för vä
 • Möten, virus och mänskor, del 605En gammal man reser sig mödosamt ur sin lilla bil. Med svag röst påkallar han min uppmärksamhet. Jag måste gå närmare för att uppfatta hans ärende. Han vill veta om det finns någon bensinstation i närheten. Eftersom vi befinner oss på en plats där en sådan var belägen för t
 • Möten, virus och mänskor, del 604Det är trettio plusgrader när jag plötsligt börjar frysa. Med hjälp av kallt vatten återfår jag dock värmen. Min paradoxala reaktion på den ovanliga hettan är ändå lindrig. De äldre grannarna på vardera sidan plågas. Men om den frälsta skaran heter det: "Och solens hetta sk
 • Möten, virus och mänskor, del 603Romansen med G. (del 597 och 600) måste avslutas. Detta efter att hon av misstag först tillskrivit mig på norska (tidigare kontakter har skett på finska) i en maskinöversättning och i ett annat meddelande använt ett annat förnamn på sig själv. Värre är dock att hon talar om
 • Möten, virus och mänskor, del 602Vid kaffebordet berättar den gamla om en s.k. "kändis" som bott i grannhuset. - Hon dog i en sjukdomsattack när hon var ute och motionerade. Det var där borta, hon brukade springa upp mot skogen... - Mamma! säger dottern, vänligt men bestämt. Det var i Norge hon dog på sin
 • Möten, virus och mänskor, del 601- Du skall absolut! - Utnyttja erbjudandet! Som tvillingarna inte bara är identiska utan bilkunniga därtill, följde jag deras råd. Under mitt avlånga liv har jag aldrig tidigare tecknat försäkringar utöver de obligatoriska men nu rådde de mig att ta en "delkasko" med ers
 • Möten, virus och mänskor, del 600Korrespondensen med G. (nr. 597) blir allt mera olustig. Svaren på mina enklaste frågor uteblir eller är undvikande och förvirrade. Däremot följer G. den utarbetade modellen när det gäller att binda offret. Det gäller att inte ge tid till eftertanke och att redogöra för många
 • Möten, virus och mänskor, del 599Det var kommunval i republiken. Vid min framskridna ålder har en trogen röstare redan hunnit utöva det som kallas en medborgerlig plikt (det är ingen plikt eller skyldighet, rösträtten bör också innefatta rätten att låta bli) ett överraskande stort antal gånger. Då jag tro
 • Möten, virus och mänskor, del 598Till min ensliga morgonstrand kom en äldre man jämte en yngre man på cykel. D.ä. tilltalade mig på engelska - han lät brittisk: - Och inga krokodiler i vattnet? - Nej, sade jag, inte här. Men jag tyckte jag såg två stycken där borta vid den andra stranden. - Det är ha
 • Möten, virus och mänskor, del 597I bjärt brott mot mina höga principer vill jag berätta om en pågående romans. Detta därför att denna romans är renons på äkta känslor - från båda hållen. Vi kan kalla henne G. På en sajt för diskussioner, chattande och bekantskaper kontaktades jag oväntat av denna ryska kvi
 • Möten, virus och mänskor, del 596Han fick sitt paket och vandrade hemåt. Det var inte lång väg och dagen var het men ändå kom han sig inte för att gå in i huset. Han vandrade vidare utan något egentligt mål. Många mänskor rörde sig ute. På trottoarserveringarna satt glada mänskor som glömt den långa tiden
 • Möten, virus och mänskor, del 595Det hände för flera årtionden sedan, i Lovisa av alla jordens städer. Jag körde genom staden på kvällen och av någon anledning fick jag för mig att jag måste tala med en person jag såg. Jag stannade bilen och gjorde det och det var ett viktigt samtal. Idag hände en likadan
 • Möten, virus och mänskor, del 594Har hon drunknat? Tänk om hon drunknat! Morgonen var tidig och regnig. Kring sjön fanns privata villor men en remsa på hundra meter hade upplåtits för allmänheten. Och där låg en stor, röd plastkasse ensam i sanden. Ingen syntes till. Till slut granskade jag kassens
 • Möten, virus och mänskor, del 593Måste de klippa gräset ideligen? Där växer ju maskrosor!
 • Möten, virus och mänskor, del 592Våningshuset bakom mitt Tusculanum har de nu lyckats ytterligare förfula. Ett slags metalliknande konstruktioner på balkongerna ger lägenheterna tycke av byrålådor. Gluttoms! Jag har betraktat deras ut- och ingång länge nog för att ha lärt känna dem åtminstone till det yttre.
 • Möten, virus och mänskor, del 591Troligen fanns det hemliga, underjordiska gångar. Kanske likadana som de Fantomen begagnade sig av för meddelanden till överbefälhavaren. På annat sätt kan jag inte förklara att Näcken (singularis) bodde i två olika gårdsbrunnar i Kaskö. Mina farföräldrars och en bekant familj
 • Möten, virus och mänskor, del 590Det är i princip smickrande att bli citerad (med gillande) långt efteråt men det är inte fullt lika behagligt att tillskrivas ord man aldrig har sagt, aldrig kan ha sagt. Pådyveln ifråga hävdade entusiastiskt att jag för x år sedan uttalat mig på sätt som är otänkbara, även om
 • Möten, virus och mänskor, del 589Vid landsvägen står ett gammalt hus och i det huset är en blomsterhandel belägen. Vid blomsterhandeln stod en handskriven skylt som förkunnade: "Erbjudande! Violer endast 1 euro/st." Men på andra sidan vägen växte vilda violer i gräset. På vägen mötte jag också en dvärg som
 • Möten, virus och mänskor, del 588- Då far vi! sade jag. - Hur gör man? sade han. Det var svårt att förklara. Jag lovade att köra honom hem - från Åggelby, ungefär, till Gröndal, ungefär. Det han ville veta var hur man gör för att hitta. Hur kan man bara sätta sig i bilen och veta vilka vägar man skall ta f
 • Möten, virus och mänskor, del 587När man lämnar ett sammanhang där man tagit sig an en hopplös uppgift, då är själva misslyckandet den enda framgång man räknat med från början. Ändå är det en lättnad. Om detta talade jag med en Vän. Det betyder inte att räven och igelkotten hos Berlin har bytt roller. Hon
 • Möten, virus och mänskor, del 586Att jag återkommer till ämnet, beror på att jag bytte tankar med en Vän. Det var skrämmande att dra sig till minnes alla jag kände, och några hon kände, som Alkoholen tog och förde bort. Nu när jag lämnat orten. Man stod på stranden och såg dem driva bort, utom räckhåll, utom
 • Möten, virus och mänskor, del 585- Herrn! Han har visst något ärende. Tilltalet är på finska - 'herra'. En liten man, inte gammal, blekta jeans, sliten ryggsäck. - Herrn! Om det skulle finnas några slantar... Koreografin ger också uttryck för ömkansvärdhet. Diagonalt över servicestationens asfaltera