Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 760Det var butiken, det var lopptorget. Ännu en sak innan jag ilar vidare genom denna stad. Bensin. Det är kallt och när jag tankat min gamla bil i automaten har mekanismen till luckan på bensintanken frusit. Den går inte att stänga. Det kan inte hjälpas, jag måste be om hjälp
 • Möten, virus och mänskor, del 759Sedan åkte jag vidare och styrde mina veckoslutssteg till lopptorget i den finskspråkiga staden. Jag brukar besöka det ibland. Portarna var stängda. Snön låg orörd framför dem, trots att skylten förkunnade att det skulle vara öppet. Under skylten stod en liten och ilsken kv
 • Möten, virus och mänskor, del 758Expediten är utländsk, så bara för övnings skull brukar jag byta några ord med henne på hennes eget vilda tungomål. Det är rätt länge sedan jag varit här senast och hon är en av de få kvarlevande mänskor som verkar bli uppriktigt glada att se mig. - Pfuffuch! säger hon glat
 • Möten, virus och mänskor, del 757Nya rapporter kommer nu slag i slag - eller borde jag skriva "slag på slag"? Vi har grundlagar och rättigheter som kallas mänskliga, därför att de bör vara allomfattande. Men när de prövas av verkligheten, förefaller de vara av noll och intet värde. Jag har några gånger drö
 • Möten, virus och mänskor, del 756Är det kölden som får katten att jama? Kanske det. Det är ändå elva minusgrader när jag ger mig ut på kvällspromenad. Sagda jam för mycket med sig. Jag har sett en katt som frusit ihjäl och stelnat. Jag var sju år då och den stod som en staty, liksom hejdad mitt i steget, p
 • Möten, virus och mänskor, del 755Hon berättade att hon skulle gå och äta. Men hon nekades inträde. Hon är inte vaccinerad. Här, där jag bor, är det mycket, mycket tyst. Inga feminister skriker. Regnbågsfolket demonstrerar inte. Fotbollslag knäfaller inte före matchen. I andanom ser jag den gula triang
 • Möten, virus och mänskor, del 754När jag som bäst behövde den, svek mig en elektronisk Mojäng. Den är sönder. (Jag hade en bekant som bott i Sverige. Hon skrev en lapp med "Trasig" i st. f. "Sönder" vid dörrklockan. De är inte kloka, de där svenskarna.) Jag styrde min väg till varuhuset som utlovar ett jätte
 • Möten, virus och mänskor, del 753Hon är sysselsatt på halvtid med att rådda till förhållanden mellan hennes vänner och bekanta. Det var med avsikt jag skrev "halvtid", annars skulle någon läsare få för sig att jag överdriver. Hon är pensionerad och tycker om att lägga sig i. Hon har både dator och mobiltelefo
 • Möten, virus och mänskor, del 752Skogen är tyst och mörk. Norrskenet prasslar i fruset gräs. Från gravgården går en grusgång till världens marknadstorg. Och där! Skrik och elektriska skrän och en storgran med alla migränarna i bultande blått! Som ett extatiskt äckelsemöte med mammonspräster på alla håll och p
 • Möten, virus och mänskor, del 751Sin frånvaro är vad adventsljuset skiner och blänker med, där det inte sprider sin milda glans över bygden. Det tomma fönstret är mitt. Jag har över huvud inte tänkt på saken förrän jag närmar mig det utifrån. I andra fönster lyser det alla. Ljusstakar, stjärnor, kringlander m
 • Möten, virus och mänskor, del 750Det är rätt kallt ute när en klagolisa stannar mig på trottoaren. Hon har klagomål att framföra. Är det verkligen nödvändigt att jag parkerar min bil nedanför hennes fönster? Först blir jag irriterad. Det är en parkeringsplats och den är tydligt utmärkt som sådan. Det finns
 • Möten, virus och mänskor, del 749Men vinterdäck eller ej, det finns ingen rationell förklaring till att jag klarat mig med livet i behåll. Jag är alltså lagligt beringad när jag styr mot butiken. Den öppnar klockan 6:00. På den korta vägen kommer ett häftigt snöfall. En minut före eller två, då jag svänger in
 • Möten, virus och mänskor, del 748Litet snö och en gnutta kyla skapade hjulstämning. En granne berättar att polisen stannat alltför optimistiska trafikanter. Därför beslutar jag mig för vinterdäck. Medan jag ligger där utspridd på marken kommer en annan, gammal granne. Hon frågar ängsligt: - Inte tänker
 • Möten, virus och mänskor, del 747En tid var det på modet att tala om 'emotionell intelligens'. Kanske är det modernt ännu. Begreppet är diffust och motsägelsefullt men det gav uppslag till många pocketböcker och många amatördiagnoser. De flesta som ansåg sig vara i besittning av denna form av intelligens, ans
 • Möten, virus och mänskor, del 746På morgonen är världen ny. Här har ingen, ingen gått före mig. Inte John Locke en gång. Affärerna har inspirerats av det vita, de ställer ut julgubbar och krimskrams. Varför? Där på hemön vet jag att man gör på samma sätt. Fastän väggarna stinker av svek, fastän ondska d
 • Möten, virus och mänskor, del 745Jag måste ut! Man kan inte sitta inne hur länge som helst, hur många dagar som helst. Jag fann mig till slut på ett ställe som kallade sig Konditori. Det är antagligen benämningen på ett café som har litet dyrare priser. Men vad gör man. Jag måste ut! Vid bordet intill m
 • Möten, virus och mänskor, del 744Det var en svår storm i Kanada härförleden och katastrofministern uttalade sig om ovädret i BBC. - Det är utan tvivel klimatrelaterat! sade han. Och jag som trodde att det var bara i Sverige som ministrarna kläcker sådant. Jag vill inte gå åt rikssvenska politikers språk
 • Möten, virus och mänskor, del 743Han lyste upp då han såg Sionsharpan. - Läs! sade han. Så då gjorde jag det: O, tänk när livets dag förrunnit, Och evighetens morgon gryr, När livets strid för dig försvunnit Och tiden med dess små bestyr, När du får lämna jordens dalar, Där foten sårats mången gång
 • Möten, virus och mänskor, del 742De är färdiga nu, de nya höghusen i en helt annan stad. Lyckliga knytt har redan flyttat in, såg jag senast jag åkte förbi. I går. Medan byggandet ännu pågick, fick jag en förfrågan om jag ville flytta in i en av de nya lägenheterna. Byggherren ville se mig som hyresgäst.
 • Möten, virus och mänskor, del 741Först trodde jag att jag fått en idé. Sedan insåg jag att lampan som tändes var ett olagligt ljusalarm. Den som gärna vandrar i höstmörker vill inte bli blottställd på trottoaren av bilägare som utsträcker sin ängsliga försiktighet ända in på allmän gångbana. Min far berätt
 • Möten, virus och mänskor, del 740Det var ett bokbord och han tittade länge och övervägde och så valde han en som fick mig att kommentera valet för försäljaren bakom bordet. Det var nämligen ett litet verk som är svårtillgängligt men mycket givande. - Det var ett gott val, sade jag till försäljaren. - Han to
 • Möten, virus och mänskor, del 739- Var vill du ha din grav? Hennes fråga kom överraskande. Knappast var den heller så allvarligt menad som den blev uppfattad. Det är dock en fråga som ökar i aktualitet för varje dag. Men svaret är givet: på den ö i Åbolands skärgård, där mitt hem finns. Vilken oväntad g
 • Möten, virus och mänskor, del 738När jag slår på datorn - jag vet inte vad jag kan göra åt saken - visas alltid något natursceneri på skärmen tillsammans med en beledsagande text. Idag stod där: "Det här fältet med vildblommor är vackert som ett konstverk." Verkligen? Jag vet inte hur den jämförelsen s
 • Möten, virus och mänskor, del 737Boken var ett fynd. Liten och kompakt, med över femhundra sidor, av utsökt kvalitet och smak vad gäller både formgivning och innehåll. Det är ett verk på franska, det är skrivet av en professor vid Sorbonneuniversitetet, det avhandlar Frankrikes litteraturhistoria just på d
 • Möten, virus och mänskor, del 736Men jag vandrar vidare längs hyllorna. Det grötiga inlägget i det föregående (734) får mig att stanna i begrundan inför en del andra livsmedelsrelaterade men imaginära yrken. Det finns inga russinskrynklare. Apelsinmålare är också ytterligt sällsynta, bara någon gång under för
 • Möten, virus och mänskor, del 735Vilket geschäft de bedriver! Och detta skall man få höra på Martindagen. Det var en bekant som i förbifarten talade om att man införskaffat "heligt vatten" från någon kyrka i huvudstadsregionen och skulle föra det till någon törstande - jag vet inte om det skall anbringas ell
 • Möten, virus och mänskor, del 734Det är en underlig maskin, och vad kan man göra med den? Man kan koka gröt. Man kan koka gröt. En dänga klättrar upp i hågen på mig där jag står vid butikshyllan. Det är Ulf-Peder Olrogs "Kom och köp konserverad gröt". Här har vi grötarna nu. På 40-talet var det ett skäm
 • Möten, virus och mänskor, del 733Det verkar som om de äntligen har vant sig, mänskorna i höghuset nere i backen. Eller resignerat, borde man kanske kalla det. Högtalaren som jag riggat upp där utanför startar jag med fjärrkontroll så fort jag hör det minsta bjäbbande på morgonen. Jag spelar upp hundskall i
 • Möten, virus och mänskor, del 732Så haltar man vidare då (fast utan hälta). Läkarnas misstankar kommo på skam och det, som läkare kommer åt och kan undersöka, visar inga oroande tecken. Men i gathörnet mötte jag en man som strålade av hälsa. Det var inget annat särskilt med det än att jag trodde att han va
 • Möten, virus och mänskor, del 731Det var en tråkig och halvfull linje i utkanten av huvudstaden. Längst framme satt två män, som samtalade. I övrigt var mänskorna tysta och det hördes vad de talade om. Chauffören var en färgad kvinna. Hon stannade bussen, vände sig till de samtalande männen och sade til
 • Möten, virus och mänskor, del 730Den här sjön är som en amfiteater. Åtminstone den del av stranden som är offentlig. När man kommer dit ensam på kvällen är det alldeles mörkt. Sommarstugors fönster lyser i fjärran men när man vandrar ner längs de många trappstegen måste man bara lita på att varje trappsteg är på
 • Möten, virus och mänskor, del 729Jag kolliderade med ett barn. Det var mycket litet och mycket väluppfostrat och det sade "Sorry!" när det reste sig. Det fortsatte sin vandring utan att förete synliga skavanker. Det hade en mobiltelefon i händerna. Det förundrar mig att dessa små varelser över huvud klarar
 • Möten, virus och mänskor, del 728Men vart försvann alla de livsmedelsaffärer som fanns här förr, när jag aldrig besökte dem utan framlevde min tillvaro i barnslig förtröstan på att allt skulle serveras mig? Här fanns ett café. (Det hette faktiskt Corona.) Nu säljer man maskiner. På andra sidan gatan har bu
 • Möten, virus och mänskor, del 727Det är höst men det regnar inte. Den lilla bron över ån har på ena sidan av körfältet en bred gångbana. Mitt på denna gångbana finns ett fotavtryck, ett enda. Det är avtrycket av en stor fot och det ser ut som om den varit iklädd en strumpa. Tårna kan inte urskiljas men avtry
 • Möten, virus och mänskor, del 726Den dyraste vägen mellan två punkter är en busslinje. Taxi åker jag bara vart trettionde år eller så men denna gång ställde sig en privat bilskjuts förmånligast. Huvudstadens trafikverk har nämligen lyckats skapa ett sådant regelverk och till den grad försvårat och fördyrat in
 • Möten, virus och mänskor, del 725Maskungen satt ensam och trist vid en kopp te. Hennes vaccinerade systrar var ute och roade sig, om nu inte på Slottet, så bara några kvarter därifrån. Där har en social förening sitt kvarter och där bjuds på gemenskap och samvaro. Maskungen bligade på en pumpa, som dykt up
 • Möten, virus och mänskor, del 724- Onko sulla käteistä? sade finnen i kassan. Han ville veta om jag kan betala med kontanter. Bankkort utan kredit är också 'kontanter' men det iddes jag inte upplysa honom om. Och visst betalar jag alltid med sedlar eller mynt, när jag har sedlar eller mynt. Av princip. Nu
 • Möten, virus och mänskor, del 723Det näst mest vansinniga är att de låter en "kvinnlig" boxare göra propaganda för en anticancerkampanj på en lapp vid matbutikens kassa. Sloganen säger: "Vi" (vem som innefattas, framgår inte) "känner inga gränser". Nej, verkligen inte! Man tränar - hårt - för att slå och miss
 • Möten, virus och mänskor, del 722Det är dödsäsong för begravningsbyrån och på sistone har jag ofta mött limousiner med lik i lasten på min väg till butiken. Hur man talar om döden och de döda varierar med ålder och närheten till slutet men jag minns också en krematorievaktmästares förklaring och ursäkt: den j
 • Möten, virus och mänskor, del 721Uppe på backen stannade polisbilen med blinkande ljus bakom en taxibil. Poliser hoppade ut. Jag vandrade förbi medan jag låtsades att jag inte stirrade. Man gick med hund. Man letade efter något i terrängen. Kan jag rå för att jag påminde mig en skämtteckning jag sett en gå
 • Möten, virus och mänskor, del 720Sådan var min pojkbokslukariver då att jag inte bara läste alla böcker med de gröna ryggarna utan även några av de röda. (Kitty var dock detektiv.) En av de gröna, som inte låter sig jämföras med de i det föregående nämnda, berättar om en grupp pojkar i ett ishockeylag som rus
 • Möten, virus och mänskor, del 719Den initierade vet vilken författare och vilka böcker jag syftade på i det föregående. Också den som inte varit i Sverige låter sig ryckas med av skildringen av hur ett lågserielag går mot ärans höjder, en division per år, under en gammal elitspelares tränarskap. På den pro
 • Möten, virus och mänskor, del 718Några halvvuxna pojkar spelar fotboll i en inhägnad på skolgården. Bollen flyger över stängslet och rullar åt mitt håll. Jag tar en kort ansats och... ...drar mig till minnes landskampen mot Norge. Det är inget behagligt minne. Norrmännen var överlägsna den gången. De var s
 • Möten, virus och mänskor, del 717Denna avlånga dag får jag två samtal från två personer som utsatts för diskriminering. Nej, inte för deras hudfärgs skull eller för något annat som skulle få en feminist att reagera. Utan för deras tro, för deras religiösa övertygelses skull. Också den skyddas av grundla
 • Möten, virus och mänskor, del 716Det var ett stort projekt och det innebar mycket arbete när föreningen skulle rusta upp den gamla lagerbyggnaden. Jag var med på ett hörn. Där fanns många arbetslösa som nu var sysselsatta av kommunen. Hon som målade. Han som göt golvplattorna. Han som satte in nya fönster. Oc
 • Möten, virus och mänskor, del 715Det var en gång för länge sedan en professor, som frågade varför jag aldrig går på teater. Eller ser på filmer, kunde han ha tillfogat. Sedan dess har jag grubblat på svaret. Men nu läste jag en nyhet på BBC:s sida - det var en skådespelare som av misstag (tror man, preliminär
 • Möten, virus och mänskor, del 714Nu är den vår utbruten som E A Karlfeldt kallar höst. På sommaren när här är hett och trångt, då är plagen fullsatt. Men i stormen, den svala och sköna, är den tom. Tidigt på morgonen möter jag dock ibland en medvandrerska, en enda. Hon kommer från andra hållet. Hon har int
 • Möten, virus och mänskor, del 713Det fanns gott om lediga parkeringsplatser. Men snabbtänkt som hon föreföll vara, insåg hon att det skulle innebära en promenad på över tjugo meter att stanna på någon av dem. Så hon körde i stället upp på trottoaren alldeles invid kiosken. Därvid krockade hon med en gul br
 • Möten, virus och mänskor, del 712En gammal släkting besökte jag idag. "Möten, virus och mänskor" heter bloggen. Att viruset gjorde sig påmint, det försäkrade sig personalen om. Men mänskors möte? Ja, stundvis, som i dimma. Ships that pass in the night, And speak each other in passing, Only a signal s
 • Möten, virus och mänskor, del 711Vad heter jag? Ja, inte Kurt i alla fall. Men hur vore det att heta Kurt? Kurt är kort. Kurt är bra och (finlands)svenskt och redigt. Det är en kortform, som tidigare också stavats Kort, av namnet Konrad. Från lågtyskan. (Den kallas också plattyska och ville man vara rol
 • Möten, virus och mänskor, del 710Deras misstanke var nog befogad. Det jag uppfattade av samtalet var följande: "...med utländsk bakgrund. Och nu vill de ha hit flera av dom - ." Där bröts det abrupt i samma stund som de fick syn på mig. De betraktade mig tyst och jag läste deras gemensamma tanke: "Vi misst
 • Möten, virus och mänskor, del 709Viktigt inte rätt det med så ordföljd är. Det vållar inga större problem att förstå ett meddelande ändå. Rtätsvatninegn är också en lyxvara att undvara. Men oreda på tankenivån kan vålla bekymmer. Kalla dem V, M och N, de tre som regelbundet deltar i en cirkel där jag förvä
 • Möten, virus och mänskor, del 708De är fullvuxna, nyktra män. Men sällan har jag sett eller hört någon ha så oförställt och hjärtligt roligt som de hade, när den ene läste högt från ett filosofiskt verk ur min bokhylla. Det var en seriös text och jag fann inget skrattretande i termerna - nej, inte just då
 • Möten, virus och mänskor, del 707Vid övergången kolliderade bussen med tåget. Följ gatan västerut, förbi farmors och farfars hus, ner till stranden! Under björkarna låg båten. På andra sidan sundet bodde farmors syster. Hon rodde över i en blå eka. Hon hade höns och av hennes man fick jag en uppslagsbok. I
 • Möten, virus och mänskor, del 706Vad kan hon göra? Arbetslös i tolv år nu - nej, fjorton blir det. Hon borde städa hemma. Hon borde reda upp sina papper. Hon borde skaffa intyg. Hon borde fara till biblioteket för att få kopior. Bussresorna är dyra. Men det mesta sköts via internet nu. Hon behärskar
 • Möten, virus och mänskor, del 705Hösten blåste fåglar över himlen: söderut, söderut. Det var gässen som sträckte; kajorna, sotflagor från morgonhimlens eldsvåda, virvlade runt under molnen. Och på jorden gick jag. (En vitkindad gås jag känner avslöjade för mig deras hemlighet: de ljuger aldrig. De behöver
 • Möten, virus och mänskor, del 704Det hus, där förr jag bott, det håller de nu på att renovera. Som ett tomt äggskal står det och mellan ytterväggarnas gråblanka rutor är rummen fulla av tomhet. Det var i min ungdom jag bodde där. Mina syskon har flyttat långt bort sedan dess; mina föräldrar ännu längre. O
 • Möten, virus och mänskor, del 703Palilali och ekolali lämnar jag därhän, det jag nu talar om kan inte nödvändigtvis definieras som tvångsmässiga upprepningar. Utan det är en vana någon tillägnat sig - tillägnat sig, att dubblera ord eller uttryck. Vi har haft en statsminister med den vanan. Igår lyssnade jag
 • Möten, virus och mänskor, del 702Det är ett känsligt ämne. Överkänsligt, till och med. För visst har jag bekanta som menar sig vara utsatta för strålning. Några av dem räknar sig till de elöverkänsligas led, en av dem har gått så långt att den tapetserat sin boning med skyddande folier kring sängen. Och tv
 • Möten, virus och mänskor, del 701Hennes fjärrskådande ögon blickade ut över den höstliga vattenytan. - Urinvånarna i Australien, sade hon, kan inte alls begripa varför vi är så bundna av telefonerna. Om de har något viktigt ärende till någon, kallar de telepatiskt på honom eller henne och så möts de och samta
 • Möten, virus och mänskor, del 700Av en händelse stötte jag på mig själv. På två olika platser, dessutom. Och slutsatsen jag drar av detta är att jag också förekommer på en mängd andra platser utan att själv vara medveten om detta. Var? Varför? I vilket sammanhang? När jag gjorde mina första spån hade lokal
 • Möten, virus och mänskor, del 699Han var ännu inte femtio fyllda då han fick sin första hjärtattack. - Men jag har alltid arbetat hårt. Också på semester och fritid har jag haft olika former av extraknäck. Mina föräldrar hade också ett hårt liv - man kan säga att min mor arbetade ihjäl sig. Så olika faller
 • Möten, virus och mänskor, del 698Min bil stod på den sista av de numrerade bussplatser som tidigare bredde ut sig som en solfjäder runt klocktornet vid gamla busstationen i Helsingfors. Jag tror de gick västerut därifrån, mot Esbo och Kyrkslätt. En äldre man och någon som tydligen var hans son närmade sig och
 • Möten, virus och mänskor, del 697Jag antar att givmildheten minskar när olyckorna är självförvållade. Haiti har haft sina naturkatastrofer men de har också ställt till en inrikespolitisk oreda. Pengar till Afghanistan? Ja, till vem går de pengarna och till vilka ändamål? Sedan har vi också problemet med Rö
 • Möten, virus och mänskor, del 696Det är över en vecka sedan nu, jag mötte en gammal bekant. Mannen vid butiken. Han frös. Hans tobak är slut. Hans pengar är slut. Hans hälsa är inte den bästa, det syns. Och han bekräftar min diagnos med att berätta om en del av sina krämpor, när jag nu envisas. Och fråg
 • Möten, virus och mänskor, del 695Över takkanten hänger ett löv. Det är gult och brunt. Ligger man på soffan och ser mot himlen, ser man två av lönnlövets fem fingrar. Det blåser inte och därför hänger det kvar. Men redan några timmar senare har det fallit för en lätt vindfläkt. Jag vet inte var det
 • Möten, virus och mänskor, del 694Det är en vanlig höghuslägenhet och det bor ingen där. Den är tom! Jag berättade i det föregående om fyra möten med märkliga män och kvinnor. Men det hjärtligaste mötet av alla denna dag var det som inte ägde rum. Under ett antal år hinner man vänja sig vid att det bakom
 • Möten, virus och mänskor, del 693Klockan 5:36 på morgonen ringer telefonen och jag ställs av ringaren inför en rad allvarliga existentiella spörsmål. Det märkliga är att jag nu mot eftermiddagen inte kan dra mig till minnes ett enda av dem. Kanske gällde de åldrandet?
 • Möten, virus och mänskor, del 692Morgonen är kall men solig. - Det är så hemskt, säger Persona. Hennes granne - lever hon eller är hon död? - har just förts bort från sin bostad, där hon uppenbarligen drabbats av ett sjukdomsanfall och blivit länge liggande. - Det är så hemskt, fortsätter Persona, att bli
 • Möten, virus och mänskor, del 691Den fjärde av de märkliga, det var en äldre man och tvåbent informationsbyrå. Vi kom att tala om det förflutna. De mänskor jag mött och känt, dem kände han också och han kunde berätta var de befann sig just nu och hur de mådde. Han visste vilka befattningar de innehaft eller ä
 • Möten, virus och mänskor, del 690...en gammal tant. I den by där jag bodde som barn har ovanligt många uppnått hundra års ålder. Detta faktum ökar inte sannolikheten för att jag gör det - kallt statistiskt kan man ju också argumentera för motsatsen, kvoten är redan full. Men jag har inte heller några särsk
 • Möten, virus och mänskor, del 689Arbetets hjälte - närmare bestämt Det socialistiska arbetets hjälte - var en hederstitel som utdelades i Sovjetunionen och dess lydstater. När systemet brakade samman, var hon jag tänker på i tonåren (jag vet naturligtvis inte exakt). Hon kom därför inte i fråga den gången men
 • Möten, virus och mänskor, del 688I går mötte jag många märkliga män. Det bara råkade sig så och hit räknar jag också några kvinnor. En av dessa män bor på en gård där borta och när jag svängde in på hans gård, väckte jag honom. Han satt nämligen och sov i bilen. Han har förmågan att slumra till när och var
 • Möten, virus och mänskor, del 687Två av de fyra "Fingal" i det föregående föddes med silversked i munnen. Genom eget arbete och begåvning skapade de sig ett namn, så också den tredje som dock kom från enklare förhållanden. De nämns alla och kommer att nämnas i Finlands politiska eller vetenskapshistoria. Gen
 • Möten, virus och mänskor, del 686Det här gamla telefon- och adressregistret jag hittade har sparat mina kontakter i bokstavsordning efter förnamnet. Det är verkligen gammalt, de är alla döda sedan många år. Jag ser att ett mindre vanligt förnamn delades av sammanlagt fyra personer. På något sätt kom jag allts
 • Möten, virus och mänskor, del 685Om viruset fick jag ett textmeddelande av en jämnårig vän, det har uppenbarligen gått ut till en större grupp mottagare. Han skriver bl.a. följande: - Hotet om coronapass och injektionspropagandan samt manipulation med mänskors skräck håller i Finland på att utvecklas till tot
 • Möten, virus och mänskor, del 684Hund är det skällfä som invaderat min biotop med oväsen. Inte är det hundens fel. Men en stig breder ut sig utanför mitt fönster och där vandrar ägare. Tidigt på morgonen, sent på kvällen. Hänsynslösa ägare. Såg ni - hörde ni - oljudet för en liten stund sedan? En ung kv
 • Möten, virus och mänskor, del 683Ibland när jag stryker runt hörnet, står han där. Det är ett skarpt hörn så sammanträffandet är oförmodat. Men han står där med sina godmodiga händer på ryggen och ler vänligt, så redan andra gången sade jag "goddag" eller "godkväll" eller något liknande. Det bekom honom in
 • Möten, virus och mänskor, del 682Den första gången jag lade märke till det var när jag av en händelse rattat in på en rikssvensk radiokanal. Det var ett samtalsprogram och kvinnan (jag vägrar att ta ordet 'tjej' i min finlandssvenska mun ens i skrift) som ringde sade ungefär som så: - Naej, jag har ju allt
 • Möten, virus och mänskor, del 681Någonstans i Finland finns en liten, kall sjö, där fem huvuden talar med varandra. Det är mitt i september och kylan har tömt stranden på normalt folk. Över dessa huvuden flyger lika många svanar. De tre som anlände först, diskuterar teologi. De två som kom senare, tala
 • Möten, virus och mänskor, del 680Utspridd på betongen halvlåg en man. Jag skyndade förbi, jag som de andra. Hans revir var en triangel som inramades av köpcentra och ilande eftermiddagsmänskor. Han hade ett par kryckor på sin ena sida, ett öppet tobakspaket på det andra, och han halvlåg på trappsteget. När
 • Möten, virus och mänskor, del 679Det kom ett fromt brev med en fråga: hur finna sin plats i den vida världen? Det vet jag naturligtvis inte och jag svarar därför med stor säkerhet. Det finns ingen plats för dig! Den position du intar bestäms nämligen av de som finns omkring dig. Ty tron, som Luther skri
 • Möten, virus och mänskor, del 678Sigmund menade att alla våra drömmar ytterst är önskedrömmar. Förliden natt förlänades jag en eftertraktad docentur vid universitetet i Weißnichtwo, ämnet var tillämpad semaforistik och orsaken en taxonomisk avhandling jag publicerat. Minnesbilderna från mitt tacktal är lit
 • Möten, virus och mänskor, del 677Nu begriper jag. De kom från olika håll. Det var ett stort uppbåd av fartyg, eller vad man nu skall kalla dem, vid stranden - optimistjollar. Det var senaste veckoslut och morgonen var varm och vacker. Det fanns bara ett problem, det rådde ingen vind. I bleken bogserades ra
 • Möten, virus och mänskor, del 676Vad är det där? Det ser ut som små grå lyftkranar, sådana där hävarmar som man hissade upp vattnet med i gamla brunnar. Bussen kommer närmare, nära. Det är två tranor som betar på åkern! Det var länge sedan sist, mycket länge. Och sedan flyger en häger över bussen. Oc
 • Möten, virus och mänskor, del 675Jag skrev nyligen om upprepningstvång (30 augusti, 662) och jag bara måste behandla det en gång till. För jag stod i kö vid en bankautomat. Det var bara en person före mig men det tog tid. Försynt hade jag vänt ryggen mot hans kodknappande men till sist måste jag granska vad h
 • Möten, virus och mänskor, del 674Som självutnämnd inspektör för Landsvägens Vänner, händer det att jag tar en kopp kaffe. Vad är då angenämare än att rapportera om dagens fynd. LV betonar helhetsupplevelsen. Det café jag talar om finns inrymt i en ful byggnad och lokalen är antagligen ursprungligen avsedd för
 • Möten, virus och mänskor, del 673"Det är lugnt", säger rikssvenska ungdomar överraskande när man undrar hur de mår. Lugnet råder också i den marginalteckning jag igår fann i en gammal bok, som lästs och skriftligen kommenterats av flera i släkten. Det är den 19 april 1956. Hans son, min kusin, sover. Hans
 • Möten, virus och mänskor, del 672Два друга думали что подарить своему коллеге по работе на день рождения. –Подарим бритву. –Нет бритва у него уже есть. –Тогда фотоаппарат. –Нет ето у него тоже есть. И так далее. Недоумевают - все у него есть. Тут видят плакат: "КНИГА - ЛУЧШИЙ ПОДАРОК" –О! Подарим книгу! – г
 • Möten, virus och mänskor, del 671Det blåser upp, ett lätt regn faller. - Underbart! säger A., jag älskar hösten! Jag är romantiker och jag vet inget bättre än att krypa upp i sängen, tända ett ljus i höstmörkret och lyssna till min favoritmusik... Sedan far jag till H. Jag delar med mig av några jättemy
 • Möten, virus och mänskor, del 670Ännu nås man ibland av brev. Idag sticker hon från Postin ett stort kuvert från Helsingfors Universitet rakt in i tristessen. Vad vill de mig! Det visade sig gälla en undersökning med mottagare utvalda av slumpen. (Beteendevetenskapernas docenter tror ännu hårdnackat på den
 • Möten, virus och mänskor, del 669Om hon kom för sent till Frälsningsarméns gudstjänst, är felet mitt. Jag irrade denna söndag morgon i huvudstaden på jakt efter en bussbiljett. Den moderna datatekniken och digitaliseringen har effektiverat samfärdseln så, att det ibland är nästan omöjligt att hitta ett laglig
 • Möten, virus och mänskor, del 668Ja, intervjuer är inte lätta och lätt är det inte heller att beskriva ett land och ett folk. Faran är att det går som med en finlandssvensk skriftställerskas bok om Ryssland, som jag läste nu. Hennes uppgifter om och beskrivning av land och folk är både överdrivna och vilse
 • Möten, virus och mänskor, del 667- Berätta något om dig själv! Så börjar hon som intervjuar mig. Jag vet, hon vill göra ett personporträtt som är sant och äkta osv. Med denna inledning vill hon starta in medias res på det psykologiska planet, ta fasta på det som verkligen intresserar mig, etc., etc. Så jag
 • Möten, virus och mänskor, del 666Hon heter M. och hon lät sig sugas med av centripetalkraften i den lilla bibelkrets som snurrat på en höghusgård i Helsingfors. - Får verkligen [läs: lilla] jag vara med? undrade hon, tant i sjuttioårsåldern. - Ni är alla så vänliga och snälla och kloka, fortsatte hon. D
 • Möten, virus och mänskor, del 665År 1998 utkom en finsk bok där två teknologiskt intresserade författare presenterade fiktiva framtida notiser för år 2000 och de tjugo därpå följande åren. Man föreställde sig bl.a. att den första hjärttransplantationen från svin till mänska utförts, namngav patienten och besk
 • Möten, virus och mänskor, del 664De som varit med om att tvätta manuskript vet hur det kan vara. Före datorernas tidevarv kunde ett manuskript som korrigerats av upphovsmannen själv vara fullt av hans tättskrivna kråkfötter både bak och fram, på längden och på tvären, prytt med olika typografiska symboler som
 • Möten, virus och mänskor, del 663En tidningsrubrik vet berätta att Gunilla, 44, hittat en jättesvamp i skogen. När jag, 23, inledde studier i journalistik betonade vår lärare, 51, redan på den första kursen, 2-, att rubrik och ingress i en kvalitetstidning skulle lyfta fram det relevanta, det och inget annat.
 • Möten, virus och mänskor, del 662Upprepningstvång (upprepningstvång) finns det överraskande mycket av, jag avser inte Penelopes rationellt betingade utan andra. En person jag följde tätt i hälarna gjorde märkliga piruetter på trottoaren innan han kunde passera en målad linje. En annan måste buga sig för handt
 • Möten, virus och mänskor, del 661Grovt räknat har jag två underdrivare i min bekantskapskrets. Den ene ringde mig just, han undrade var jag befann mig, jag sade att jag sitter vid mitt skrivbord. - Så du är nästan hemma då? svarade han. Han avsåg inget annat med detta 'nästan' än att för säkerhets skull