Pages Navigation Menu

Gratis blogg till alla

Bloggat i nätverket

 • Möten, virus och mänskor, del 978När nobelpriset i litteratur kungjordes igår, hade man ännu inte kunnat naux pristagaren med beskedet. Grönköpings egen skald, A:lfr-d V:stl-nd, beskriver i en dikt sin blygsamhet när det gäller litterära utmärkelser. Dikten börjar - om jag minns rätt, och det gör jag allt mer
 • Möten, virus och mänskor, del 977En familj i Australien är stadd på en resa jorden runt. Tre av de fyra barnen har diagnostiserats med en obotlig genetisk sjukdom, som kommer att medföra blindhet. Nu vill de fylla ögonen. Ack, om mänskosläktet vore behäftat med en åkomma som i framtiden öppnade allas ögon!
 • Möten, virus och mänskor, del 976Vår förstfödda, lilla No, var ett efterlängtat barn. Sedan dess har lilla No fått många syskon men ett barn man har förlorat har naturligtvis en alldeles speciell plats i hjärtat. No föddes under en tid när språkstriden i Finland var särskilt aktuell. Sannfinländarnas ordföra
 • Möten, virus och mänskor, del 975På väg hem från det stora tryckeriet hände det att jag läste morgondagens tidning. En man, också på hemväg därifrån, lämnade de stora dagstidningarna efter sig på bänken när han steg av. Klockan var omkring 23 och jag passade på att läsa aviser försedda med morgondagens datum.
 • Möten, virus och mänskor, del 974Hon är glad som en piplärka men ibland lätt förvirrad. Kanske följer det andra av det ena, så som världen nu ligger. Det är inte avsett som en elakhet. Utan hon har åldern inne och ju flera åren blir, desto svårare blir det att ständigt vara upp till datum. Idag undrade ho
 • Möten, virus och mänskor, del 973- Har fåglar tråkigt? undrade hon. Det är en verkligt intressant fråga. Nu måste jag utgå från att det härvidlag inte är någon skillnad mellan tättingar och pelikaner - eller mellan fåglar och andra djur. Det finns en dikt som i svensk översättning från finskan börjar: Tve
 • Möten, virus och mänskor, del 972På mina promenader passerar jag ibland Den argsinte. Han står i ett gathörn och han är till hälften dold av lövverket, åtminstone på sommaren. Han är varken ung eller gammal men han är argsint, eller så ser han ut. När jag kommer, vänder han snabbt bort huvudet med en mycke
 • Möten, virus och mänskor, del 971Erling Haaland är den första spelaren i engelska ligan i dess nuvarande utformning som lyckats göra mål i sina fyra första bortamatcher. Det är BBC som förser mig med den upplysningen. Deras sportsidor är framstående när det gäller statistik. Troligen är han också den första s
 • Möten, virus och mänskor, del 970När jag vandrade ner till stranden, låg där ett milt högtryck som hette Mikael. Det var klart väder men ändå kändes det regntungt. Långt borta i öster syntes grå, drivande trasmoln som alla hette Holmström i efternamn. Jag var ensam på stranden och satt där ensam rätt länge, s
 • Möten, virus och mänskor, del 969Hem, sade Henry Ford, -ligheten med att lyckas utföra storverk är att dela upp dem i tillräckligt små bitar. Jag gör ju vad jag kan för svenskhetens bevarande i Finland. Idag lärde jag en kinesiska att säga "tack". Det lät visserligen mest som 'taki' men å andra sidan fick
 • Möten, virus och mänskor, del 968Kanske var hon en rätt lång kvinna i femtioårsåldern med kortklippt, grått hår och glasögon med ljusröda skalmar. Kanske satt hon framme i bussen till höger om mittgången och betraktade skogslandskapet vid motorvägen medan hon tänkte på annat. Kanske tänkte hon på målet för
 • Möten, virus och mänskor, del 967Det var ännu långt till hållplatsen och jag satte mig att vila på den svarta metallbänken utanför Shellstationen. Jag tänkte av någon anledning på bloggen - varför har den ordet 'möten' i rubriken då jag mest bara sanningsenligt redogör för vad jag själv sett och erfarit? Som
 • Möten, virus och mänskor, del 966Det var en gång en liten och laglydig man som bodde i Dickursby och hade sin lust i att noga följa alla överhetens föreskrifter och instruktioner. Han åkte regelbundet med lokaltåget och en vacker torsdagsmorgon i september fick han till sin glädje se en ny skylt i kupén. Där
 • Möten, virus och mänskor, del 965Bekvämt tillbakalutad satt jag och halvsov. Men min inre översättare var påkopplad. Mannen bakom mig i bussen fick ett telefonsamtal. Han talade om "styrelsens" verksamhet, nämnde efternamnet på en särskilt besvärlig person, talade om kommande projekt, budgeter och anslag.
 • Möten, virus och mänskor, del 964Att leka Pang kan vara förenat med vissa svårigheter om man rör sig med rollator. Kanske är det möjligt i stadsmiljö. Nedanstående beskrivning av leken är dock tänkt i en lantlig omgivning, kring ett åldringshem gärna beläget nära skog och vatten. Bäst leker man med två la
 • Möten, virus och mänskor, del 963Bör man ge pengar till tiggare på gatan? Vilken fråga! Det begriper du säkert själv. Ja, det bör man, av fyra skäl: - Du är ändå alltför fäst vid dina slantar. Du måste en gång lämna dem ifrån dig, det är hälsosammast att börja öva redan nu. - Man bör hjälpa mänskor i
 • Möten, virus och mänskor, del 962Gärna vill jag ha en solid faktabas för mina inlägg. Fnillcitatet i 956 (15 september) fick mig att uppsöka prisuppgifter för produkter från Bayerische Motoren Werke AG. BMW i7 Sedan, den första modell jag fick upp, kostar inklusive skatt 147.060,00 euro. Om du vill s
 • Möten, virus och mänskor, del 961Bordet hade monterats inomhus. När vi nu skulle bära ut det, var dörröppningen för smal. Jag sparkade därför ett större hål i väggen och sedan gick det bra. Men det är till borgerskapets diskreta harm man bor i en så behändig bostad. Nå, inte bara diskret - inlägg 952 (11/9) f
 • Möten, virus och mänskor, del 960"Vandring kring en sjö" heter en bok av Algot Werin. Det heter också denna betraktelse. Om man plockar ut ett antal mänskor ur den vardagliga samfärdseln och placerar dem vid en strand, beter de sig så mycket annorlunda än där ute. Det är höst nu och vattnet är rätt kallt.
 • Möten, virus och mänskor, del 959Om man skirve Om man skriver ett blogginlägg och sedan Om man skriver ett inlägg i bloggen och sedan sparar det sedan vill rätta Om man sparar ett blogginlägg och senare vill rätta det skrivna, kan man bläddra i tidigare versioner. Detta synes mig vara en bild av Livet.
 • Möten, virus och mänskor, del 958Om också Karl III regerade i sjuttio år och om utvecklingen fortsatte lika som under drottningmoderns tid, skulle världen se ut så vid hans död år 2092: - Finland har bara 6,5 miljoner invånare men världens befolkning är nästan tretton miljarder. - Den som hittat ett verkli
 • Möten, virus och mänskor, del 957Om man upprätthåller en blogg med strävan att vara innehållslös, är det av vikt att man träffar mänskor som verkligen kan föra intetsägande samtal. De betydelselösa detaljerna är då av största vikt. Ta nu mannen jag häromdagen mötte på stranden av den sjö jag ofta hänvisat til
 • Möten, virus och mänskor, del 956Familjens fnill brukade härma Grankullas jeunesse dorée: - Ja bor i Grani och min pappa har en fetäh BMW och han ägeh hela världen... Nu stiger jag av någon anledning av tåget i Grankulla. Stationshuset, som brunnit upp, står kvar. På parkeringsrutan närmade sig en gång för
 • Möten, virus och mänskor, del 955Drottningen av Ryssland äger alla de dygder man kan förvänta sig av en regent. Inte nog med att hon befordrat sina hundar till medlemmar av politbyrån, också medborgarnas behov har hon alltid haft ett öra för. "Hon är som en av oss", säger ryssen på gatan. Annat är det med
 • Möten, virus och mänskor, del 954Det var ett tillfälle - det har getts många sådana men detta var alltså ett av dem - där vi förväntades dryfta orättvisor och missförhållanden i världen, både lokalt och globalt. Lydigt sporde jag deltagarna härom, som av mig förväntades. En kvinna funderade och hov sedan upp
 • Möten, virus och mänskor, del 953- Först trodde läkaren, sade Mida, att det var något på själva skärmen... Men när han sedan såg närmare på hjärtat ur olika synvinklar blev han först nervös och sedan storligen förvånad. En vetenskaplig sensation! För där, klart framträdande på den ena kammarens vägg, stod
 • Möten, virus och mänskor, del 952Samtal från polisen gör mig alltid nervös. När det står "Hemligt nummer" vet man att det är blåklockorna. Nu hade de igen hakat upp sig på någon liten detalj. Som om man inte skulle få parkera sina fordon var man vill! Dessutom fanns där inte ens någon skylt med något förbu
 • Möten, virus och mänskor, del 951Man kan läsa tjocka luntor med skarpsinniga analyser av den moderna mänskans alienation i världen men den djupaste insikten om sitt främlingskap i tillvaron får en gammal man när han länge i ordlös häpnad betraktar sina fötter. Han köpte, av misstag, lågt skurna strumpor och d
 • - Det susar ett bud genom dälden om kungssorg bland viskande blad, i skogens vida välden från liljekonvaljernas huvudstad.
 • Möten, virus och mänskor, del 950Det är förbluffande hur välsynkroniserat vårt elektroniskt baserade samhälle är. Alla våra behov och önskemål tas på förhand i beaktande. I akt och mening att köpa en bussbiljett skulle jag lyfta en sedel från ortens enda automat. Den meddelade (på finska och engelska) att den
 • Möten, virus och mänskor, del 949Ja, jag skrev igår att han gav mig en BOK. En BOK är en bunt av lika stora pappersark - i detta fall över hundra - som häftats samman på den ena långsidan. Man kan vända ett av dem åt gången och därvid observera de tryckta symboler som radvis fyller deras ytor. Dessa förmedlar
 • Möten, virus och mänskor, del 948Knappt hade jag publicerat del 934 (den 24 augusti) förrän en vän gav mig en bok om en filosof. I den läser jag: "Jag-Du" relationen förmedlas genom ordet, genom språket. Men samtidigt negerar språket denna relation. Orden hotar förvandla Duet till ett Det. Först tystnade
 • Möten, virus och mänskor, del 947Akademiska bokhandeln - eller Akademen - i Helsingfors har länge med visst fog betraktats som en kulturhärd i huvudstaden. Där har man kunnat inhandla litteratur i många olika ämnen och på många språk. Ryktet förtäljer mig dock att utbudet försämrats. När jag nu för första gån
 • Möten, virus och mänskor, del 946Profetiskt demolerar man nu Högsta förvaltningsdomstolens hus i Helsingfors. För nog måste man ju tro på vad de säger. Stora och påkostade skyltar berättar på tre språk - finska, svenska och (gissa) vad som håller på att ske under byggnadsarbetena. Och den berättar bl.a. at
 • Möten, virus och mänskor, del 945- "--- res", avslutar vår avhållna modersmålslärare meningen med allt svagare stämma medan en hop bångstyriga kosacker under vilda skrän försöker forcera klassrumsdörren, "in medias res, mitt i handlingen, skall ni börja en uppsats om ni vill göra den intressant. Lägg också till
 • Möten, virus och mänskor, del 944"Oroar du dig för att flytta hemifrån, eller hur du på bästa sätt ska stödja ditt välmående?" Denna monstruösa sats ingår i information till studerande vid Åbo Akademi. Men, som Thomas Thorild lär oss, "ingen ting göres för sina fels skull, utan för sin merits skull." Så jag g
 • Möten, virus och mänskor, del 943Så nära har jag nog inte kommit någon annan av världens ledare. Trafiken på Tavastgatan i Helsingfors stoppades. Vi fotgängare fick betrakta en kortege av svarta bilar som i hög fart susade förbi. I någon av dem, bakom de svarta rutorna, satt Michail Gorbatjov. Nu är han d
 • Möten, virus och mänskor, del 942Det såg ut och det lät som om hon ville stampa ett hål i asfalten för varje steg hon tog. Orsaken till hennes klapprande vrede var en småstöld. Jag, som blev vittne till denna uppgörelse i den undre världen, satt på en upphöjd terrass av trä och bevittnade den. Hon hade lag
 • Möten, virus och mänskor, del 941Tåget var överfullt. Det var massor av mänskor och en geting. Detta lilla flygfä fick två vuxna kvinnor att uppföra en dans. Först flög den ena upp ur sätet, där hon suttit och knaprat på sin mobiltelefon. Sedan flög den andra upp ur sätet, där hon suttit och knaprat på sin mo
 • Möten, virus och mänskor, del 940Kedjan K är nu så desperat i konkurrensen med kedjan S, att man gör reklam för sina butiker med en liten och svart, svärande figur. Den reklamen har åtminstone fått mig att undvika alla K-affärer. Jag är inte ensam om det; den person jag nämnde saken för, gör på samma sätt.
 • Möten, virus och mänskor, del 939De var ett barnlöst par och de bodde i en lägenhet med två rum och kök. En av mannens första åtgärder vid inflyttningen var att numrera dessa rum. I övre hörnet på dörrarna stod att läsa 1, 2 resp. 3. Ordning och reda bör det vara. Jag blev med mina föräldrar bjuden på kaff
 • Möten, virus och mänskor, del 938Han är äldre än jag men han är en entusiast. Det var honom jag tänkte på när en rubrik nyss fladdrade förbi för min syn. Det var någon gottköpskria om hur man sparar energi, med en mängd tips för ändamålet. Jag är säker på att han - om han såg den - fördjupade sig i innehål
 • Möten, virus och mänskor, del 937Min blick faller på en ingress på BBC:s nätsida. Artikeln handlar om ett sjunkhål i Kina, och texten säger: "Probably formed centuries ago by collapsing caves and underground rivers, teams of explorers have sought to understand its many mysteries for years." Jag hade en gån
 • Möten, virus och mänskor, del 936Vi räknar bara med hela kineser. Detta är nämligen en realistisk blogg och i verkligheten förekommer endast odelbara kineser. Enligt de färskaste siffrorna på Wikipedia finns (fanns) det 1 410 539 758 kineser för en kort tid sedan och för litet längre tid tillbaka 5 517 919 fi
 • Möten, virus och mänskor, del 935"He was an old man who fished alone in a skiff in the Gulf Stream and he had gone eighty-four days now without taking a fish." Så börjar Den gamle och havet. Jag är inte Hemingway men å andra sidan är den man jag berättar om inte heller någon fiskare. Han var en gammal man
 • Möten, virus och mänskor, del 934Här är ett hav. Här är en strand. Här är tre bänkar. De är små och avsedda för två främlingar vardera. När jag kommer till stranden, är där oväntat många mänskor. En bänkplats är ledig. Bredvid mig sitter en yngre kvinna som läser en bok. Tiden går och mänskor på stra
 • Möten, virus och mänskor, del 933En man spelar på harpa i sommarkvällen, mitt i storstaden. Melodin jag hör en passant är bekant, det är "Minun kultani kaunis on". Gärna hade jag tagit del i musicerandet om jag blott haft med mig min harpa, även jag.
 • Möten, virus och mänskor, del 932- Här kan jag inte sitta! sade han. Vi måste byta plats. Vi bytte plats. Vi var fem personer och den matematiskt lagda kan räkna ut antalet möjliga kombinationer. - Nej, här kan jag inte heller sitta! sade han. Här har någon i närheten någon elektrisk apparat påkopplad.
 • Möten, virus och mänskor, del 931Äger du tvenne slantar, köp då ett bröd och en blomma. Li Ti
 • Möten, virus och mänskor, del 930Men jag skall avsluta raden av idrottsliga inlägg med en osportslig kommentar. (Eftersom hon ju inte kan försvara sig mot kritiken.) Den gäller en av de finländska idrottsdamerna. Liksom de flesta i Finlands stora trupp, misslyckades hon. Det innebär att hon inte kom i närhete
 • Möten, virus och mänskor, del 929Det Bästa, dvs. den svenska utgåvan av månadstidskriften Reader's Digest, har genomfört ett intressant test. Man har "tappat" ett antal plånböcker innehållande samma penningsumma och kontaktuppgifter i ett antal olika storstäder i världen - tio stycken i varje. Det visade s
 • Möten, virus och mänskor, del 928Hon är en mycket märklig kvinna. Ger man henne en lämplig käpp, kan hon med dess hjälp svinga sig flera meter upp i luften. Visserligen är käppen elastisk och det ger den en katapultverkan men hon är ändå framstående i konkurrensen. Det ordnas nämligen tillfällen när kvinno
 • Möten, virus och mänskor, del 927- Nej men, Osku! Hur kunde du hitta på något sådant! Den ilskna kvinnorösten ljuder plötsligt skarp genom min tunna sommarvägg. Vad är det Osku hittat på? Jag blir nyfiken men känner samtidigt medlidande med barnet. Åtminstone offentligt brukar mödrar inte låta så barska. O
 • Möten, virus och mänskor, del 926Tre i bredd går de framför mig på trottoaren. Kvinnan i mitten är inte gammal men hon går med sned rygg och byxorna är långt nedhasade. Jag avger en försynt ringning och de bereder rum för mig att passera. Men kvinnan i mitten är ju M.! Senast jag såg henne var på en he
 • Möten, virus och mänskor, del 925- Det är hett, sade tvillingarna och gav mig en örfil. Hon som är några minuter yngre räckte mig kaffekoppen. "Man borde kunna sätta värmen på burk och ta fram den när den behövs", menade hon. Ett slikt bemböleri är ju inte omöjligt. Om burkarna är tillräckligt stora och må
 • Möten, virus och mänskor, del 924En internationell liga har enligt uppgifter i pressen stulit varor till ett värde av över 400.000 euro från privathem i huvudstadsregionen. Jag kan lugna oroliga vänner och även mina släktingar med att det inte var från mitt hem dessa tillgångar bortförts. Jag har nämligen
 • Möten, virus och mänskor, del 923En sak till om cykelturer. Som barn genomled jag många och långa färder mellan Österbotten och Nyland på baksätet i bilen. Men någonstans på vägen fanns Björneborg - det hör man ju på namnet att det är där som Björnligan bor! Följaktligen började min lillasyster och jag pek
 • Möten, virus och mänskor, del 922Vad som sedan hände (del 918, 8 augusti) är följande: Jag cyklar vidare och tillbringar natten på en madrass på golvet i en liten affärslokal i en liten stad. Cykeln måste jag parkera utanför skyltfönstret. Tidigt vaknad stiger jag upp för att återvända den väg jag kommit.
 • Möten, virus och mänskor, del 921Det är någonstans i huvudstadsregionen. Det är hett och eftermiddag och trafiken är livlig. Anonyma mänskomassor. Jag stannar med min cykel vid rött ljus och på den korsande vägen står också en bil. Närmast mig, bredvid föraren och vid öppet fönster, sitter en ung kvinna.
 • Möten, virus och mänskor, del 920Här skall ny järnväg dras. Varför det då? Jo, om man kan transportera folk från Helsingfors till Åbo eller från Åbo till Helsingfors på en timme, blir de lyckligare än förut. Nu tar resan betydligt längre tid. I väntan på järnvägen bygger man nytt. Nytt och mycket, mycket f
 • Möten, virus och mänskor, del 919Det var en logistisk angelägenhet som kom mig att vända mig till mannen i pizzerian i grannskapet. Saken tog en annan vändning och några dagar senare nämnde jag det för honom. -Jag har inte talat om det, sade han. Kanske du talade med min bror? -Det är möjligt, medgav ja
 • Möten, virus och mänskor, del 918Jag litar på läsarens fulla diskretion. Men jag trodde att stranden skulle vara lika tom som vanligt och det var den inte. Jag smög ner de kläder jag skulle tvätta i vattnet. Inte använder jag några förorenande medel för ändamålet men det vet inte de som ser mig. Två små cy
 • Möten, virus och mänskor, del 917Det är blågröna alger. De ligger som långa sjok vid stranden. För den som oroas av deras förekomst följer här några tips. De blågröna algerna består av cyanobakterier. Cyaniden är ett nervgift, den är mera känd som en variant av kvicksilver. Den är lätt att bekämpa och neut
 • Möten, virus och mänskor, del 916Det är inte påfluget, det är inte krypande eller inställsamt. Det är själva urleendet; tänt bara för dig och för stunden, innefattande det som sker och uteslutande framtid och förgångenhet. Hon har det! Jag skrev om ett oförglömligt samtal där hon deltog, för länge sedan -
 • Möten, virus och mänskor, del 915Det gråter ett litet barn vid Lamminjärvi sjö. Det är första gången jag står vid det vattnets rand, och jag kan ju därför inte veta om detta hör till vanligheten här. Sällan ser man dock barn gråta vid sjöar. Kan det vara en folkvisa? undrar jag därför. Men nej, jag såg bar
 • Möten, virus och mänskor, del 913Det är den fjärde augusti idag. Är det något särskilt med den fjärde augusti? Jo, det är något särskilt med den fjärde augusti. Almanackans blad rivs av och fladdrar bort i allt snabbare takt. Allt oftare återkommer samma datum nästa år - och därpå följande... Ett år
 • Möten, virus och mänskor, del 912- Kan du ge mig tre euro? Sedan följer en lång harang och jag hänger inte med. Den framförs dessutom på finska men den avslutas med att hon vill kunna närvara vid dotterns konfirmation. Platsen är järnvägsstationen i Helsingfors och syftet är ju behjärtansvärt. Jag ger henn
 • Möten, virus och mänskor, del 911På vägen tillbaka blev jag omkörd av en gammal man. Han kände inte igen mig. Blicken under hjälmen var stadigt riktad på asfalten och hans ben gick som trumpinnar (i något snabbt stycke). Han är över 80 år och han cyklar långa sträckor varje dag. Kanhända är cykling hälsosa
 • Möten, virus och mänskor, del 910Vid järnvägsstationen får jag vänta över en timme på min buss. Jag ser lokaltågen från Helsingfors anlända med jämna mellanrum. Dörrarna öppnas och ut strömmar en svart massa - mycket större än vanligt. Klädseln är alltså övervägande svart. Många har T-skjortor med namnet p
 • Möten, virus och mänskor, del 909Men var har jag sett honom förr? Först någon dag senare går det upp för mig vem han var och är, och varför det var svårt för mig att identifiera honom. Den plats där jag såg honom var nämligen den samma där jag sett honom förr. Det som var så annorlunda var tiden själv. Det
 • Möten, virus och mänskor, del 908När, undrar BBC, bör man byta arbete - och gör det i ordalag av trolöshet. När bör man alltså upphöra med sin (otidsenliga) trofasthet? Jag tänker på två män jag känner (jag har för mig att den ene rätt nyligen televiserats). A. har arbetat troget i sin uppgift i snart sextio
 • Möten, virus och mänskor, del 907Jag känner inte en man - vi är inte ovänner men har egentligen aldrig kommit i samspråk - som sitter tyst och sluten i goda vänners lag men som pratar med alla han möter på stan. Han är författare på eget förlag och han vill skildra Verkligheten. Det är ju ingen liten eller ov
 • Möten, virus och mänskor, del 906De hade skvattrande roligt åt oskyldiga ting. Nej, inte "ting", utan en byting lika svart som de själva. Hon kom från Kongo, hon från Elfenbenskusten. Det var hennes lilla son och hon hade en bjärt gul klänning men hon hade muslimsk klädsel. Det är sällan jag får tillfälle
 • Möten, virus och mänskor, del 905Jag skrev om det tidigare (del 876, den 28 juni). Hur turbussen kastade loss från sin trånga rutt och drog ut på äventyr. Föga anade jag då att det skulle komma att förverkligas. Nästan. Nu var det en regnig kväll och hon framförde en nästan tom buss. Plötsligt tvärbroms
 • Möten, virus och mänskor, del 904Om hon luktade illa? Det var hennes ständiga, oroliga fråga. Ängslig och försagd var hon av naturen och till detta kom egenskapen att sakna luktsinne. (Vilket naturligtvis gjorde henne så starkt medveten om sin hygien att hon alltid doftade som en i källvatten nybadad nyponbl
 • Möten, virus och mänskor, del 903Semester innebär avkoppling och rekreation. Det finns en kaffeservering vid landsvägen med generösa öppettider. Där stannade en liten husbil av äldre modell och det var mycket hett. En man och hans hustru, uppenbarligen, steg ut. Det fanns ingen plats på terrassen med skydd
 • Möten, virus och mänskor, del 902Det var hans efternamn som fick mig att undra. Det var nästan ett vanligt finskt namn, men där saknades ett 'i', vilket tydde på östlig härstamning. Och han kom verkligen från Karelen, hans hemby finns numera på den ryska sidan. Själv var han född i Finland men efter Sovjetuni
 • Möten, virus och mänskor, del 901Det mesta som pratas på bensinstationernas terrasser är meningslöst snack, meningslösare än det mesta. Vartannat ord är en svordom, och man talar om innehållslösa saker när man inte skäller på regeringen. Enligt bensinparlamentet är Finlands världens olyckligaste och mest missköt
 • Möten, virus och mänskor, del 900Plötsligt en tant kommer tidigt till stranden på morgonen och i havet kastar sig. Hon plaskar kring en stund medan jag betraktar himlen. Och en till! Två till, denna regnkyliga morgon! Det är en yngre tant och en liten pojke som kommer. Den y. tanten har ett protokoll som h
 • Möten, virus och mänskor, del 899Ja, strandskator. Flera strandskator. Måsar, många. Två kanadagäss solar sig på klipphällen i den bleka morgonens ljus. Och en tysk turist. Nej, han halvsover ännu. Hur han hittat hit kan jag inte begripa men han heter naturligtvis Dieter. Han har en cykel med alla tillbehör,
 • Möten, virus och mänskor, del 898För ett antal dekader sedan var den 20 juli en mycket het dag. Efter det som hände tog jag bilen till min äldre systers hem. Medan jag körde kom ett häftigt regn. Trots att vägen var mycket välbekant, körde jag fel. Det har jag aldrig gjort vare sig förr eller senare. Fö
 • Möten, virus och mänskor, del 897Är det hettan som bär dem hit? Det är inte tiden för stora fågelmigrationer när sommaren just har vänt sig på rygg men nu ser jag en mängd tidigare osedda fåglar. En sällsynt vadare står på ett klipputskott och betraktar mig eftertänksamt - om fåglar kunde tala, vad skulle de
 • Möten, virus och mänskor, del 896Det hela påminner mig om en bok eller ett hörspel av Walentin Chorell, Muren. Den har jag berört här förr. "Great teachers constantly repeat themselves." (Dodd) Intrig: en man som fått fönsterplatsen på ett långvårdssjukhus berättar för sin avundsamma sänggranne om allt som
 • Möten, virus och mänskor, del 895En vördnadsvärd äldre gentleman vill ge mig 4,7 miljoner euro. Ja, hans namn låter i alla fall som om detta är vad han är, och bedragare brukar inte komma åt universitetets e-post. Hans adress tyder på att han är regeringsanställd - någonstans - även om han önskar kontakt via
 • Möten, virus och mänskor, del 894I Lissabon har de länge sedan slutat dansa på kungens slott, men i Eugene, Oregon, friidrottar de. Finland har sänt en rekordstor trupp till tävlingarna. Det garanterar också att besvikelserna kommer att bli mycket flera än vanligt. Det är stor skillnad på vilka grenar som
 • Möten, virus och mänskor, del 893Fast man längre söderut i Europa väntar sig rekordhetta, har sommaren i Finland nått en vändpunkt. Så tänker inte bara Mina och jag utan en man säger det även i telefon. (Han är en mycket sannfärdig person.) Det är kallt och hett om vartannat, regnet står ställvis som spön i b
 • Möten, virus och mänskor, del 892Det är Frankrikes nationaldag. I sekler redan har dagen firats av miljoner människor. Revolutionens innebörd och följder har diskuterats och studerats överallt i världen. Denna dag dör också en kristen vän, i obemärkthet. Men i himlen är händelsen stor.
 • Möten, virus och mänskor, del 891Det är strömbristen som gör det. Nog skriver jag regelbundet men man behöver numera elektricitet för att kunna publicera sig. Och sådan har jag för det mesta inte tillgång till. Därför kommer inläggen i otakt och flockvis. Det är ingen större brist, det där med strömmen, ma
 • Möten, virus och mänskor, del 890Man super på bussarna. Det är naturligtvis förbjudet och jag har inte noterat fenomenet annat än på sommaren. Men på de senaste resorna har öl- eller spritflaskor gått från hand i hand i högljudda sällskap, utom chaufförens backspegelblick. Detta sker just nu framför mig. O
 • Möten, virus och mänskor, del 889Det fanns åtta klasser, parallellklasserna inräknade, i vår skola. Varje klass hade två representanter. Jag och R. satt där framför publiken för III B:s räkning. Ämnet var nutidskunskap eller allmänbildning eller något liknande. (R. visste nog mera än jag.) Hur gammal är kejsa
 • Möten, virus och mänskor, del 888Den hallucinerande pyroteknikern hos Dan Andersson - han som väntar på sin Mi... vid sin mila medan timmarna lida, han var ett bravurnummer för två av mina musikaliska klasskamrater och han hörs sällan av numera. Men plötsligt återfick jag ett lån. När jag lånar ut en bok elle
 • Möten, virus och mänskor, del 887Med risk för att avslöja en välbevarad hemlighet: det finns mänskor som skaffar sig onödigt stora och dyra bilar, bara för att visa upp dem. När jag kom till stranden med min gamla cykel stod en sådan, bekant person halvt dold av motorhuven i hettan. Hans vrålåk hade stannat s
 • Möten, virus och mänskor, del 886I livets villervalla händer det att man tar fel på person. Någon gång kan en medvandrare eller -erska fråga om jag är jag eller någon annan. Mera sällan, försynt som jag är, förhör jag mig om någons identitet. Nu satt där en bred man på serveringen ovanför en annan strand.
 • Möten, virus och mänskor, del 885Det regnade häftigt när jag tog mig till stranden och jag tänkte därför att jag säkert får sitta ensam där. Det fick jag också. Men efter en stund kom där ett ungt par - mellan femton och tjugo? De voro iförda övliga simdräkter. De voro tysta och allvarliga, nästan högtidli
 • Möten, virus och mänskor, del 884Över femtio kilometer, skrev jag? Ja, det tar många timmar med en gammal cykel. Men jag använde också tiden till naturvetenskapliga observationer. - Det finns i sydvästra Finland en roströd fågel som saknas i alla fågelböcker. Med upptäckarens rätt namnger jag den. Namnet f
 • Möten, virus och mänskor, del 883Det här havet var bara en sjö. Men det är en ovidkommande detalj och förresten seglar en sjökapten också på oceanen. Några hundra meter senare märkte jag att jag förlorat telefonen. Jag återvände och sökte där jag suttit; några mänskor fanns där inte på stranden. Jag hittade d
 • Möten, virus och mänskor, del 882Allt var stilla, inte ett ljud kunde förnimmas och tunga regnmoln speglade sig i havet. Det var den nya skapelsens morgon av Franzén eller sceneriet för Kung Fjalars sorti hos Runeberg. Då vrålade de plötsligt! Två vattenmopeder svängde in i viken och smattrade sönder tystn
 • Möten, virus och mänskor, del 881I vår populära följetong "Den gamle och havet" (rubriken lånad av herr Hemingway) vill vi anställa några betraktelser över mänskor vid en strand. Det har varit en folkfattig sommar så långt. Det är bra. Det är lättare att förundra sig över enstaka folkenheter än över massan.
 • Möten, virus och mänskor, del 880Hon som tog tle eulo för kaffe med blöd, placelade också en gläddtålta på ett bold i sitt café och fotoglafelade den ul olika vinklal. Hon belättade föl mig att hon göl dem föl fölsäljning i Helsingfols. Denna tålta betingade ett plis på sextio eulo. Och om någon fått föl s
 • Möten, virus och mänskor, del 879Det är en nål! En knappnål. Den ligger i sanden, den har ett rött huvud. I det här vädret och tidigt på morgonen finns det inga andra på stranden. Men småningom anländer en kommunalarbetare med sitt bärbara oväsen. Jag visar upp fyndet. Då berättar han att man hittat fle